Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drogy, benzín i diamanty. Celní laboratoře odhalují podvody i stanovují clo

  14:43
Nejčastěji se do Celně technické laboratoře dostávají podezřelé zásilky z pošt a letišť. S odhalováním podvodů, ale i se stanovováním cla pomáhá celníkům už sto let. „U nás se testuje téměř všechno. Minerální oleje, drogy, tabák, ale i zlato, rýže nebo textilie,“ říká o práci laboratoře její vedoucí Jiří Mazáč.

„Když dostaneme zásilku, tak se ji snažíme otevřít tak, abychom se nekontaminovali,“ vysvětluje vedoucí laboratoře Mazáč, zatímco jedna z jeho kolegyň odebírá vzorek z velkého pytle plného z bílého prášku.

Ty leží na stole v místnosti, která až na dva laboratorní přístroje v rohu vypadá jako obyčejná kancelář. Laboranti nejprve pomocí nejmodernější verze Ramanova spetrometru, který vypadá jako velká modrá pistole a umí měřit obsah některých látek i přes průhledný obal, zjišťují, zda je látka bezpečná.

A to se v tuhle chvíli potvrzuje.

Laborantka s modrými ochrannými rukavicemi na rukou tak může začít připravovat směsici stále neznámé látky a ethanolu. Tu následně vloží do speciálního přístroje v rohu místnosti a s jeho pomocí zaznamená infračervené spektrum látky. Tento postup volí v momentě, kdy se při prvotním rozboru nepodaří odhalit, o jakou látku se jedná.

Příprava vzorku k testování (25. července 2023)

„Když pořídíme záznam infračerveného spektra, porovnáme ho s knihovnou dalších, což nám pomůže zjistit, o jakou látku jde. Další výhodou je, že jde o nedestruktivní metodu, takže se látce nic nestane,“ popisuje dále Mazáč.

Podobné zásilky nejčastěji zachytí pošta nebo letiště a následně je předají do laboratoře. Některé podezřelé substance objeví také celníci při silniční přepravě.

Tuny tabáku, miliony padělků. Při zátahu v areálu zadrželi celníci 13 lidí

Zaměstnanci Celně technické laboratoře podobné zásilky s neznámým obsahem, které celníci zabaví s podezřením, že jde o omamnou psychotropní látku nebo substanci, kterou není možné dovážet bez licence, testují takřka každodenně. Ročně jich pod jejich rukama projde několik tisíc.

V některých případech se přesto může stát, že se charakter látky zjistit nepodaří. Podle Mazáče to jsou však pouze jednotky. „Jde například o nějakou novou látku, kterou nemáme zaznamenanou. Nebo jde třeba jen o balast, tabletovinu, a my nedokážeme určit účinnou látku, která je uvnitř, protože je ve velmi nízké koncentraci,“ říká Mazáč.

S analýzou neznámých látek pomáhá také přístroj, který zachycuje jejich infračervené spektrum. (25. července 2023)

Kontrolují benzín, tabák i rýži

Při cestě do laboratoře, ve které se provádí testy minerálních olejů, míjíme police vyzdobené cigaretovými krabičkami z celého světa. Ty sbírají pracovníci z oddělení, na kterém se provádí testy tabáku a tabákových výrobků. Mazáč dodává, že v budově laboratoří se při celním řízení testuje v podstatě cokoli, včetně textilií nebo rýže.

„Naše laboratoř kopíruje činnost celní správy. To znamená, že ten největší podíl vzorků je ze správy spotřebních daní. Největší počet vzorků tvoří minerální oleje, líh a lihoviny, víno, tabák a tabákové výrobky,“ vysvětluje Mazáč činnost Celně technické laboratoře.

Ze správy spotřební daně jde zhruba šedesát procent vzorků. Dalších dvacet procent tvoří zakázané látky. Nejčastěji jde o drogy nebo léčiva. Dále také potravinové doplňky a látky, které jsou na pomezí léků a potravin. Další jsou součástí běžného celního řízení.

Pašeráci vozí Českem kusy tygrů, nosorožců či lastury. Celníci ukázali své úlovky

V samotné laboratoři je silně cítit benzín podobně jako na čerpacích stanicích. Místnost kromě destilačních přístrojů vyplňují také regály s pečlivě označenými tmavými lahvemi plnými vzorků pohonných hmot.

„Tady nahoře v té baňce by to mělo začít vařit. Potom kapalina kondenzuje do válce. Automatické čidlo sleduje hladinu. Víme tak, kolik vzorku se předestiluje při jaké teplotě,“ vysvětluje Mazáč princip testování.

