Odvolejte Lipovskou z Rady ČT, doporučil výbor. Volný to napadne žalobou

  • 896
Volební výbor doporučil Sněmovně jednomyslně odvolání Hany Lipovské z Rady České televize. Lipovská kandiduje za Volný blok a vede kandidátku v Pardubickém kraji a přesto neopustila místo v radě. "Možná ne de iure, ale de facto ztrácí svoji nezávislost," řekl poslanec za ANO Patrik Nacher, proč podporuje, že má Lipovská skončit v Radě ČT. Lipovská prohlásila, že zákon neporušuje.

„Budu respektovat usnesení Sněmovny. Mrzí mě, že paní Sommerová upřednostnila předvolební boj,“ reagovala na výsledek jednání Lipovská.

Jednání volebního výboru o odvolání Lipovské totiž navrhla zařadit do programu poslankyně Olga Sommerová z Liberálně ekologické strany (LES), která ve Sněmovně nahradila Dominika Feriho z TOP 09 po jeho rezignaci.

„Ztratila svoji nezávislost,“ hájila i Sommerová svůj návrh. Argumentovala, že Lipovská veřejném prostoru zastupuje vyhraněný politický směr, za který se také rozhodla kandidovat v říjnu do Sněmovny. „Kdo jiný než zákonodárci má dbát na dodržování zákona?“ apelovala Sommerová na členy výboru, aby Sněmovně jako celku odvolání Lipovské doporučili.

„Kdo nezvedne ruku pro odvolání Lipovské, tak poruší svůj slib poslance, který dal,“ řekl místopředseda STAN Petr Gazdík.

Výbor narušili příznivci Volného bloku bez respirátorů. Napadneme to žalobou, řekl Volný

Hned na začátku musel volební výbor jednání přerušit a přesunout ho na jiné místo, protože na místo dorazili příznivci Volného bloku bez respirátorů či aspoň jiné ochrany dýchacích cest.

Nezařazený poslanec Lubomír Volný oznámil, že na jednání výboru podá správní žalobu, protože podle něj nebylo řádně oznámeno, kde bude jednání pokračovat a že poslanci neumožnili účast veřejnosti na pokračování jednání volebního výboru.

Sommerovou při jednání napadl poslanec SPD Jaroslav Foldyna. Vyčetl jí, že natáčí i spolu se svými příbuznými pro Českou televizi a že je podjatá.

Na jednání výboru dorazili i nezařazení poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko.  A také Lipovská, o kterou jde.

Doprovázela ji Jana Bobošíková, která byla šéfkou zpravodajství České televize na přelomu milénia, tedy v době takzvané „televizní krize“. Později kandidovala s podporou KSČM na prezidentku. I Bobošíková, stejně jako Lipovská, kandiduje za Volný blok.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video