Český premiér Petr Fiala se v Kyjevě sešel s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Vyjádřil mu i jeho zemi podporu v současné válce s Ruskem. (15. března 2022) | foto: Facebook Volodymyra Zelenského

Poslance zajímá, zda Fiala v Kyjevě jednal o organizaci, jež by nahradila NATO

  • 169
Vysvětlení k cestě premiéra Petra Fialy na Ukrajinu požaduje stínový ministr zahraničí za ANO Jaroslav Bžoch. Odvolává se na rozhovor poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pro polský server Wiadomości. Poradce v něm ve čtvrtek uvedl, že se jednalo i o nové bezpečnostní alianci, která by mohla nahradit NATO. Zelenskyj o ní mluvil ve středu před kongresem USA.

„Blízký poradce ukrajinského prezidenta v rozhovoru opakovaně tvrdí, že toto bylo klíčovým tématem jednání při návštěvě tří premiérů v Kyjevě. A zároveň naznačuje, že má vzniknout vedle NATO nová aliance, která má být ‚akceschopnější‘ nástupkyní NATO. Nic z toho veřejnosti ani parlamentu premiér Fiala po svém návrhu nesdělil,“ uvedl v pátek Bžoch. Od premiéra bude chtít vysvětlení ve Sněmovně.

„Víme, že Putina může zastavit jenom síla. NATO dneska tu sílu nemá. Pravda je taková, že největší vojenská organizace v historii nedělá na Kreml žádný dojem,“ říká poradce Zelenského pro server Wiadomości. Říká v rozhovoru, že bude třeba vytvořit úplně novou organizaci, která upevní bezpečnost v celé Evropě a tvrdí, že to bylo jedno z klíčových témat setkání Zelenského s českým, polským a slovinským premiérem.

Zelenskyj o nové organizaci U-24, která by zajišťovala bezpečnost v Evropě, mluvil ve středu po návratu Fialy do České republiky z Kyjeva ve svém vystoupení před americkým Kongresem.

„Navrhujeme vytvořit sdružení, svaz odpovědných zemí, které mají sílu a vědomí okamžitě zastavit konflikty, poskytnout veškerou potřebnou pomoc do 24 hodin, v případě potřeby i zbraně, sankce, humanitární podporu, politickou podporu, finance: vše, co potřebujete k udržení míru a rychlé záchraně světa,“ prohlásil ukrajinský prezident ve svém vystoupení. Kongres oslovil telekonferenčně.

Kongresmanům také řekl, že když nemohou zajistit nad Ukrajinou bezletovou zónu, ať zemi aspoň zásobí letadly a prostředky protivzdušné obrany. Ukrajina potřebuje podle něj pomoc USA hned teď.

Zelenskyj: Když ne bezletovou zónu, dejte letadla, rakety. Kongres tleskal

„My už nemůžeme důvěřovat existujícím institucím, proto jsme povinni hledat nové garance, vytvářet nové instrumenty,“ prohlásil Zelenskyj.

O nové organizaci U-24 začal Zelenskyj hovořit poté, když nedostal od členských států NATO jasnou odpověď na otázku, zda bude Ukrajina někdy přijata do Severoatlantické aliance.

„Jednání o ničem takovém neproběhlo. Všechna témata jednání v Kyjevě představil pan premiér na tiskové konferenci po příletu do ČR,“ řekl iDNES.cz Fialův mluvčí Václav Smolka. „Hlavními tématy byly sankce proti Rusku, humanitární pomoc Ukrajině, podpora prostřednictvím vojenského materiálu a diplomatické řešení konfliktu,“ uvedl mluvčí, který byl v Kyjevě s Fialou. Na Ukrajinu doprovázel Fialu i jeho poradce Tomáš Pojar.

Fiala po návratu z cesty mluvil o tom, že Ukrajinci podle něj především potřebují dodávky zbraní. Uvedl, že se Zelenským mluvili o sankcích proti Rusku, o humanitární, vojenské a diplomatické pomoci. V Kyjevě probírali i nápad, že by některé státy nabízely azyl vojákům Ruska, kteří by dezertovali.

Spolu s českým premiérem do hlavního města Ukrajiny, které se brání vojenské agresi ze strany Ruska, jeli i premiéři Polska Mateusz Morawiecki a Slovinska Janez Janša.

15. března 2022


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video