Jiří Čunek

Jiří Čunek | foto: David Neff

CVVM: Lidé nejméně důvěřují Čunkovi a Julínkovi

  • 41
Centrum pro výzkum veřejného mínění zjistilo, že z politiků lidé nejméně důvěřují Jiřímu Čunkovi. Předsedovi KDU-ČSL nevěří už 82 procent lidí dotázaných v průzkumu. Dobré vysvědčení nedostal ani ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, tomu nedůvěřuje 77 procent respondentů.

Jiří Čunek od posledního šetření ztratil dalších jedenáct procentních bodů. Příznivě ho nyní hodnotí pouze dvanáct procent dotázaných.

Šestiprocentní propad zaznamenal i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. V současné době mu nedůvěřuje 55 procent lidí.

"Mezi osobnosti se silně převažující nedůvěrou patří také Mirek Topolánek, Ivan Langer nebo Miroslav Kalousek," uvádějí autoři průzkumu CVVM.

V porovnání s minulými výsledky narostla důvěra v ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga (o šest bodů na 38 procent příznivců). Polepšili si také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a šéf KSČM Vojtěch Filip (shodně o čtyři procenta).

"Mezi nejvyššími ústavními představiteli státu je jako nejdůvěryhodnější hodnocen již tradičně prezident Václav Klaus (64 procent) následovaný ombudsmanem Otakarem Motejlem, jemuž vyjádřily důvěru více než tři pětiny oslovených (62 procent)," komentuje průzkum CVVM.

. Důvěra K politikům

Čunek: 82% nedůvěra, 12% důvěra (-11%)
Julínek: 77% nedůvěra, 13 důvěra
Nečas: 53% nedůvěra, 24% důvěra (-6%) 
Kalousek: 66% nedůvěra, 23% důvěra
Rychetský: 30% nedůvěra, 36% důvěra (+4%)
Filip: 49% nedůvěra, 28% důvěra (+4%)
Klaus: 32% nedůvěra, 64% důvěra
Motejl: 20% nedůvěra, 62% důvěra
Schwarzenberg: 49% nedůvěra, 38% důvěra (+6%)

Zdroj: CVVM


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video