Iniciativa usiluje o přidělení svaté Kateřiny

Vinohrady - Občanská iniciativa Dvojka sobě se rozhodla požádat magistrát o přidělení kostela svaté Kateřiny v areálu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze 2. "Organizace by ve zchátralé památce po opravách ráda zřídila společenské a kulturní centrum," řekl Ivo Slavík z iniciativy.

Městská rada 27. listopadu využití chrámu ke komerčním účelům neschválila, podpořila jeho pronájem na 20 let řádu německých rytířů. "Zaregistrujeme se jako občanské sdružení, abychom mohli podat naprosto oficiální žádost, že jsme jedním z uchazečů," řekl Slavík, který doufá, že listopadové rozhodnutí městské rady se podaří zvrátit. Odmítl, že by iniciativa chtěla chrám využívat komerčně.

Dvojka sobě podle Slavíka usiluje o oživení objektu a jeho otevření veřejnosti. V objektu chce pořádat koncerty hudby různých národů, muzikoterapii, chce ho rovněž využívat pro výstavy. Členové iniciativy nesouhlasí s tím, aby kostel sloužil jen k náboženským obřadům. Rádi by proto vyvolali veřejnou diskusi o jeho využití.

Kostel z 18. století je připisován Kiliánu Ignáci Dientzenhoferovi a Františku Maxmilianu Kaňkovi, autorem fresek je Václav Vavřinec Rainer. Rekonstrukce si podle odhadů vyžádá 50 až 100 milionů korun. Podle plánu oprav by měla Praha v roce 2002 do rekonstrukce této kulturní památky vložit 45,6 miliónu korun.

Městská rada uložila radnímu Igoru Němcovi, aby do konce ledna projednal s Řádem bratří Domu Panny Marie v Jeruzalémě, tedy řádem německých rytířů, případnou smlouvu o pronájmu.

Využití kostela jen k náboženským obřadům nepodporuje Bohuslav Blažek, který předsedá poradnímu sboru primátora. "Ideální je, aby vznikla iniciativa zájemců z okolí, kteří památku oživí," uvedl.

Prostory bývalého kostela svaté Kateřiny by se měly stát, podobně jako kostel sv. Šimona a Judy, koncertní síní. (16. srpna 2001)

Prostory bývalého kostela svaté Kateřiny by se měly stát, podobně jako kostel sv. Šimona a Judy, koncertní síní. (16. srpna 2001)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video