Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Klimatický bod zvratu? Hroutí se obří ledovec, následky už pociťuje i Česko

Klimatické změny trvají dlouho. Má to ale jeden háček. Existují takzvané body zvratu, které při jejich překročení spustí kvalitativní posun systému. A predikce nejsou růžové. Praská pro stabilitu západní Antarktidy důležitý ledovec, zpomaluje Golfský proud a kolaps v přímém přenosu pozorujeme i u českých smrkových lesů. Podle nového výzkumu Češi znepokojeni nejsou.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HD

Globální OTEPLOVÁNÍ vede ke zpomalení Golfského proudu a následnému OCHLAZOVÁNÍ podmnebí v Evropě... Ano, budou změny, ale v globálním měřítku se někde přidá a jinde ubere, Země jako zůstane v rovnováze. Lidé se stejně jako v minulosti přizpůsobí. Teď lépe než v minulosti - tehdy přišly mrazy nebo naopak sucha a lidé to nevěděli předem, teď je svět globální a během generace - dvou se může lidstvo přizpůsobit.

0 0
možnosti
Foto

a jak se přizpůsobí ? no zkuste to specifikovat jak osmi miliardám změníte život ? a nezapomeňte započítat že 75% z těch miliard lidí nikdy nevidělo splachovací záchod nebo vlak

0 0
možnosti
MK

Golfský proud je tak trochu "sezónní" záležitost. Během minulé ledové doby byl výrazně slabší a v té příští nejspíše zeslábne rovněž. A bude to poměrně brzy neboť dnešní doba meziledová se chýlí ke konci. Pak tady naši potomci budou rádi za každý stupínek navíc.

1 0
možnosti
PR

Rozložení teploty by bylo podobné, jako je dnes v Severní Americe, kde na 50. stupni severní zeměpisné šířky najdete hlavně kanadskou tundru, lesy a studená jezera s malou hustotou obyvatel a ne velkoměsta jako ve střední Evropě,“

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/body-zvratu-klimaticka-zmena-klimaticka-krize-globalni-oteplovani-ekosystem-golfsky-proud-smrkove-le.A220105_105720_domaci_idvs?zdroj=vybava_recombee

Opravdu prostě zpomalení Golfského proudu přinese stejně klima jako v Severní Americe, která je naopak ochlazována studeným Labradorským proudem? Nebude zpomalení Golfského proudu spíše pro Evropu výhra, protože vykompenzuje globální oteplení? Já si tohle vůbec netroufám odhadnout, ale klimatolog zda se má jasno. Jen se mi zdá trochu překrucuje fakta ve prospěch vyvolání všeobecné paniky.

1 0
možnosti
AB

Mnoho problémů s globálním oteplením zmizí velmi jednoduše.

Stačí pevně zavřít oči.

1 0
možnosti
DD

D23a87v59i63d 79D50i94r39g24a

11. 1. 2022 23:39

Takhle se obecně dají řešit všechny problémy.

0 0
možnosti
VZ

Když on vám pane Tolaszi, Metelko a další, už tohle strašení nikdo moc nežere. Tedy kromě úplných tupců. Normální člověk, který ani nemusí mít VŠ vzdělání technického nebo přírodovědného směru, si musí všimnout, že v té symfonii dost silně znějí falešné tóny.

Bojuje se proti emisím CO2. Avšak co dělá náš soused a současně nejvýznamější evropská ekonomika? Odstavuje velmi nízko emisní a spolehlivě pracující jaderné elektrány a nahrazuje je v rámci pochybné energieende větrem a sluncem. Jenže jak je to doopravdy. Ano, něco možná nahradí slunce a vítr, jenže když zrovna moc nefouká ani nesvítí, což se jaksi v našich šířkách stává, tak se najíždí vše uhelné, co ještě zůstalo provozuschopné a k tomu se po miliardách kubíků pálí zemní plyn.

