Policisté zasahují v pražském sídle FAČR (na snímku). (3. května 2017)

Policisté zasahují v pražském sídle FAČR (na snímku). (3. května 2017) | foto: Yan Renelt, MAFRA

Obchodníci krátili daně při prodeji luxusních aut, policie navrhla obžalobu

  • 6
Policisté z týmu Daňová kobra navrhli obžalovat dva lidi z krácení daní v souvislosti s prodejem luxusních vozidel. Podle vyšetřovatelů způsobili škodu víc než 50 milionů korun, hrozí jim až deset let vězení. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Návrh nyní posoudí pražské městské státní zastupitelství.

Obvinění podle Ibeheje založili a ovládali několik obchodních společností, přes které mezi roky 2014 a 2015 pořizovali zejména luxusní motorová vozidla pro odběratele v Česku z jiných států Evropské unie. Šlo například o auta značky Ferrari nebo Lamborghini.

Obchody ale obvinění nezahrnuli do daňových přiznání, v některých případech dokonce přiznání vůbec nepodali. „V případě nahlášené kontroly ze strany finančního úřadu obchodní společnosti na tyto výzvy nereagovaly, byly vytvořeny nové řetězce a trestná činnost pokračovala,“ popsal Ibehej.

Na případu s krycím názvem TAILOR s policisty spolupracoval Finanční analytický úřad a Generální finanční ředitelství. Odhalení společností bylo podle Ibeheje složité, protože v letech, kdy k trestné činnosti podle policie docházelo, nebylo zavedeno kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty. „To by k odhalení tohoto skutku výrazně přispělo,“ doplnil mluvčí.

Podle dřívějších informací jsou obvinění stíháni na svobodě. Finanční správě se dosud u společností podařilo zajistit majetek za téměř pět milionů korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video