Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda má v úsporném balíčku chyby, v některých případech ustoupí, míní Nerudová

  13:18aktualizováno  16:38
Ve vládním úsporném balíčku jsou zjevné chyby a vláda od nich ustoupí, uvedla ekonomka, bývalá rektorka Mendelovy univerzity a neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. Jako jeden z nejkřiklavějších příkladů uvedla návrh zvýšit DPH na noviny a časopisy ze současných deseti na 21 procent. Premiér a šéf ODS Petr Fiala však dosud uvádí, že vláda ustoupit nehodlá.
Expertka vlády Helena Horská (vlevo) a Danuše Nerudová (Vpravo) představují...

Expertka vlády Helena Horská (vlevo) a Danuše Nerudová (Vpravo) představují detaily důchodové reformy a balíček konsolidace veřejných financí. (11. května 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

„V úsporném balíčku jsou i věci sporné a které jsou zjevný omyl. Že se balená voda přeřadila do 21 procent. A pak bychom tu mohli dlouze diskutovat o novinách, časopisech i knihách. To je neobhajitelné, je to zjevná chyba. A jsem přesvědčena, že z toho ještě vláda ustoupí,“ řekla Nerudová v rozhovoru pro Novinky.cz , který server zveřejnil ve čtvrtek.

„Navýšení daně u novin a časopisů je chyba, s nikým z vlády jsem o tom nemluvila,“ odpověděla Nerudová na dotaz redakce iDNES.cz na základě čeho usuzuje, že vláda od tohoto návrhu ustoupí.

„K novinovým titulkům o úsporném balíčku. 1. Bez úsporných opatření se neobejdeme. 2. Většina opatření je postavena na tvrdých datech. 3. Ano, součástí jsou i chyby (to se stává) a dají se napravit. 4. Posuzujme balíček jako celek. 5. Opatření podporuji. Tečka,“ uvedla později na svém Twitteru Nerudová.

Vyšší DPH na knihy či noviny nebude. Nechci ohrozit média, slíbil premiér Fiala

Premiér Petr Fiala přitom v únoru uvedl, že nechce, aby se noviny více danily, a tedy i zdražovaly. Odůvodňoval to společenskou funkcí.

„Nechtěl bych udělat nic, co by ohrozilo nejen nezávislou žurnalistiku, ale i vzdělanost,“ odpovídal předseda vlády v rozhovoru pro Deník na otázku týkající se změn DPH u tiskovin. „Touto cestou určitě jít nechceme,“ doplnil Fiala. Zdůraznil ale, že v tu dobu ještě nebyla na opatřeních shoda.

Minulý čtvrtek ale vláda otočila. Veřejnosti a médiím vůbec poprvé představila tzv. ozdravný balíček vládních škrtů kvůli úsporám. Ten počítá s tím, že zatímco časopisy budou zdaněny dvanácti procenty, noviny jednadvaceti, knihy se naopak dočkají nulové daně z přidané hodnoty.

„Hledali jsme společensky významné hledisko. Časopisy jsou vědecké. To je ten hlavní důvod, proč jsou ve snížené sazbě. Existují i jiné než vědecké časopisy, to se ale už rozlišit nedá. Vědecké noviny neznáme,“ zdůvodnil na konferenci rozdílnou sazbu DPH pro časopisy a noviny ministr financí Zbyněk Stanjura.

Co je deník, časopis a co tisková příloha? Experti se neshodnou

Zvýšení daní může mít na chod novin významné dopady. „Nechápu krok vlády, protože posunout noviny do nejvyšší sazby z 10 % na 21 %, to znamená o více než 100 procent, vypadá jako pokus o likvidaci novin v České republice,“ komentovala minulý týden krok kabinetu Petra Fialy pro iDNES.cz předsedkyně správní rady Unie vydavatelů Libuše Šmuclerová.

Podotkla také, že odtrhnout od sebe sazby DPH u novin, časopisů a knih nedává vůbec žádnou logiku a označila zdůvodnění Stanjury za pseudoargument.

Podle údajů Unie vydavatelů má například sousední Německo sazbu DPH na tisk sedm procent, Polsko osm procent, Itálie a Španělsko čtyři procenta a Francie 2,1 procenta.

Držíme svoje sliby, za škrty si stojím, říká Fiala. Ustupovat odmítá

Premiér v pondělí zopakoval, že vláda za návrhem zvýšit DPH na noviny a časopisy stojí. „My jsme postupovali následujícím způsobem, který je podle mě velmi logický. Všechno patří do základní sazby a u každé položky, která má mít sníženou sazbu, jsme hledali nějaké sociální nebo jiné důvody, pro které ta daň má být snížena,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES a iDNES.cz.