Kompletní výrobní linku na nelegální cigarety objevili celníci při raziích

„Na základě toho jsem schopní zjistit a říct něco o kvalitě benzínu a nafty vůbec. Dále také o tom, jaká část té ropy to je, jaká frakce. Jde o jeden z prvních kroků, kterým pracovníci ověřují, že mají v rukou automobilový benzín. Ten musí destilovat od nějaké teploty do nějaké teploty,“ pokračuje Mazáč.

Při zjišťování kvality benzínu pracovníci nejprve vzorek předestilují. (25. července 2023)

Diamanty se mohou vlastníci snažit podcenit

Z malého skladu rohu místnosti přináší jeden ze zaměstnanců kartonovou krabici plnou zlatých šperků. Kromě zlata a drahých kovů zkoumají pracovníci oddělení také diamanty.

„Tohle zabavili celníci na letišti v Praze,“ ukazuje na krabici plnou náušnic a náramků pečlivě označených a uložených v průhledných pytlících.

Celníkům se loni na podzim podařilo zachytit muže, který v kufru převážel čtyřicet kilo zlatých šperků z Turecka. Obsah svého zavazadla ale nenahlásil k proclení.

Pašeráci vozí každý týden cigarety z Polska, stát přichází o miliony korun

„Jsou to tisíce kusů a všechny musíme prověřit, nafotit a zaznamenat. Začali jsme už loni na podzim a bude to nejspíš práce na několik dalších měsíců,“ dodává Mazáč s tím, že všechny zabavené cennosti, včetně šperků, zlata, diamantů nebo slonoviny, propadají do vlastnictví státu.

Česká republika je jedna ze sedmi zemí Evropské unie, do které proudí legálně surové diamanty, se kterými se pak obchoduje. V laboratořích celní správy končí nelegálně převážené diamanty, které celníci zachytí při jejich pašování. Dále i ty, které jsou do Česka dováženy legálně a které je třeba proclít. Jejich držitelé se ale musí prokázat celou řadou dokumentů.

„Jmenuje se to Kimberleyský proces a vznikl na základě toho, aby nebyly sponzorovány teroristické organizace v Africe,“ řekl pracovník gemologické laboratoře během přípravy mikroskopu, pomocí kterého diamanty kontroluje.

Hodnota diamantů závisí na jejich velikosti, kvalitě a také barvě. (25. července 2023)

Kimberleyský proces definuje všechny podmínky obchodu. Zahrnuje i to, že surové diamanty bez patřičných certifikátů nemohou být vyvezené do evropských zemí. Ty může exportovat jen expediční firma, která na to má licenci, a musí být uloženy v transportním boxu.

„Transportní box musí být pevná krabice opatřená všemi informacemi, razítkem a podpisem dle podpisového vzoru,“ doplnil pracovník, který dovezené diamanty pečlivě prohlíží a kontroluje, jestli informace uvedené v dokumentech souhlasí s reálnou hodnotou diamantu.

Může se totiž stát, že se vlastníci diamantů budou snažit surovinu podhodnotit, aby z ní vyměřené clo bylo nižší. Hodnota diamantu se odvíjí nejen od jeho velikosti, kvality, ale i barvy. „Kontrolujeme pravost podpisů a certifikátů, zkontrolují se všechny údaje, které tam jsou. Samozřejmě i zboží se kontroluje,“ dodal pracovník.

Na zjištění parametrů, podle kterých se určuje hodnota diamantů, stačí zaměstnancům několik sekund až minut pozorování pod mikroskopem. U jiných látek, jako byl například obsah neznámého balíčku v úvodu článku, potřebují pracovníci více času a dalších několik testů, než se jim podaří odhalit, o jakou substanci se jedná.

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

„Představte si, že by za Němce hráli pouze běloši.“ Poslankyně rozpoutala bouři

20. června 2024  16:21

Poslankyně za německé Zelené Katrin Göringová-Eckardtová schytala kritiku po vítězném zápase...

Muže s jedenácti zákazy řízení policisté opět načapali na motorce, stroj zabavili

20. června 2024  16:17

Motorkář o víkendu ujížděl Vrchlabím na Trutnovsku před policejní hlídkou. Propletl se centrem a...

Policie pátrá po patnáctileté dívce z Líbeznic. Může mít sebevražedné sklony

20. června 2024  15:42

Středočeští policisté v úterý vyhlásili pátrání po 15leté Jolaně Škopkové z Líbeznic u Prahy. Dívka...

Německé zásoby léků na půl roku? Stačily by pro pět zemí na rok, zlobí se Válek

20. června 2024  15:25

ČR se chce na Radě ministrů zdravotnictví EU ohradit proti půlročním zásobám léků, které bude nově...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...