Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lékaři podepsali smír, dostanou 9,8 miliardy. Žádné obavy o péči, řekl Fiala

  8:44aktualizováno  12:34
Zástupci nespokojených lékařů podepsali v pátek s premiérem Petrem Fialou a ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem dohodu o navýšení platů. Na ty vláda vyhradí 9,8 miliardy. „Dohoda je možná více než pro lékaře a zdravotníky důležitá pro občany, protože znamená, že lidé v Česku nemusejí mít obavy, že by neměli zajištěnou zdravotní péči, uvedl premiér.

Výpověď z dobrovolných přesčasů s platností od 1. prosince podalo v uplynulých týdnech přes šest tisíc zdravotníků, vláda tak páteční dohodou odvrátila kolaps zdravotnictví.

„Chtěl bych především poděkovat panu Válkovi za dlouhé trpělivé vyjednávání a že nakonec bylo nalezeno správné řešení. Podařilo se najít i správnou metodiku,“ uvedl na začátku tiskové konference Fiala.

Poděkoval i všem lékařům a zdravotníkům. „Nešlo jen o peníze na platy a mzdy. Řada shodných momentů se našla už dříve, je to oblast vzdělávání, pracovní podmínky i plat,“ řekl Fiala.

Podotkl, že 9,8 miliard nejde ze státního rozpočtu, ale již v systému byly. Dohodou se podle něj garantovalo, že prostředky půjdou na platy „Jsou to peníze, které zohledňují mimořádnost práce lékařů, ale nutnost se i dále vzdělávat,“ uvedl premiér.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Na čem se lékaři dohodli s Fialou? Platí stále omezení péče?

Proto podle něj je v dohodě zavedené odstupňování odměn podle dalšího vzdělávání. Fiala uvedl, že je nutné dále zlepšovat podmínky práce lékařů.

Předseda Sekce mladých lékařů ČLK Jan Přáda vyzval všechny lékaře, aby stáhli výpovědi z přesčasů, protože se podařilo dohody dosáhnout. Fiala očekává, že když reprezentanti lékařů a jejich odbory dokument podepsali, dohoda bude naplněna.

Válek uvedl, že jsou další legislativní změny, které ministerstvo zdravotnictví připravuje. Jedná se například o hrazení přeshraniční zdravotní péče. „Zákony mají za cíl zlepšit zdravotní péči. To je i cílem naší vlády. Je potřeba myslet na to, aby naši senioři žili déle a byli zdraví,“ podotkl Válek.

Spokojený lékař, spokojený pacient

Dodal, že spokojený lékař znamená spokojený pacient. „Dohoda se týká i pracovníků, kteří nejsou zdravotníky. A jsem rád, že jsme na ně nezapomněli,“ přiblížil ministr zdravotnictví.

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek uvedl, že podpis může uklidnit klienty pojišťovny, že nebude dostupná zdravotní péče. Podotkl, že takzvané dodatky k úhradové vyhlášce, které budou pojišťovnami uzavírány s poskytovateli zdravotních služeb, je dobrovolný kontrakt.

Zvýšení platů nemocnice zajistí na základě smluv. Ohodnocení se nebudou zvyšovat automaticky, ale budou peníze navíc půjdou do jiných složek platů, především pak do osobního ohodnocení.

„Naším cílem nebylo omezovat zdravotní péči, ale zlepšit medicínu tak, aby byla dostupná nejen v prosinci a lednu, ale i v následujících letech, abychom měli dostatek lékařů a lékařek,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek s tím, že dohoda pomůže, aby zdravotnictví bylo udržitelné.

Šéf mladých lékařů o dohodě s Válkem: Uvědomil si, že umíme vystupňovat tlak

„Tato dohoda je určitým kompromisem, i když některými kritizovaným. Největším vítězem jsou pacienti, nebudou trpět bolestí a bude jim poskytnuta pomoc. Jsme na počátku cesty, která má zdravotnictví oživit a bylo trvale použitelným,“ předseda Lékařského odborového klubu (LOK-SČL) Martin Engel.

Dodal, že doufá, že se zastaví i feminizace zdravotnictví, aby do něj proudilo více mužských studentů. „Nemyslel jsem to zle, ale hodně oborů je náročných a sladit soukromý a rodinný život je těžké. Myslím, že je správné, aby mladší hoši měli o to zájem. Vycházím ze svých zkušeností,“ přiblížil.

Přáda uvedl, že se jedná o kompromis udělaný za 12 týdnů. „Bylo nám všem jasné, že se nedá udělat reforma zdravotnictví. Dali jsme tomu vše, co jsme mohli. Ukázalo se, že se lékaři dokážou postavit za správnou věc,“ řekl Přáda.

Podotkl, že je potřeba si uvědomit, že lékaři jsou také jen lidi. Přáda je rád, že se podařilo dohody dosáhnout. Protest lékařů, kteří odmítají nadále sloužit dobrovolné přesčasy, zatím neskončil.

Kubek uvedl, že výsluhy pro lékaře, o kterých dříve mluvil, spíše bere jako benefity. „Žádná profese nemá tolik hodin přesčasů jako lékařky a lékaři. Roky si ničí zdraví, v nemocnicích odpracují 15 měsíců ročně. Nemají za to žádný benefit. Řešením není předčasný důchod, protože máme nedostatek lékařů, zdravotnictví by se zhroutilo,“ uvedl Kubek.

Podobný benefit bude předmětem dalších diskuzí. Kvůli označení výsluhy se proti Kubkovi se objevily i petice vyzývající k jeho odstoupení z čela České lékařské komory.

Výsluhy pro lékaře nejsou v naší gesci, řekl Válek. Nelogický návrh, míní Jurečka

„Česká lékařská komora má 50 tisíc členů, ne všichni se shodneme na všem. Spojení výsluh, které jsem použil, implikuje určitou kompenzaci vyplývající ze služebního poměru. To není tento případ,“ řekl Kubek iDNES.cz.

Požadavek podle něj má mezi lékaři obrovskou podporu. Benefit by měl být pro lékaře, kteří slouží přesčasy, tedy především ty, kteří slouží v nemocnicích.

Podle něj je spravedlivé, aby za odvedenou práci měli nějakou výhodu. Součástí dohody je závazek dalších jednání o podobných odměnách.

Kromě slíbených 9,8 miliardy Fiala přistoupil i na požadavek lékařů, aby peníze šly na platy lékařů a zdravotníků ve všech zdravotnických zařízeních, ne jen v přímo řízených. Dále by pak v dohodě mělo být zákonně zakotveno volno před atestační zkouškou nebo umožnění 24hodinových směn.

Český zákoník práce umožňuje lékařům ročně sloužit 416 hodin přesčas. Novela zákoníku, kterou vláda letos představila, tento počet navýšila o dalších 416 hodin takzvaných dobrovolných přesčasů. Novela začala platit v říjnu. Podle lékařů je ale celkový počet 832 hodin přesčasové práce ročně neakceptovatelný.

Lékařů pracuje v nemocnicích podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zhruba 23 000. Do služeb odpoledne a v noci jich nastupují podle ČLK asi 13 000, dobrovolnou práci přesčas od prosince vypovědělo asi 6 100 z nich.

30. listopadu 2023

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...