„Máme řadu odborných časopisů, vědeckých časopisů, kulturních časopisů, pornografických, ano, kdybychom to dokázali jednoduše rozlišit, tak to rozlišíme, ale kdo to bude posuzovat? Museli bychom na to vytvořit nějaký úřad, který bude posuzovat, jestli tam jsou dva odborné články a už je to odborný časopis, nebo tam nejsou, tak jsme se prostě rozhodli tímto způsobem. Je to daň za jednoduchost a přehlednost systému,“ doplnil.

Nerudová se minulý čtvrtek účastnila vládní tiskové konference, kde kabinet Petra Fialy úsporný balíček představoval. Byla jednou z expertek, kterou pozvala vláda. Zde zdůraznila, že jde o kroky, které jsou nutné. „Opatření samozřejmě budou bolestivá – jak v oblasti daňové, tak v oblasti důchodové. Je potřeba jasně vzkázat čtyřicátníkům a mladším, že i s nimi se v důchodovém systému počítá,“ zmínila.

ANO vyzvalo vládu, ať jasně poví, kde chce seškrtat 54 miliard na dotacích

V minulých dnech kritizovala úsporný balíček opozice i odbory. První místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček označil představená opatření za popravu živnostníků, nelíbí se mu ani reforma penzí. Předseda druhého opozičního hnutí SPD Tomio Okamura sdělil, že vládní koalice se rozhodla prudce zdražit životy českým občanům i firmám a také potrestat pracující rodiny s dětmi, studenty a důchodce.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula řekl, že návrhy obsažené ve vládním konsolidačním balíčku míří proti zaměstnancům a jejich rodinám i proti důchodcům. V pondělí odborové svazy vyhlásily s okamžitou platností kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku stávkovou pohotovost.

„Je to pro nás velmi vážná situace. Jsme přesvědčeni, že to, co se odehrálo ve čtvrtek, překročilo všechny meze, které jsme si uměli představit,“ řekl v pondělí Středula ke čtvrtečnímu představení vládního úsporného baličku.

Odborářům podle dřívějšího vyjádření vadí například snížení sumy na platy, možné zdražování po úpravě DPH, zavedení nemocenských odvodů či zvyšování penzijního věku.

Úsporný balíček

„Ozdravný balíček“, který vládní koalice představila 11. května, uvádí 58 opatření, která budou mít podle vlády souhrnný pozitivní dopad na státní rozpočet v letech 2024–2025, a to ve výši 147,5 miliardy korun. Během června vláda schválí legislativní znění konsolidačního balíčku, první čtení ve Sněmovně by poté mělo proběhnout před létem, aby opatření snižující deficit o 94,1 miliardy platila již od 1. ledna 2024.

Vláda plánuje v příštím roce uspořit na výdajích 62,4 miliardy korun a z nových příjmů získat 31,7 miliardy korun, celkem tedy 94,1 miliardy Kč. V dalším roce by to pak mělo být celkem 53,4 miliardy korun.

V balíčku se počítá mimo jiné, že stát zvýší daň z příjmu právnických osob, spotřební daň z tabáku a alkoholu, daň z hazardu i nemovitostí, znovu zavede nemocenské pojištění pro zaměstnance a zvedne odvody živnostníků.

Místo tří sazeb daně z přidané hodnoty mají být dvě. Snížené sazby DPH se sloučí na 12 procentech, dosud byly deset a 15 procent. Díky sloučení sazeb se sníží o tři procentní body DPH na zdravotnické prostředky, potraviny či bydlení. Základní sazba DPH zůstane na 21 procentech, DPH na knihy bude mít nulovou sazbu.

Zruší se 22 daňových výjimek.

Na polovinu se sníží státní podpora stavebního spoření, roční dálniční známka zdraží z 1 500 na 2 300 korun. Snížit schodek veřejných financí mají ale především úspory, hlavně omezení státních dotací, uvedl ve středu premiér Petr Fiala.

Živnostníkům se mají postupně zvednout minimální odvody. Platit by pak měli tolik jako pracovník s minimální mzdou.

Zaměstnanci budou nově odvádět nemocenské pojištění.

Věk nástupu do penze by se měl řídit podle prodlužování života. Nové důchody mají být nižší a valorizace mírnější.

První čtení vládního konsolidačního balíčku by ve Sněmovně mělo být na přelomu června a července, tedy ještě před parlamentními prázdninami. Druhé a třetí čtení by se mělo uskutečnit na podzim. Vláda by měla balíček projednat v půlce června. V pátek to uvedl předseda poslaneckého klubu koaliční KDU-ČSL Marek Výborný.

Stav platný k 12. květnu, zdroj: ČTK.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...