Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku

Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku | foto: Michal Šula, MAFRA

Obvinění v kauze Čapí hnízdo stáhli stížnosti na podjatost žalobce

  • 33
Vrchní státní zastupitelství v Praze mělo rozhodnout o stížnosti na podjatost dozorujícího žalobce Jaroslava Šarocha v kauze Čapí hnízdo. Než k tomu ale došlo, všichni obvinění stížnost stáhli. Obhájce šéfa poslanců ANO Jaroslav Faltýnka Josef Bartončík iDNES.cz to vysvětlovat příliš nechtěl.

„Oni to všichni vzali zpět. Mělo o tom rozhodovat Vrchní státní zastupitelství v Praze a všichni to vzali zpět, takže vrchní státní zastupitelství musí vzít oficiálně na vědomí zpětvzetí stížností,“ řekla iDNES.cz mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Uvedla, že obvinění začali své stížnosti na podjatost dozorujícího státního zástupce stahovat postupně. Důvod jejich konání nezná. Nicméně až jim vrchní státní zastupitelství vrátí spis, bude moct městský soud rozhodnout o jejich dalších stížnostech, které napadají samotné usnesení o zahájení trestního stíhání. 

Námitku podjatosti proti Šarochovi podala většina obviněných v případu. Žalobce sám ji sice zamítl, ale proti jeho rozhodnutí dala část obviněných stížnost, kterou mělo řešit nadřízené pražské vrchní státní zastupitelství. 

Nakonec se ale obvinění rozhodli stížnosti stáhnout. Co je k tomu vedlo, není jasné. „Vyhodnotili jsme to tak,“ řekl iDNES.cz Josef Bartončík. Na otázku, jestli měli na začátku pocit, že je Šaroch podjatý, a nyní už ho nemají, pouze odpověděl, že to tak není. „Byly tam jiné důvody,“ dodal.

Společně s Faltýnkem čelí trestnímu stíhání i předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš. O jejich vydání podruhé rozhodla Sněmovna v polovině ledna. Už loni v září se však poslanci shodli, že žádost policie vyslyší a vydají je do rukou spravedlnosti, o měsíc později byli obviněni. Stíhání bylo přerušeno po říjnových sněmovních volbách, kdy Babiš s Faltýnkem znovu získali poslanecké mandáty, a tedy i imunitu. Vedle obou poslanců obvinila policie dalších devět lidí, mimo jiné Babišovu manželku Moniku Babišovou a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství. 

PŘEHLEDNĚ: O co jde v kauze Čapí hnízdo

  • Rekonstrukce bývalého dvora Semtín odstartovala v roce 2006, trvala celkem čtyři roky. 
  • Usedlost původně patřila společnosti ZZN Agro Pelhřimov, spadající pod holding Agrofert Andreje Babiše, v jehož představenstvu seděl i Jaroslav Faltýnek. 
  • V roce 2007 ZZN Agro Pelhřimov rozhoduje o vydání tzv. anonymních akcií. Tímto krokem skrývá svou dosud průhlednou vlastnickou strukturu. Babiš později uvedl, že majiteli byly jeho děti, jeho partnerka a její bratr. Teprve poté si firma změní název na Farma Čapí hnízdo.
  • V únoru 2008 farma poprvé žádá o dotace, celkem dostane 54 milionů. 
  • V roce 2014 končí pětiletá lhůta, po kterou se kontroluje dodržení podmínek udělení dotace. Farma Čapí hnízdo se stává součástí společnosti Imoba, jejímž jediným akcionářem je SynBiol, patřící do holdingu Agrofert.
  • Podrobnou časovou osu kauzy najdete zde.
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video