Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je deník, časopis a co tisková příloha? Experti se neshodnou

  16:46
Účelový argument, snaha obhájit neobhajitelné. Tak označují vydavatelé či distributoři vládní opatření na zavedení různých úrovní DPH pro tištěné publikace. „Nemá to žádné logické odůvodnění a v praxi to nebude fungovat,“ říká Václav Mach, výkonný ředitel Unie vydavatelů. Česko se navíc s DPH 21 % pro noviny dostane nejvýš v Evropě.
Noviny v Česku podraží. Vláda oznámila, že je zdaní 21 procenty. Dle ministra financí Zbyňka Stanjury kabinet zohlednil hledisko „společenského významu“.

Noviny v Česku podraží. Vláda oznámila, že je zdaní 21 procenty. Dle ministra financí Zbyňka Stanjury kabinet zohlednil hledisko „společenského významu“. | foto: Depositphotos

Vydavatele rozzlobil výrok ministra financi Zbyňka Stanjury. Ten na čtvrteční konferenci sdělil, že důvod pro rozdílné sazby u novin a časopisů je ve společenské významnosti.

„Časopisy jsou vědecké. To je ten hlavní důvod, proč jsou ve snížené sazbě. Existují i jiné než vědecké časopisy, to se ale už rozlišit nedá. Vědecké noviny neznáme,“ zdůvodnil rozdílnou sazbu DPH pro časopisy a noviny ministr.

Předsedkyně správní rady Unie vydavatelů Libuše Šmuclerová tvrdí, že nová daň bude pro řadu novin likvidační.

„Deníky byly a jsou pro čtenáře kotvou, jak se vyznat v dezinformacích na internetu. Vláda tuto kotvu lidem může navýšením DPH vzít. Hrozí tak zvýšená konzumace zpráv z internetu, kde technologické platformy žádnou zodpovědnost za obsah na internetu nenesou a nemají,“ tvrdí Šmuclerová.

Rozdělení sazby nedává podle expertů oslovených redakcí iDNES.cz smysl. Tiskový zákon totiž podle nich žádnou takovou definici neobsahuje. Jde o označení periodického tisku jeho vydavatelem a jediným rozlišovacím znakem je, že vychází nejméně dvakrát v roce.

Co jsou to vlastně časopisy

Oddělení sazby DPH podle Václava Macha z Unie vydavatelů nemá logiku. „Nikde jinde v Evropě ani ve světě se sazby DPH podle četnosti vydávání periodického tisku, tedy rozdělení různých sazeb DPH pro deníky a ostatní tiskové publikace, nerozlišuje,“ stěžuje si Mach.

Ještě méně pochopitelné je podle distributorů to, že časopisy mají nižší sazbu než noviny. „Společensky významné jsou jak noviny, tak časopisy. Každý z nich plní stále důležitou roli. Z mého pohledu jsou společensky významnější noviny, ale především novinářské redakce a jejich práce,“ míní Ondřej Vaňha, místopředseda představenstva První novinové společnosti (PNS).

Z pohledu PNS jako distributora je rozhodující periodicita. „Noviny vychází minimálně každý pracovní den. Časopisy jsou pak s týdenní a delší periodicitou. V některých evropských zemích je definice postavená také na charakteru obsahu, respektive obchodního sdělení,“ informuje Vaňha.

Podle Michala Kuka, vedoucího právní poradny Frank Bold, není ze současného zákona jasné, jaký je mezi novinami a časopisy rozdíl.

Vláda otočila, DPH na noviny poroste. Pokus o jejich likvidaci, říká Šmuclerová

„Jediným místem, které se rozdílem stručně zabývá, byl komentář k tiskovému zákonu, kde je uvedeno: ‚Jedná se o tradiční označení, které se v uplynulých letech ustálilo k pojmenování jednotlivých tiskovin – pro deníky a zpravodajské periodické tiskoviny pojem noviny, pro ostatní periodické tiskoviny pak časopis,‘“ vysvětlil Kuka pro iDNES.cz

Definice neexistuje

Právník Kuka dodává, že vláda může časopisy a noviny přesně vymezit právě prostřednictvím představených novel. „Nevím tak o tom, že by aktuálně existovaly ustálené právní dělící znaky,“ dodal.

