Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ANKETA: Ve kterém kraji mají letos nejkrásnější vánoční strom?

  17:01
Už druhý advent v řadě stojí na náměstích měst slavnostně nasvícené stromy, které ovšem kvůli vládním opatřením proti pandemii nemohou obklopovat stánky trhovců. Možná však právě proto vynikne víc jejich krása na snímcích fotografů iDNES.cz.
Vánoční stromy na ilustračním snímku z roku 2020

Vánoční stromy na ilustračním snímku z roku 2020 | foto: koláž iDNES.cz

Stromy do hlasování nominovaly krajské redakce iDNES.cz a MF DNES, přičemž není pravidlem, že stojí vždy v krajském městě.

Anketa již skončila, výsledky najdete zde

Karlovarský patnáctimetrový smrk pichlavý zdobí prostranství před festivalovým hotelem Thermal. Rostl déle než čtyři desítky let v zahradě u domu v Čechově ulici. Majitel ho tehdy vysadil a nevěnoval mu přehnanou péči, přesto strom vyrostl do rozměru, který už mu u domu nevyhovuje. Vánoční atmosféru v lázeňském centru dokresluje pouze symbolický les před Mlýnskou kolonádou.

Strom na plzeňském náměstí Republiky má hned několik prvenství. Město nechalo vůbec poprvé ozdobit jedli obrovskou, u nás ne tak obvyklou. Do Plzně jela z dosud největší dálky, vesničky Zahrádka na Chebsku, kde přes 40 let rostl v zahrádce u domu.

Už ale příliš stínil a kořeny se opíraly do základů domu. Manželé Křížovi jej plánovali porazit. Plzeňané v anketě rozhodli, že letošní strom dozdobily světelné hvězdy, loni to vyhrály vločky. Na náměstí u stromu je velký betlém, který se každý rok rozšiřuje o další figury. Tradičně bývá postavená i zvonice, letos je novinkou velké vyhlídkové „ruské“ kolo.

V Českých Budějovicích dělá letos radost 14 metrů vysoký a sto let starý stříbrný smrk. Městu ho věnovala rodina, jejíž předek ho sám zasadil. Strom stojí tradičně u radnice na náměstí Přemysla Otakara II. Letos jeho cesta na místo nebyla daleká, firma Lesy a rybníky města České Budějovice ho vezla asi jen tři kilometry z Litvínovické ulice poblíž Stromovky.

Na Staroměstském náměstí v Praze se rozzářil vánoční strom v barvách loga hlavního města. Smrk z Jablonecka zdobí 240 koulí různé velikosti a šestikilometrový světelný řetěz. „Pro navození vánoční atmosféry jsme použili čtyřicet 3D světelných sněhových vloček,“ řekl Tomáš Jílek z firmy Technologie hlavního města Prahy.

Středočeský kraj reprezentuje letos podle výběru redakce strom z Příbrami. Patnáctimetrová jedle stojí před kostelem sv. Jakuba Staršího na náměstí T. G. Masaryka a tradičně ji doplňuje vyřezávaný betlém v životní velikosti a velkoformátová světelná dekorace.

Na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem stojí deset metrů vysoký smrk pichlavý. Městu ho darovala Jaroslava Růžičková z nedalekého Stebna. „Chtěla jsem ho darovat už loni, ale to už měl magistrát domluvený jiný. Dohodli jsme se proto, že si ho vezmou letos,“ sdělila Růžičková.

Strom stál v rohu její zahrady v těsném sousedství návsi přes čtyřicet let. Pro okolí už však představoval hrozbu. „Boural nám zídku. Také jsem se bála, aby třeba nepadl na zastávku nebo zaparkovaná auta,“ řekla majitelka s tím, že když smrk odváželi zamačkávala slzu. A byla ráda, že strom ještě poslouží a udělá radost.

Liberecký smrk ztepilý rostl na zahradě v Ruprechticích a město ho dostalo darem. O jeho pokácení a převoz na náměstí Dr. E. Beneše se jako tradičně postaral sbor dobrovolných hasičů. Smrk měří čtrnáct metrů, zdobí jej dekorace, které vytvořily děti z mateřských a základních škol v Liberci. Je na něm zavěšeno jedenadvacet bílých ochranovských hvězd a špičce vévodí hvězda o průměru 110 centimetrů. Vánoční výzdobou se pyšní také historická radnice i další významná místa ve městě.

Statná patnáctimetrová jedle bělokorá ozdobila Velké náměstí v Hradci Králové. Městu ji věnovala usměvavá seniorka z domku v Černožicích, která během kácení ještě stihla hostit dřevorubce. Nazdobený strom stojí pod katedrálou Svatého Ducha společně s nasvíceným dřevěným betlémem.

