Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Data Chytré karantény: Hygieny do 24 hodin volají jen třetině nakažených

  18:45
Podle nově zveřejněných dat z Chytré karantény stíhají epidemiologové vytrasovat do 24 hodin pouze 37,8 procent nakažených lidí. O něco lépe jsou na tom rizikové kontakty. Do jednoho dne se vytrasuje polovina nahlášených kontaktů. Celkem 7 914 nedořešených pozitivní případů nákazy koronavirem za posledních 14 dní. I taková čísla hlásí přehled Chytré karantény.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ladislav KřivanMAFRA

Hygienické stanice po celé republice nestíhají, vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. Stanice za posledních 14 dní nedořešila 7 914 případů. U nahlášených kontaktů je číslo ještě vyšší, a to 9 016 nedořešených rizikových kontaktů.

Čísla z poloviny týdne ukazují, že za jeden den bylo v celé republice 3 411 nedořešených pozitivních případů a 4 383 nahlášených a nedořešených kontaktů.

„Jde o případy, kdy byl někdo indikován po výsledku testů na covid-19 jako pozitivní, ale ještě u něj nebylo provedené epidemiologické šetření,“ vysvětlila pro iROZHLAS.cz už dříve pojem nedořešeného pozitivního případu bývalá ředitelka tiskového odboru ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Podle ministerstva zdravotnictví je rizikovým kontaktem ten, kdo například žije s člověkem pozitivním na covid-19. Či ten, kdo si s pozitivním potřásl rukou, nebo s ním byl v kontaktu v uzavřeném prostředí déle než 15 minut.

Data Chytré karantény 7. října 2020

Nejvíce nedořešeních pozitivních případů na koronavirus má hygiena v Praze, u ní se číslo blíží téměř ke třem tisícům. Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje má 1 507 nedořešených případů, hned za ní je hygienická stanice Středočeského kraje.

U nedořešených rizikových kontaktů je první hygienická stanice Moravskoslezského kraje s 2 216 případy. Po ní následuje pražská hygiena a hygiena Středočeského kraje.

Volá se jen 38 procentům pozitivně testovaných

Klíčový je ukazatel, že do 24 hodin hygienici a epidemiologové zavolají necelým 38 procentům pozitivně testovaných a 51 procentům rizikových kontaktů. U některých krajských hygienických stanic jsou procenta ještě nižší.

Například v Praze zkontaktují do 24 hodin pouze 32 procent lidí, kteří byli pozitivní, v Plzeňském kraji je to dokonce 17,8 procenta lidí. Naopak v „zelených číslech“ se pohybuje Krajská hygienická stanice kraje Vysočina. U ní do jednoho dne zavolají hygienici 94 procentům pozitivních případů a téměř 94 procentům rizikových kontaktů.

V průměru má každý nakažený člověk dalších 3,5 rizikového kontaktu. Celkově hygienici vyřešili během středy přes 10 tisíc kontaktů, z toho 3 882 pozitivních.

Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku ve středu podruhé v řadě výrazně překonal stávající rekord. Po úterních skoro 4 500 přibylo ve středu 5 335 případů, což je vůbec nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Přibylo také dalších 19 lidí s covidem-19, kteří zemřeli. V Praze přibylo ve středu 843 potvrzených případů, což je mírný pokles oproti úterý.

Daleko za hranicí kapacity

Skutečnost, že hygienici nestíhají, není v tuto chvíli příliš překvapivá. Systém nebyl a v podstatě ani nemůže být nastavený na současnou zátěž. Kapacity se sice v posledních týdnech poměrně výrazně navýšily, ale stále nedosahují evidentně současných potřeb.

Pro ilustraci: hlavní hygienička Jarmila Rážová zase na konci srpna v České televizi řekla, že hygienici stíhají trasovat do 400 nových případů koronavirové nákazy za den. Se změnami a posílením měl systém od 1. září stíhat zhruba 750 nových případů na den. Takového výkonu se podařilo skutečně dosáhnout cca 10. září.

V průběhu září konečně došlo na vytvoření call-center, o kterých se debatovalo již od dubna letošního roku. Kapacity tak postupně rostly na cca dva tisíce vytrasovaných případů nákazy na konci září. A na konci prvního říjnového týdne již hygieny dokázaly vyřešit denně zhruba tři tisíce nových případů denně. Ovšem přesto jim z každého říjnového dne zbyly stovky nevyřešených případů, plus stovky až tisíce jejich rizikových kontaktů.

Vysoký podíl pozitivních testů

Přitom bychom neměli zapomenout, že počet všech nakažených - tedy těch nikdy netestovaných - mezi Čechy roste nepochybně ještě rychleji než počty denních pozitivních testů. Není to sice potvrzeno žádnými jasnými daty (jinak by to nebyli lidé netestovaní), ale naznačuje to například velmi prudce rostoucí podíl pozitivních výsledků mezi všemi provedenými testy. A také - zatím ne ovšem zcela průkazně - i vývoj počtu hospitalizovaných v posledních dnech.

Hygieny tedy nejen nestíhají trasovat ty „známé nakažené“. Také se zároveň snižuje podíl nakažených, o kterých víme. V létě se podle dostupných indikátorů dařilo vytrasovat velkou většinu případů, včetně těch bezpříznakových. Jak ale naznačují i údaje z české hygieny, to v poslední době zřejmě již neplatí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Zlato je doma! V Česku propukla hokejová euforie

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Vrátíme věk odchodu do důchodu, přes 65 let nejede vlak, řekl Babiš

28. května 2024  5:59,  aktualizováno 

Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začali na mimořádné schůzi schvalovat...

Fiala jednal s evropskými lídry o pomoci Ukrajině, ti přislíbili další pomoc

28. května 2024  8:40,  aktualizováno  22:21

Zástupci Polska, Dánska, Nizozemska, Lotyšska a Ukrajiny se sešli v Kramářově vile, kde potvrdili...

Bystroně obviňují, že si nechal posílat peníze na falešnou adresu

28. května 2024  22:11

Kontroverzní německý politik českého původu Petr Bystroň nově čelí podezření, že používal falešnou...

Terasa baru, jejíž pád na Mallorce zabil čtyři lidi, neměla provozní licenci

28. května 2024  21:58

Terasa baru v turistickém letovisku na ostrově Mallorca, při jejímž pádu minulý týden zahynuli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...