Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzkříšení lidovců: Jsme zpátky ve hře a chceme do vysoké politiky

  13:14
Krajské a senátní volby ukázaly, že i po krachu v minulých sněmovních volbách je KDU-ČSL v české politice pevně zakořeněna. Přestože před dvěma lety strana utrpěla drtivou porážku, vypadla ze Sněmovny a téměř zmizela z celostátní politiky, nyní v krajích obhájila všechny mandáty a tři lidovečtí kandidáti budou bojovat o Senát.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek na ideové konferenci KDU-ČSL. | foto: ČTK

Vyhlídky KDU-ČSL po parlamentních volbách v roce 2008 nebyly radostné. Těsně před volbami se od strany odštěpila TOP09 v čele s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, která s sebou přetáhla velkou část voličů. Křesťanští demokraté následně zcela vypadli ze Sněmovny, utápěli se v dluzích, propustili většinu zaměstnanců a na čas se téměř vytratili z politického dění.

Krajské a senátní volby však ukázaly, že voliči lidovce zatím neodepsali. Ambicí strany bylo podle předsedy Pavla Bělobrádka obhájit stávající mandáty, což se povedlo (o předvolebních očekáváních lidovců čtěte zde).

KDU-ČSL navíc dohromady získala necelých šest procent hlasů a v krajích rozdrtila rivaly z TOP09 a leckde i ODS. V celkovém počtu získaných mandátů skončila na čtvrtém místě.

"Obrození" lidovci: jsme alternativou levice i zkorumpovaných vládních stran

Lidovci slavili úspěch především na Moravě a v Jihočeském kraji, tedy v regionech s tradičně větším podílem konzervativních voličů.

KDU-ČSL sice v žádném kraji nezvítězila, v pěti krajích však porazila ODS i TOP09, ať už samostatně nebo společně s koaličními partnery. Na Vysočině a ve Zlínském, Jihomoravském, Pardubickém, Olomouckém a Královéhradeckém kraji se tak KDU-ČSL stala nejsilnější pravicovou stranou.

"Sice jsme nezazářili, ale výsledek je velmi uspokojivý. Je to pro nás výzva, abychom v příštích volbách dokázali oslovit bývalé voliče ODS, TOP09 a starostů," uvedl předseda strany Pavel Bělobrádek. Vládní strany podle něj pohořely především kvůli korupčním aférám. "Neprovádí pravicovou politiku a jediné co se jim podařilo, je zvýšit preference komunistů," uvedl Bělobrádek. Lidovci by podle něj měli být alternativou vůči vládním stranám i vůči levici.

V krajích, kde KDU-ČSL uspěla, nyní stranu čeká vyjednávání o případných koalicích. Lidovci si podle místopředsedy Jana Bartoška umí představit spolupráci s kteroukoli stranou kromě komunistů. To potvrzuje i Pavel Bělobrádek. "Dokud budou komunisti na svých sjezdech pronášet stalinská hesla, je spolupráce s nimi vyloučená," prohlásil Bělobrádek.

Pro KDU-ČSL je při domlouvání případné spolupráce prioritou shoda na společném postupu proti korupci. "Očekáváme změnu stylu politiky. Představili jsme protikorupční výzvu. Podmínkou naší spolupráce s ostatními stranami je, že se tyto strany zásadně vyhradí proti korupci," řekl Jan Bartošek.

Tři lidovci míří do Senátu. Kontroverzní Čunek a protikorupčník Michálek jsou jasní favorité

KDU-ČSL

KDU-ČSL je jedna z nejstarších českých politických stran. Byla založena roku 1919. V polistopadové historii se její preference dlouhodobě pohybovaly v rozmezí 6 až 9 procent, ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 však strana nepřekročila hranici 5 procent hlasů, a proto nyní ve sněmovně není zastoupena.

O senátorská křesla budou bojovat tři kandidáti KDU-ČSL. Všichni se ve svém volebním obvodě umístili na prvním místě a pokud by zvítězili i v druhém kole, měli by lidovci v Senátu dohromady pět křesel.

Na Praze 2 slavil úspěch bývalý šéf Státního fondu životního prostředí a protikorupční aktivista Libor Michálek, který kandiduje za lidovce, zelené a piráty. Ve druhém kole se utká se sociálním demokratem Stanislavem Křečkem.

"Mé šance jsou vysoké, doufám, že v druhém kole vyhraju. S nadsázkou můžu poděkovat Pavlu Drobilovi, že svým chováním pomohl tomu, že tato kampaň byla úspěšná," připomněl Michálek místopředsedu ODS, který stál za jeho vyhazovem ze Státního fondu životního prostředí (více o Michálkově kandidatuře čtěte zde).

Důvod k radosti má i Jiří Čunek. Do druhého kola ve Vsetíně postoupil s výrazným náskokem nad Jindřichem Šnejdrlem z ČSSD. Čunek, který v poslední době z celostátní politiky téměř zmizel, je s necelými 48 procenty hlasů jasným favoritem (více čtěte zde).

Třetím lidoveckým želízkem v ohni bude Zdeněk Brož. V Šumperku se utká s kandidátem ČSSD Miloslavem Vlčkem.

Předseda strany Pavel Bělobrádek nechce slavit předčasně. Lidovci prý nyní zahájí kontaktní kampaň. "Pravicoví voliči často nevolí v druhém kole. Musíme je přimět, aby k volbám přišli," uvedl Bělobrádek.

Dalších pět lidoveckých kandidátů do Senátu skončilo na třetím místě a do druhého kola tedy nepostupují. Podle Bělobrádka to však nevadí. "Jde o silné kandidáty, kterým postup do druhého kola utekl často jen o pár desítek hlasů. Tyto lidi chceme oslovit, aby nám pomohli na kandidátkách před parlamentními volbami. Chceme se vrátit tam, kam patříme - do Poslanecké sněmovny," uvedl Bělobrádek.

Petr Pithart: máme málo peněz, ale čisté ruce

Místopředseda Senátu Petr Pithart, který své senátorské křeslo neobhajoval a rozhodl se skončit s politikou, považuje volby za velký úspěch lidovců. "Přestávám být aktivním politikem v situaci, kdy je na tom strana dobře a je na vzestupu, což mi dává dobrý pocit," uvedl Pithart.

Voliči si podle něho uvědomili, že je lepší volit stranu, která má málo peněz, ale zato čisté ruce.

"Když si vzpomínám, jak jsme začínali skoro od nuly, s dluhy, s novým vedením, v situaci, kdy nás média prakticky ignorovala, tak tyto volby dopadly velmi dobře," zhodnotil výsledek voleb Petr Pithart.

Další metou jsou pro KDU-ČSL volby do Poslanecké sněmovny. Krajské a senátní volby označil Pavel Bělobrádek za určitou přípravu a generálku před volbami sněmovními. Cílem strany je podle něho nabídnout moderní křesťansko-demokratický směr, jaký bývá běžně zastoupen v řadě západních zemí. Ambicí lidovců je být alternativou k pravicovým i levicovým stranám.

Relativní úspěch v krajských a senátních volbách je podle něho prvním krokem. "Jsem rád, že KDU-ČSL se svou více než dvaadevadesátiletou historií bude i nadále stabilním prvkem v naší republice," uzavřel Bělobrádek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...