Mach dodává, že deníky většinou vychází 5x nebo 6x až 7x týdně, předpokládá se, že vychází v tištěné podobě na novinovém papíře a jedná se o nesvázaný výtisk novin.

„Jako součást deníků se v rámci výzkumu čtenosti například dotazují také některé vkládané přílohy, takzvané suplementy, ale není jasné, zda se jedná o samostatný magazín, tedy časopis, nebo součást novin. Tiskové publikace s týdenní a delší periodicitou vydávání jsou považovány spíše za časopisy nebo ostatní tiskové publikace. Problém ale je, že žádná přesná definice neexistuje,“ konstatuje Mach.

Vláda neměla jinou možnost, riskuje ale důvěru voličů, říkají politologové

Podle mluvčí ministerstva kultury Ivany Awwadové jsou oba pojmy obsaženy v definici periodického tisku. „Z hlediska tiskového zákona je na obě formy periodického tisku pohlíženo stejně, pouze u evidovaných údajů vydavatel oznamuje periodicitu jako denní, měsíční, občasnou, čtvrtletní apod. Výčet není uzavřený,“ sděluje Awwadová.

Sazbu DPH podle mluvčí definuje ministerstvo financí, které nastaví kritéria či názvy produktů a služeb. „Evidenci ministerstva kultury by případně bylo možné využít k ověření vydavatelem deklarované periodicity, periodicita by současně měla být uváděna v tiráži samotného periodika,“ doplňuje mluvčí.

V návrhu jsou mezery

Podle Asociace online vydavatelů (AOV) je zvýšení DPH na noviny dalším hřebíčkem do rakve svobodných medií. Asociace ve své reakci uvedla, že v návrhu ministerstva financí chybí detailnější vysvětlení, jakých typů novin se tato úprava má týkat.

Za velice zavádějící dále označila vysvětlení ministra financí Stanjury, který obhajuje sníženou daňovou sazbu pro časopisy tím, že mají větší společenskou důležitost na základě toho, že existují i vědecké časopisy.

„V kontextu předchozích kroků minulé i současné vlády směrem k českým vydavatelům považujeme zrušení výjimky DPH u denního tisku za přinejmenším nešťastné,“ uvádí předseda asociace Libor Matoušek.

Úřední rozlišení na noviny a časopisy neexistuje ani podle zástupce Syndikátu novinářů ČR. „Bude proto pozoruhodné, jaké parametry vláda pro toto rozlišení, ať co do obsahu či periodicity zvolí,“ míní Adam Černý, předseda Syndikátu novinářů ČR.

Vládní návrh tak podle Unie vydavatelů v praxi může vést k zániku jedné kategorie periodického tisku, protože by vydávání klasických novin nadále postrádalo ekonomický smysl. Z deníků by se podle Václava Macha staly týdeníky či dokonce „knižní edice“.

„Ve vydavatelském průmyslu a všude kolem vydávání novin – v tiskárnách, v distribuci, v redakcích - pracují lidé a také o jejich budoucnosti se nyní rozhoduje. Bavíme se o přibližně pěti tisících pracovních místech,“ uzavírá Mach z Unie vydavatelů.

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Gruzínci nedovolí proruské vládě zůstat u moci, míní prezidentka po protestech

18. dubna 2024  20:52

Gruzínci nikdy nesnesou vládu, která je zjevně proruská, protože se staví proti základní...

Kdo zaplatí Green Deal? Bruselská kasa vysychá, potřeba budou biliony eur

18. dubna 2024

Premium Příklon k zelené ekonomice a uhlíkové neutralitě je jedním z pilířů politiky Evropské unie pro...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  19:53

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...