Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Havel snídal a Husák čekal. Před 30 lety chartisté prvně okusili svobodu

  0:01
Dnes už si nikdo nepamatuje, co se před třiceti lety při snídani s francouzským prezidentem Mitterrandem v Praze na Malé Straně servírovalo. Ale osm pozvaných disidentů tehdy asi poprvé okusilo, jak chutná svoboda.

François Mitterrand (čtvrtý zleva) vedle Václava Havla | foto: Francouzské velvyslanectví

Podmínkou pro vůbec první návštěvu francouzského prezidenta v Československu bylo setkání se zástupci opozice. François Mitterrand je pozval 9. prosince 1988 na snídani do Buquoyského paláce na Malé Straně. 

„Když na to vzpomínám, vybavím si tu atmosféru a to, jak už tehdy při snídani francouzský prezident pozorně naslouchal slovům Václava Havla, bylo vidět, že mu věnuje pozornost, že si ho váží,“ vzpomíná jeden z účastníků, biskup Václav Malý. Setkání bylo velkým uznáním československé opozice. 

Mitterrand byl totiž prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představiteli disentu a postavil je tak téměř na roveň komunistických politiků, se kterými se sešel na Pražském hradě.

Svobodně a s úctou

O setkání prezidenta Gustáva Husáka s francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem usilovali komunističtí diplomaté dlouho. Francouzi Československu nakonec vyhověli, ale podmínkou návštěvy, od které si komunisté slibovali symbolické uznání totalitního režimu vzniklého po sovětské invazi v roce 1968, bylo právě i setkání s opozicí.

Své přání sejít se s disidenty během své cesty do Československa vyjádřil Mitterrand veřejně také v rozhovoru pro Československý rozhlas v předvečer své návštěvy. „Setkám se s různými představiteli vaší společnosti, včetně zástupců veřejného života a včetně opozice. Budu se vyjadřovat svobodně a s úctou, která státu a lidu přísluší,“ uvedl francouzský prezident.

Jednu podmínku měli i komunisté. Setkání se nesmí zúčastnit Alexander Dubček. Pro komunisty byl sesazený generální tajemník KSČ symbolem pražského jara, potlačeného tanky Varšavské smlouvy. Proto ho nechali preventivně zadržet policií.

Pozvánka přišla poštou

A zatímco spousta věcí se v disentu odehrávala nějakou neoficiální cestou, na snídani pozval francouzský velvyslanec odpůrce komunistického režimu se vší parádou. „Pozvánka mi přišla poštou, to si tehdy režim už nedovolil blokovat oficiální poštu z velvyslanectví,“ vzpomíná jeden z účastníků, biskup Václav Malý. Na snídani přišli Rudolf Battěk, Jiří Dienstbier, Miloš Hájek, Václav Havel, Ladislav Lis, Václav Malý, Karel Srp a Petr Uhl.

Účastníky podle Malého vybíralo přímo francouzské velvyslanectví. „Fungoval okruh lidí, který byl v pravidelném kontaktu se západními diplomaty,“ vysvětluje. Z něj velvyslanectví pak vybralo účastníky schůzky. „Pro nás to byla úžasná podpora, protože on byl první hlava státu, která se s námi setkala. Husák a Jakeš věděli, že pokud by překazili setkání, že on nepřijede nebo se s nimi nesetká,“ uvedl před časem Petr Uhl.

Kartáček s sebou

O čem se u snídaně hovořilo? O lidských právech a politické situaci v zemi. Dostalo se i na otázku vztahů mezi Československem a Francií, Mitterrand se údajně disidentů i ptal, jestli jim nevadí, že se schází s Husákem.

Legendární se stala i slovní výměna mezi francouzským prezidentem a Václavem Havlem. Prezident se Havla zeptal, jak se činnost disentu a obhajoba lidských práv promítá do jejich osobních poměrů. Havel odpověděl, že i nyní má s sebou kartáček na zuby, protože neví, jak celý den skončí. „Byl jsem si jistý, že nám zabrání se na ambasádu dostat a vezmou nás k výslechu. Ale nezastavili nás,“ vzpomínal Havel.

Snídaně, kterou itinerář francouzského prezidenta plánoval jako půlhodinovou, se nečekaně protáhla. „My jsme byli na snídani a diskutovali jsme tak dlouho, že následné setkání s Husákem se zdrželo o půl hodiny. A Husák to věděl,“ vzpomínal Uhl.

Jako jediný člověk mimo Chartu 77 se snídaně s Mitterrandem zúčastnil předseda Jazzové sekce Karel Srp. Podle něj tehdejší schůzka s Mitterrandem změnila politické klima v ČSSR i přístup StB k disidentům. „Byl to zlomový okamžik v posílení našeho sebevědomí,“ uvedl již dříve Srp. Z jeho iniciativy byla před třemi lety odhalena v Palácových zahradách pod Pražským hradem Mitterrandova busta, která setkání připomíná.

Schůzku připomene Petříček

Třicet let od památné snídaně si připomene i ministerstvo zahraničních věcí jako historickou událost i jako nadále probíhající dialog s obhájci lidských práv ve světě.

Na Den lidských práv, v pondělí 10. prosince, budou velvyslanectví České republiky a Francie ve více než deseti zemích východní Evropy, Asie a Latinské Ameriky pořádat snídaně věnované diskusím o stavu lidských práv v příslušné zemi.

Mitterrandova návštěva přispěla také k historicky prvnímu oficiálnímu povolení opoziční manifestace na Den lidských práv 10. prosince 1988 na Škroupově náměstí v Praze 3. Národní výbor Prahy 1 nepovolil setkání v centru, a tak se akce uskutečnila na Žižkově. „Překvapilo mě, jak moc tehdy přišlo lidí. Nedovolil jsem si to nikdy odhadnout, ale říká se, že jich bylo dva tisíce, možná i víc,“ uvedl Malý.

Podle něj bylo jasné, že účast lidí souvisí s návštěvou. „Úřady demonstraci povolily, nijak proti ní nezasáhly, ale pečlivě ji monitorovaly,“ dodal. Mezi účastníky tehdy zaregistroval velké množství příslušníků Státní bezpečnosti v civilu. „Zaznělo několik projevů, vůbec poprvé na veřejnosti promluvil Václav Havel, který měl velký aplaus. Byla tam velmi uvolněná atmosféra,“ vzpomíná.

Disent se ale dlouho neradoval. Hned v lednu 1989 následoval velký zátah proti nezávislým hnutím, následovaly výslechy, zase se zatýkalo. „Bylo to jen takové nadechnutí, které souviselo s Mitterrandovou návštěvou. Já osobně jsem v roce 1988 ještě nebyl takový optimista, abych počítal s tím, že režim padne v dohledné době,“ říká Malý.

Další demonstrace přišly během Palachova týdne v lednu 1989. Ty byly tvrdě potlačeny, ale cesta k listopadu 1989 byla otevřená.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...