Lidé se nechávají testovat na koronavirus v odběrovém místě v Ruské ulici v Praze. (29. prosince 2020) | foto: Petr Topič, MAFRA

Každý druhý test pozitivní? Formálně ano, většina antigenních se ale nepočítá

  • 960
Laboratoře v Česku odhalily v úterý 16 329 nakažených ze 33 642 odběrů, uvádějí oficiální statistiky. Podíl pozitivních testů podle nich činí 48 procent. Každý druhý člověk, který se nechá otestovat, ale ve skutečnosti pozitivní není. Do statistik se totiž nepočítají antigenní testy s negativním výsledkem, které vyjdou bezpříznakovým jedincům. Těch je však většina.

Ministerstvo zdravotnictví postupuje podle metodiky, kterou unijním státům doporučilo Evropské centrum pro kontrolu nemocí (ECDC). Do oficiálních statistik se tak v Česku z antigenního testování započítávají pouze výsledky, které potvrdí či vyvrátí dodatečný PCR test. 

K tomu dochází pouze v případě negativního výsledku antigenního testu u nemocného s příznaky, případně pozitivního člověka bez příznaků. Ostatní negativní výsledky antigenních testů, kterých je drtivá většina, se do oficiálních statistik nezahrnují. 

V důsledku pak dochází ke zkreslení podílu pozitivních výsledků z celkového počtu testů. V úterý podle oficiálních statistik provedly laboratoře 33 642 testů. Podíl pozitivních pak činil přes 48 procent. 

Druhá vlna epidemie v Česku:

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky však pro iDNES.cz uvedl, že při součtu všech antigenních i PCR testů se Česko v úterý dostalo na hranici 70 000 otestovaných. Podíl nakažených tak ve skutečnosti byl „pouze“ kolem 23 procent. 

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného je současný postup zcela ve shodě s metodikou ECDC. „Zatím jsou tam zapisovány antigenní testy, které mají PCR konfirmaci. Jakmile ECDC vydá změnu doporučení a budou se tam zapisovat všechny, tak počítejme s tím, že pozitivita velice rychle může klesnout na hodnoty někde kolem deseti procent,“ tvrdil ministr při startu antigenního testování na konci listopadu.

O testování zdarma je obrovský zájem

O antigenní testování, které se v Česku poprvé plošně aplikovalo v domovech seniorů, je obrovský zájem. Před Vánocemi byla většina odběrných míst plně obsazena. Zájem nepolevil ani po svátcích, nechat se otestovat zdarma před Silvestrem je už téměř nemožné. 

Počty nakažených ještě porostou, zájem o testování je obrovský, tvrdí Dušek

Odběrová centra jsou téměř po celé republice zaplněna. V každém kraji zbývá jen pár míst. Například v Praze bylo ve středu odpoledne volné místo ještě v nemocnici v Motole. Horší je to pak v Moravskoslezském či Karlovarském kraji. 

Lidé se mohou otestovat zdarma každých pět dní. Původně měla tato možnost končit 15. ledna, ministerstvo zdravotnictví se však kvůli velkému zájmu rozhodlo bezplatné antigenní testování zachovat i nadále. 

Oba druhy testů potřebují vzorek odebraný tyčinkou z nosohltanu, antigenní test má výsledek za 15 minut. K testu PCR je vzorek nutné odvézt do laboratoře, kde se množí virová RNA, a je proto přesnější.

„V systému vidíme velké množství objednaných lidí, takže určitě bude i velký počet nově diagnostikovaných. Připravme se na to, že čísla budou v následujícím období ještě vysoká,“ upřesnil Dušek svůj výhled na následující dny

Denní nárůst počtu potvrzených nákaz covid-19 v ČR


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video