Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přísně tajné posudky. Kdo posuzoval Haškovu rigorózní práci, škola tají

  5:01
Bývalý hejtman Michal Hašek, který za poněkud podezřelých okolností získal vysokoškolské tituly ve slovenském městečku Sládkovičovo, je v klidu. Škola ho kryje. Odmítá zveřejnit posudky vedoucího a oponenta jeho rigorózní práce i složení komise, která o udělení titulu rozhodovala.
MF DNES získala rigorózní práci Michala Haška

MF DNES získala rigorózní práci Michala Haška | foto: koláž iDNES.cz

Masarykova univerzita v Brně oznámila, že po rozsáhlé zpětné kontrole diplomek odevzdaných za posledních deset let bude odebírat tituly a trestat akademiky, kteří opsané práce uznali. A k přísnému postupu vůči plagiátorství vybízí i ostatní vysoké školy v Česku.

Desítky tituly ověšených vlivných brněnských politiků, podnikatelů či lobbistů mohou být přesto naprosto v klidu. I když jejich závěrečné práce mají v mnoha případech značně diskutabilní kvalitu, v průběhu let je sepsali pod hlavičkou soukromé vysoké školy ve Sládkovičově. 

Přičemž aby nemuseli do dvě stě kilometrů vzdáleného slovenského městečka dojíždět, vytvořili si přímo v Brně takzvané konzultační středisko. České úřady této soukromé vysoké škole odmítly udělit akreditaci.

Rektorem Sládkovičova je dnes Peter Plavčan, bývalý ministr školství ve vládě Roberta Fica, který rezignoval z vlády pro podezření z podvodů s eurofondy určenými na vzdělávání. Jednatelem je honorární konzul Ázerbájdžánu na Slovensku Džalal Gasymov.

O zkratkách před jmény, které jejich brněnští držitelé mohou používat bez omezení i v Česku, ovšem škola přes opakované dotazy redakce odmítá už měsíce jakkoliv diskutovat. A to navzdory tomu, že před půl rokem MF DNES upozornila, že například rigorózní práce někdejšího hejtmana Michala Haška (ČSSD) ani dřívějšího šéfa krajské sociální demokracie Zdeňka Dufka, díky nimž si před jména píšou zkratku JUDr., by v Česku dle uznávaných expertů neobstály ani jako seminární práce.

Hašek titul JUDr. neměl získat. Jeho práce by propadla i jako seminárka

Za zvláštních okolností získali tituly na této škole, vedené slovenskými sociálními demokraty, i jejich další čeští kolegové.

Děkan fakulty práva se původně dušoval, že práce nechá prověřit. „Fakulta práva Janka Jesenského má zájem zabezpečovat vzdělávací proces nadále na standardní odborné úrovni a poskytovat komplexní právnické vzdělání. Vedení fakulty se proto, a to i na základě vašeho podnětu, bude moci zaobírat zabezpečováním jeho kvalitativních parametrů,“ tvrdil děkan Jozef Králik.

Škola odmítá vydat posudky

Od té doby ovšem vysoká škola jen mlží. Přes opakované žádosti podané dle slovenského zákona odmítá poskytnout jakékoli údaje třeba o tom, kdo seděl v komisích, které českým politikům tituly udělily. Jisté je jen jedno – vedoucím rigorózních prací jak Haška, tak Dufka byl dřívější děkan školy a někdejší slovenský poslanec Mojmír Mamojka ze slovenské sociální demokracie (Směr). Ten dnes dělá ústavního soudce.

Náměstek jihomoravského hejtmana Roman Hanák, který za Haška šéfoval klubu zastupitelů ČSSD, měl zase jako vedoucího své práce právníka Zdeňka Koudelku, který se podílel mimo jiné na přípravě kontroverzní amnestie Václava Klause a nyní je kandidátem Miloše Zemana na post zástupce ombudsmanky. Posudky vedoucího práce, ale i oponenta chtěla MF DNES získat už v únoru přímo na škole. Stejně tak i soupis členů komise, která o udělení titulu rozhodovala. Oba údaje jsou v Česku veřejné.

Škola sice původně slíbila, že redakci vše zašle elektronicky, ale nakonec si děkan Králik vyžádal, aby MF DNES poslala žádost klasickou poštou s ověřeným podpisem. „Vzhledem k situaci a verifikaci vzájemné oficiální komunikace,“ argumentoval děkan. Po měsíci nicméně škola – opět prostřednictvím děkana Králika – žádost MF DNES zamítla. Odvolala se na nařízení o ochraně osobních údajů GDPR.

Masarykova univerzita chce odebrat 10 titulů po kontrole závěrečných prací

„V zásadě platí, že třetím subjektům jsme oprávněni (tyto informace) poskytnout jen v zákonem vymezených případech. Například když dotčená osoba poskytne souhlas. Vysoká škola takovým souhlasem nedisponuje, proto informace nezpřístupní,“ odepsal děkan. MF DNES následně poslala i žádost o poskytnutí informací podle zákona a další dvě žádosti s vysvětlením, že právo na informace zajišťuje už slovenská ústava. Škola poté přestala komunikovat.

Moje vysokoškolské studium proběhlo řádně, tvrdí Hašek

Vedení školy tak odkazuje na Haška a Hašek zase na školu. Zveřejnit, kdo mu na základě jeho rigorózní práce pojmenované prostě Družstvo titul odsouhlasil, sám striktně odmítá. „Moje denní vysokoškolské studium i rigorózní řízení proběhlo řádně a splnil jsem podmínky stanovené vysokými školami i tehdy platnými zákony. Nebudu vám dělat rešeršistu. Pokud máte nějaké otázky, směřujte je na vysoké školy včetně mých prací, které jsou tam k dispozici,“ odvětil na dotazy Hašek, který se odvolává i na to, že pětileté právnické vzdělání absolvoval na Masarykově univerzitě. 

Nicméně ani tam jeho diplomová práce není s odkazem na ochranu autorských práv dostupná. A protože ji obhájil v roce 1999, o rok unikla nynější hromadné kontrole univerzity.

Hašek dál buduje svou kariéru jako doktor práv. Šéfuje legislativní radě ministerstva zemědělství. Jako poradce pro legislativu nastoupil v květnu i na ministerstvo vnitra k předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi. A pracuje coby advokátní koncipient u vlivného lobbisty blízkého ČSSD Miroslava Jansty.

Slovenské zákony přitom v současné době odebrání vysokoškolského titulu neumožňují, a to ani v případě, kdyby se prokázalo, že student své povinnosti plnil podvodně. Školy se mohou pouze dožadovat zneplatnění titulu soudní cestou.

Naopak v Česku mohou rektoři zahájit správní řízení o odebrání titulu uděleného maximálně před třemi lety. To se už v minulosti stalo, lidé o tituly přišli a následně pak spor řešily soudy.

Michal Hašek byl hostem Rozstřelu:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vedení TOP 09 bude rozhodovat o novém ministrovi, může to být Tuleja

30. dubna 2024  5:05

Vedení TOP 09 bude v úterý od rána rozhodovat o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...