Takže emise máme obratem zpátky. Sice jakoby o něco méně, protože v případě plynu dává část tepla vodík, ale zase se k tomu přidávají úniky metanu (hlavní složka zemního plynu) a ten je mnohem nebezpečnější než CO2. Částečně zakrývá jedno z pásem vlnové délky, které vodní pára a CO2 nechávají volné pro únik tepla do kosmu.

Nedávno jsem měl možnost nakouknout do nějaké studentské práce, kde se ten student mimo jiné zabýval aj odhady, o kolik už mohlo být méně emisí, kdyby se ty neskutečné peníze, co se utopily v OZE, daly do perpektivních jaderných technologií. A byla to dost zajiímavá čísla. Ergo, dokud neskončí tyhle absurdity, tak to bude těžko někdo brát vážně.

2 1
možnosti
MH

Tolaszova obziva je primo zavisla na existenci klimaticke krize, takze on je ten posledni, kdo by se ji pokousel vyvratit.

Navic to je samozrejme blabol, v minulosti byla hladina mori daleko vys a to jeste clovek neexistoval.

Predstava, ze zakazem brcek ovlivnime tani ledovcu naznacuje silne nepochopeni, o jakych radech energii se bavime.

3 2
možnosti
JN

Tohleto vypadá spíše na klimatickou smršť zvratků :-)

3 1
možnosti
Foto

A jak donutí ekologové sopky, aby nesoptily a nevypouštěly emise zpopelněni do ovzduší? A jak se dá zabránit požárům po celém světě? Na to nikdo nepoukazuje.

2 3
možnosti
HD

A co teprve největší producent metanu - oceán? Vypustíme?

0 0
možnosti
Foto

My se v kotlince jistě přizpůsobíme, budeme opět více pěstovat víno, meruňky, však to zde už bylo.

Když sem naši předkové dorazili, měli za sebou cestu po pobřeží, všude už obsazeno, všude je vyháněli. Tak prošli těmi hvozdy do kotlinky.

Co se děje v Pacifiku, na Hauwaji nebo na Sumatře se dozvíme z televize, ale nás se to netýká.

Mořské proudy jsou produktem otáčení Země, tím i jejího magnetického pole, slaná voda je vodivá, rozžhavená magma taktéž. Takže jejich pohyb vyvolává magnetická pole a ta jsou vzájemně v silovém vztahu. Stěhování magnetického pole Země proto také změní proudění v oceánech.

V tomto měřítku hrají lidé proti změnám klimatu podobně významnou roli, jako mravenci v našem lese proti emisím třeba v Bombaji.

6 1
možnosti
JR

J17a94n 35R95á19ž

8. 1. 2022 17:33

K článku jen jedno: Je-li ten obří ledovec plovoucí, tak když roztaje, nezvýší t hladinu oceánů ani o milimetr. Viz Archimedův zákon.

2 0
možnosti
Foto

Už je to vypočítáno, kdyby roztál veškerý led na Zemi, tedy Arktida, Antarktida, ledovce v Himaláji atd., tak může stoupnout voda v oceánech až o 60 m. Zatím stoupla voda za posledních 10 tisíc let od konce doby ledové o 120 m. Tedy 12 m za tisíc let. Pokud ta tendence vydrží, mohla by do r. 2100 hladina moří stoupnout o skoro metr. Nizozemí navyšuje své hráze o několik metrů už dnes, sichr je sichr.

Problém mohou být sluneční skvrny, přichází každých pár tisíc let. Pak by se objevila "malá doba ledová". Kdo to Slunci ale zakáže?

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Byli jsme jen kořist. Získali mě přes nejistoty, vypráví exčlenka Sinčchondži

28. května 2024

Premium Před křesťanskou sektou Sinčchondži varují odborníci napříč celou republikou. Jak je možné, že...

Jedoucí auto zasáhl na Plzeňsku blesk, na místo museli přijet hasiči

27. května 2024  23:36

Málo vídaná situace se v sobotu odpoledne udála na Plzeňsku mezi obcemi Kožlany a Kralovicemi. V...

Potvrzeno, francouzští vojáci povedou výcvik na Ukrajině. Mají dorazit i F-16

27. května 2024  18:25,  aktualizováno  22:46

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!