Lidovecký šéf se chce zbavit image příštího spojence ODS. | foto: Dan Materna, MF DNES

Kalousek jde do volby lidoveckého šéfa sám

  • 13
Miroslava Kalouska čeká poměrně obtížný úkol. Musí se zbavit pověsti politika, pod jehož vedením nemůže KDU-ČSL uzavřít jinou příští koalici než s ODS. Lidovecký šéf se snaží tuto image bourat už nyní.

"O příští koalici nerozhodnou primárně politici, ale voliči tím, kolik hlasů stranám přidělí," říká Kalousek.

Kategoricky popírá, že by už nyní měl vybraného budoucího partnera - občanské demokraty. Nevylučuje ani možnou budoucí spolupráci s ČSSD, byť se premiér a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek už nechal slyšet, že v příští vládě bude "buď ČSSD, nebo KDU-ČSL".

Sociální demokraté si pamatují, že to byl právě Kalousek, který zahájil útok na jejich bývalého předsedu Stanislava Grosse poté, co média upozornila na jeho skandály. Kalouskovo počínání ve vládní koalici od té doby ČSSD charakterizuje jako stálé "okopávání kotníků".

Vláda však drží, lidovci mají stále stejné tři ministry a vypadá to, že do voleb to tak už zůstane. "Předpokládám, že naši partneři budou dodržovat dohody, a tak není důvod, proč bych o tom pochyboval," řekl v pátek Kalousek.

O víkendu pojede na stranický sjezd do Plzně obhajovat post předsedy, aniž se mu postavil byť jediný soupeř. Kalousek chce, aby ho sjezd spolu s celým novým vedením potvrdil na čtyři roky.

Všichni tři ministři za KDU-ČSL si podle Kalouska udrží pozici ve vládě, i kdyby některý z nich ve straně neuspěl při volbě místopředsedů.

Jeho hlavní rival, ministr zahraničí Cyril Svoboda, také částečně tlumí svou kritiku, že se strana začíná chovat tak, že by si mohla uzavřít cestu k možnému opakování koalice s ČSSD.

"Před volbami je důležité, aby ve straně nebyly konflikty a abychom spolu hráli o co nejlepší volební výsledek," říká Svoboda, proč se rozhodl, že tentokrát kandiduje "jen" na místopředsedu KDU-ČSL.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video