Alena Schillerová a Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně (září 2022) | foto: Profimedia.cz

ANO si vynutilo hlasování o nedůvěře vládě před druhým kolem volby prezidenta

  • 178
Hnutí ANO odevzdalo potřebné podpisy kvůli mimořádné schůzi s hlasováním o nedůvěře vládě. Bude 17. ledna. ANO odmítá, že načasování schůze souvisí s volbou prezidenta. Konat se přitom bude před druhým kolem hlasování. Podle předvolebních průzkumů má šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš šanci se do něj probojovat.

Žádost o mimořádnou schůzi podepsalo 58 poslanců ANO a předsedkyně klubu Alena Schillerová ji předala do sekretariátu šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové.

Odmítla, že schůzi ANO vyvolává kvůli volbě hlavy státu. Jinou možnost nemáme, tvrdí Schillerová. „Kdybychom chtěli zasahovat do prezidentské volby, vyvolali bychom takové jednání už tento týden,“ řekla Schillerová.

Vláda ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů bude čelit hlasování o nedůvěře podruhé v tomto volebním období. Koalice má 108 poslanců, opozice jen 92 a ke svržení vlády je třeba nejméně 101 hlasů. Pokus ANO je tak prakticky předem odsouzen k nezdaru.

Premiér Petr Fiala reagoval, že opozice má právo svolat hlasování o nedůvěře kdykoliv. Návrh ANO dává do souvislosti s volbou hlavy státu. „Vzhledem k tomu, jaké je rozloženi sil v Poslanecké sněmovně, se ale jen těžko ubránit dojmu, že se opoziční hnuti snaží o jakousi prezidentskou kampaň na úkor parlamentu,“ uvedl Fiala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video