Dominantou Pernštýnského náměstí v Pardubicích je vánočně ozdobený smrk pichlavý. Pracovníci Služeb města Pardubic ho tentokrát přivezli z Dašic. Je vysoký zhruba 16 metrů, na náměstí se však tyčí do výšky 13 metrů, protože část kmene je ukotvena hluboko pod dlažbou. V Pardubicích sváteční atmosféru dotváří celkem 14 vánočních stromů, ale pouze dva z nich jsou řezané. Ve městě v předvánočním čase svítí na 110 tisíc LED diod a 95 světelných vánočních motivů.

Masarykovo náměstí v Jihlavě zdobí dvanáct metrů vysoký smrk stříbrný. Městu ho daroval soukromník ze své zahrady v jihlavské části Bedřichov. V letošním roce jsou na vánočním stromku i nové ozdoby. „Jsou v teple bílé barvě, která je doplněna flash efektem, který způsobuje jiskření a problikávání. Na stromě jsou ozdoby ve tvaru rampouchů, sněhových vloček a dále řetězy a vánoční kouličky různých velikostí, které jsou laděné do zlatavé a červené barvy,“ popsal Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy.

Vánoční strom doplňuje také kaplička se zvoničkou. Ozdobené jsou ulice, slavnostně nasvícená je radnice i vánoční kluziště ve tvaru adventního věnce. Náklady na repasování vánoční výzdoby, dokoupení ozdob a instalace vyšlo radnici na zhruba jeden milion korun.

Vánoční strom na náměstí Svobody v Brně je letos jedle. Městu ji tradičně daroval z univerzitních lesů Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny a z Bílovic nad Svitavou ho přivezl jako vždy koňský povoz.

„Je vizuálně ve skvělé kondici, rovná a plně ovětvená. Hlavním parametrem při výběru je zdraví stromu, na což se dělají odborné posudky s ohledem na bezpečnost,“ uvedl Lumír Dobrovolný ze ŠLP Křtiny. Je to už 32. vánoční strom z univerzitních lesů a zdobí ho přes dva kilometry světelných řetězů laděných do červené a zlaté barvy.

Zlín je specifický tím, že se na náměstí Míru každoročně rozzáří stejný strom. Živá jedle kavkazská roste před budovou magistrátu již od roku 2009. Zatímco v době svého vysazení měl strom něco přes deset metrů, nyní již dosahuje výšky okolo patnácti metrů. Na jeho výzdobu se tradičně používají zlaté baňky, vrcholek zdobí velká fialově svítící vánoční hvězda.

Spolu s nazdobenou budovou radnice, kašnou a ostatními osvětlenými stromy na náměstí je jedle dominantou předvánočního Zlína. V centru krajského města dotváří vánoční atmosféru i nově vyzdobené parky a k vidění je ještě jeden vánoční strom na prostranství před Obchodním domem, kde stojí pod 28metrovým vánočním kolem.

Olomoucký kraj letos v anketě reprezentuje vánoční strom na náměstí Svobody v Mohelnici na Šumpersku. Městu ho darovala Marie Balcárková ze sousední Třeštiny, do výšky jedenácti metrů rostl od roku 1997, kdy ho s manželem vysadili. Tradiční používané ozdoby na něm letos nově doplnilo patnáct svítících hvězd.

Vánoční strom na Masarykově náměstí v Ostravě je na svém místě krátce. Ten, který nechali přivézt a nazdobit pořadatelé kulturního programu na konci listopadu, totiž v prosinci praskl. Rozsvícení toho, který je na fotce, se konalo až 14. prosince.

Oba stromy pocházejí ze stejného lesa. „Nazdobili jsme opět smrk ztepilý. Zajímavé je, že ten nový rostl vedle původního, který na začátku prosince praskl,“ řekla Pavlína Merendová, mluvčí Ostravských Vánoc.

Autoři:

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Pátek přinese tropické teploty i silné bouřky, některé doprovodí kroupy

20. června 2024  6:30

Přímý přenos Podle meteorologů bude ve čtvrtek slunečno, jen na západě se k večeru mohou objevit přeháňky. „V...

Kdyby evakuovali školu, žil by, říká bratr oběti. Rakušan podle něj něco kryje

20. června 2024

Premium Rodiny obětí střelby na fakultě kritizují policii – ta i ministr vnitra mlčí. „Kdyby policie řekla,...

Romance dvou diktátorů. Severokorejský vůdce Kim kuje pikle s přítelem Putinem

20. června 2024

Premium Tak už to prasklo: severokorejský diktátor Kim Čong-un si našel nového „nejlepšího přítele“....

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...