Počítáme s půl milionem balení antibiotik během ledna a února, řekl Válek

  • 88
Zajistit dostatek léků je pro nás absolutní prioritou, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek po jednání vlády. „Počítáme s půl milionem balení antibiotik během ledna a února,“ uvedl. Vláda ve středu schválila úhradu prvních 100 tisíc balení antibiotik ze zahraničí z veřejného zdravotního pojištění.

Předjednaných je podle Válka 800 tisíc balení. Antibiotika ze zahraničí, které míří do Česka, jsou řádově o koruny na krabičku dražší než tuzemská. Pojišťovny budou stát navíc asi 150 milionů korun.

„Z každé skupiny antibiotik, ve které jich je třeba deset, bude vždycky nějaký lék k dispozici,“ řekl ministr zdravotnictví.

Kritizoval přeprodávání léků na internetu. „Je to odsouzeníhodné nejenom z morálních důvodů, ale především z medicínských,“ řekl. Nikdo podle něj neví, jak byl lék skladovaný nebo zda nejde o padělek. Odpovědnost za to podle něj má Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Snazší odstoupení od smlouvy na dálku

Vláda schválila také nařízení vlády, které má usnadnit postup při odstoupení od smlouvy uzavřené na dálku či mimo obchodní prostory.

„Cílem nařízení je usnadnit spotřebitelům, zákazníkům postup při odstoupení od smlouvy uzavřené na dálku, to znamená třeba po telefonu nebo online. Na základě nařízení budou mít k dispozici vzorové poučení o svých právech k odstoupení od smlouvy a vzorový formulář, pomocí kterého budou moci od takto uzavřené smlouvy jednoduše odstoupit,“ řekl premiér Petr Fialy po jednání vlády, která se sešla mimořádně ve Sněmovně.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video