Zleva ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, předseda strany Jan...

Zleva ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, předseda strany Jan Hamáček a ministr zahraničí Tomáš Petříček vystoupili na tiskové konferenci ČSSD v Praze (31. července 2019) | foto: ČTK

Našim ministerstvům chybí 20 miliard, je to likvidační, zaznělo z ČSSD

  • 327
Vládní ČSSD chce jednat o vyšším rozpočtu na příští rok pro svá ministerstva, jsou podle ní podfinancovaná. Vnitro potřebuje 5 až 6 miliard korun navíc, ministerstvo práce a sociálních věcí 11 miliard a resort zahraničí 1,5 miliardy. Ve středu to oznámili představitelé resortů Jan Hamáček, Jana Maláčová a Tomáš Petříček.

Předseda strany Hamáček na středeční tiskové konferenci řekl, že nynější návrh rozpočtu je pro resorty ČSSD likvidační a nemůže ho podpořit. Strana nechce zvyšovat navrhovaný schodek 40 miliard korun, za podhodnocený považuje odhad příjmů státního rozpočtu, připomíná také své návrhy na dodatečné příjmy, například bankovní daň.

Jako ministr vnitra chce Hamáček vyjednávat o penězích na techniku pro hasiče a policii, která je podle něj zastaralá.

Zopakoval svá úterní slova, že hasičský sbor je z hlediska prostředků na provoz zhruba na 70 procentech toho, co měl v roce 2010. „Už je to opravdu kritická situace, o tom budeme s paní ministryní financí (Alenou Schillerovou) jednat,“ uvedl v úterý Hamáček.

Poznamenal také, že policie nemá peníze na modernizaci vozového parku i služeben. „Pokud máme zajistit bezpečnost, není možné, aby policisté jezdili v autech, které mají ujeto 400 tisíc kilometrů, a výšková technika u hasičů je několik desítek let stará,“ uvedl.

Do jednání o nárocích ministerstev nad návrh rozpočtu Hamáček podle svých slov půjde s požadavkem na dalších pět až šest miliard pro svůj resort. Už dříve uvedl, že v srpnu počítá s odbornými konzultacemi, po vládních prázdninách pak s politickými jednáními.

Maláčová žádá největší navýšení

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová postrádá peníze na plánovanou změnu IT systémů, sociální služby či dotace obcím. Ve středu zmínila rovněž více peněz pro seniory a rodiny s dětmi.

„Snažíme se šetřit, ale nelze dělat úspory ve výši jedné třetiny, a rozhodně nelze přehazovat problémy na úroveň obcí,“ řekla na tiskové konferenci.

Ministryně už dříve uvedla, že 11 miliard korun, které požaduje, se zatím nenašlo. „My teď řešíme peníze na sociální služby, tam je míň peněz než na letošek, jsou zrušeny všechny dotace pro obce, příští rok má ministerstvo přejít na nové moderní IT systémy,“ vypočítala, proč považuje návrh pro svůj úřad za „likvidační“.

S požadavkem na 1,5 miliardy navíc vystoupil ministr zahraničí Petříček. Nynější návrh na 8 miliard podle něj nestačí mimo jiné na řešení migrace. „I my šetříme, navzdory zvětšování agendy zůstává počet zaměstnanců stejný,“ řekl. Dodatečné finance ve stejné výši žádá podle Hamáčka i resort zemědělství, zejména na boj se suchem.

Řekněte, kde máme šetřit, ptá se Hamáček

Na dotaz, zda by krach vyjednávání mohl způsobit odchod ČSSD z vlády s ANO, Hamáček řekl, že by znamenal to, že by rozpočet nebyl předložen jako koaličně dohodnutý. „Koaliční smlouva jasně říká, že návrh musí být předložen jako koaličně dohodnutý. Budeme jednat tak dlouho, dokud se nedohodneme,“ uvedl Hamáček.

Ministři ČSSD pro návrh rámce státního rozpočtu nehlasovali, do konce září je ale podle Hamáčka na jeho úpravu času dost. S tím souhlasí i Babiš, ministři ČSSD by však podle něj měli šetřit. „ČSSD má ve své DNA heslo pana (expremiéra Vladimíra) Špidly zdroje jsou,“ uvedl s tím, že současný koaliční partner hnutí ANO byl v minulosti schopen nadělat dluhy i v době vysokého ekonomického růstu.

Pokud budou ministerstvo financí a premiér Andrej Babiš (ANO) představovat kompromisní částky místo těch, které požadují sociální demokraté, měli by podle Hamáčka také říci, co ze své činnosti by měla ministerstva vynechat. „Rádi bychom chtěli slyšet, kde máme šetřit. Jestli máme například omezit výjezdy policie a hasičů, nebo je nechat jezdit ve vozech, které jsou nebezpečné,“ uvedl.

ČSSD torpéduje rozpočet, míní Schillerová

Ministryně financí podle svých slov „nemůže podobná prohlášení vnímat jinak, než jako torpédování státního rozpočtu v přímém přenosu.“

„Dnes představené požadavky některých ministrů za ČSSD na rozpočet pro příští rok by znamenaly zvýšení deficitu ze 40 mld. Kč na 62 mld. Kč. Vzhledem k tomu, že ministři nepředstavili žádné návrhy úspor ani konkrétní relevantní zdroje pro krytí svých stupňujících se požadavků, vystavují tato prohlášení Českou republiku hrozbě neschválení státního rozpočtu a rozpočtového provizoria,“ vyjádřila se ve středu Schillerová.

Schodek rozpočtu snížit nejde. ČSSD je neuspokojitelná, míní Schillerová

Ministerstvo financí k postoji ČSSD uvedlo, že jednání jsou na počátku. „Z dlouhodobých zkušeností víme, že jednání vedená přes média nejsou o nic více úspěšná než ta, která jsou založena na seriózní odborné diskusi v rámci dohodnutých rozpočtových mantinelů,“ sdělil mluvčí úřadu Michal Žurovec.

Ministr kultury Antonín Staněk, který ve středu ve svém úřadu končí, bez dalších podrobností novinářům řekl, že návrh rozpočtu podepíše ještě před svým odchodem. Ministerstvu kultury chybí přes 700 milionů korun.

Schillerová počátkem července uvedla, že s ohledem na hospodářský vývoj není velký prostor pro snížení deficitu státního rozpočtu na příští rok ani na splnění dodatečných požadavků ministrů.

S úpravami návrhu rozpočtu chce počkat na zpřesněnou makroekonomickou prognózu, kterou by měla dostat na konci července. „Já budu velmi ráda, když bude stejná jako dubnová,“ podotkla ministryně. V dubnu ministerstvo předpokládalo, že by měl příští rok hrubý domácí produkt růst o 2,4 procenta.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video