Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrad z technických důvodů zrušil Zemanův program. O zdraví nejde, řekl Mynář

  17:53aktualizováno  18:55
Prezidentská kancelář z „technických důvodů“ zrušila čtvrteční program prezidenta Miloše Zemana na zámku v Lánech. Ve středu odpoledne to bez dalších podrobností řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zrušení programu nemá spojitost se zdravotním stavem prezidenta, dodal následně hradní kancléř Vratislav Mynář. Páteční program Zemana se neruší.

Prezident Miloš Zeman | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Zeman se měl ve čtvrtek odpoledne sejít s kandidátem na ministra životního prostředí Petrem Hladíkem, v plánu měl i kulatý stůl k energetice.

„Z technických důvodů se zítra (ve čtvrtek) plánovaný program v Lánech neuskuteční. Náhradní termín přijetí ministerského kandidáta je 20. října v 15:00 hodin, u kulatého stolu náhradní termín hledáme,“ uvedl ve středu odpoledne Ovčáček bez dalších podrobností.

„Nehledejme za tím žádné spekulace. Jedná se o technickou záležitost,“ uvedl hradní kancléř Mynář ke zrušení programu. „Technickou záležitost“ blíže specifikovat nechtěl. „Není to nic, co by mělo spojitost s panem prezidentem a jeho zdravotním stavem,“ uvedl s tím, že páteční program prezidenta na Pražském hradě platí. Zeman má v pátek odpoledne na Hradě přijmout vítěze soutěže Vesnice roku.

Zeman se setká s Fialou, poslední schůzka byla zrušená kvůli nemoci premiéra

Petr Hladík z KDU-ČSL má nahradit současnou ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou ze stejného hnutí, která podala rezignaci ze zdravotních důvodů.

Zeman koncem září řekl Mladé frontě DNES, že by vyměnil ministry zahraničí Jana Lipavského (Piráti), financí Zbyňka Stanjuru (ODS), průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN), vnitra Víta Rakušana (STAN), ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou (TOP 09) a ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL).

Hubáčková 3. října oznámila, že na funkci rezignuje. „Čeká mě operační zákrok, jehož léčení potrvá čtyři až šest měsíců,“ řekla. Její odchod je po konci exministra Petra Gazdíka druhou změnou ve vládě Petra Fialy. Nahradit ji má místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.

Ke kulatému stolu prezident pozval původně na čtvrteční odpoledne například bývalého ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (ANO), prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého nebo odborového předáka Josefa Středulu. Mluvit měli o dopadech drahých energií na Českou republiku. Náhradní termín pro setkání k energetice Hrad ještě hledá.

„Dostal jsem jen nový termín a oznámení, že se schůzka konat nebude z technických důvodů,“ sdělil redakci iDNES.cz Josef Středula, který se měl čtvrtečního setkání se Zemanem zúčastnit.

„Hrad oznámil, že se schůzka nekoná z technických důvodů, víc nevím,“ též reagoval na dotaz iDNES.cz exministr Havlíček.

„Jednání o energetice bude zahájeno v 15:00 v Lánech,“ uvedl ve středu Ovčáček. Kromě Dlouhého, Havlíčka a Středuly byla podle něj pozvána mimo jiné bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Středula s Vitáskovou chtějí kandidovat v lednových prezidentských volbách.

Kulatý stůl k energiím navrhl Středula

Právě Středula Zemanovi setkání k energetice před měsícem navrhl. Na počátku září po schůzce s prezidentem odborový předák novinářům řekl, že u kulatého stolu by se mohli sejít zástupci vlády, Parlamentu, odborů a zaměstnavatelů. Mluvit by měli o dopadech drahých energií na Českou republiku.

Bývalý vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Havlíček ve středu na dotaz potvrdil, že se schůzky zúčastní. Naopak předseda hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS) uvedl, že pozvánku neobdržel. Pozvání přišlo podle mluvčího Hospodářské komory Miroslava Dira i Dlouhému.

Zemanova poslední zahraniční cesta povede na Slovensko, v plánu má i Srbsko

Prezident Zeman se v úterý v Bratislavě zúčastnil setkání prezidentů visegrádské čtyřky. Na Slovensko letěl vrtulníkem, protože letadlem nemůže cestovat kvůli vyživovací sondě do žaludku, kterou mu lékaři Ústřední vojenské nemocnice v Praze kvůli riziku podvýživy zavedli při loňské hospitalizaci. V pátek má kromě přijetí vítěze soutěže Vesnice roku v plánu účast na brněnském kolokviu Sítě předsedů nejvyšších soudů EU a v pondělí a úterý má navštívit Ústecký kraj.

Prezidentovy výjezdy do krajů i zahraniční cesty ve druhém funkčním období omezila epidemie covidu-19 a také Zemanův zhoršený zdravotní stav. Kvůli onemocnění nohou používá prezident od dubna 2021 vozík. Loni na podzim strávil 48 dní v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

29. dubna 2024  23:19

První člen britské královské rodiny přijel na Ukrajinu od začátku konfliktu s Ruskem. Vévodkyně z...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...