Dovládněme ve stejné sestavě, říká Havlíček po debaklu ČSSD. Babiš souhlasí

  • 701
I když ČSSD fatálně propadla ve volbách, vláda dovládne ve stejném složení, řekl televizi Nova premiér Andrej Babiš. Spolupráci se sociálními demokraty označil za dobrou. Pro pokračování spolupráce se sociálními demokraty do konce existence současné vlády se předtím vyslovil i vicepremiér Karel Havlíček.

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka volební fiasko ČSSD jednání vlády neovlivnilo. „Atmosféra byla pracovní věcná, neřešili jsme vůbec výsledky voleb,“ tvrdil vicepremiér za hnutí ANO po jednání vlády.

Nesouhlasí s názorem šéfa Sněmovny Radka za ANO Vondráčka, že by mohli odejít někteří ministři.„Rekonstruovat by nedávalo smysl. Mělo by se to dohrát v této sestavě,“ odvětil na dotaz iDNES.cz Havlíček.

Na jednání vlády byli za ČSSD přítomni ministr vnitra Jan Hamáček, kultury Lubomír Zaorálek a zemědělství Miroslav Toman. Omluvena byla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministra zahraničí Jakuba Kulhánka zastupoval náměstek.

Podle ústavy vláda podá demisi vždy po ustavující schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny. Tu svolává prezident, jehož ale v neděli převezli do Ústřední vojenské nemocnice. Pokud by Miloš Zeman ustavující schůzi nové Sněmovny nesvolal, má se i tak sejít třicátý den po dni voleb.

Spekulace o možném odvolání ministrů za ČSSD vznikly o víkendu poté, co strana vypadla ze Sněmovny a kdy se na to Babiše ptal Hamáček.

„Pan předseda Hamáček mi volal, že pokud my budeme chtít, aby sociální demokracie nebyla ve vládě, pochopil by to,“ řekl Babiš, když byly známy výsledky voleb.

„Panu premiérovi jsem poděkoval za spolupráci a řekl jsem že pochopím, kdyby chtěl promítnout fakt, že ČSSD neuspěla ve volbách, do složení vlády. Odpověď nemám,“ uvedl končící šéf Hamáček. Předsednictvo strany se kvůli jeho rezignaci sejde 25. října.

9. října 2021

„K nějaké rekonstrukci vlády může dojít v podstatě kdykoliv, to na jednání a fungování vlády v demisi nemá vliv. A pan premiér to řekl z mého pohledu velice hezky, že si promluví s panem Hamáčkem a že to vyřeší rozumně,“ řekl pak v neděli šéf Sněmovny Vondráček na CNN Prima News.

Nic takového se ale ale v pondělí nestalo. A podle Babišova vyjádření pro televizi Nova ani nestane. Celá jeho vláda skončí až společně.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video