Vánoční strom na náměstí Svobody letos městu Mohelnice darovala Marie...

Vánoční strom na náměstí Svobody letos městu Mohelnice darovala Marie Balcárková z Třeštiny. Do výšky jedenácti metrů rostl od roku 1997, kdy ho s manželem vysadili. Tradiční ozdoby letos nově doplnilo patnáct svítících hvězd. | foto: Libor TeichmannMAFRA

Mohelnický vánoční strom ozářily nové hvězdy, město zdobili i školáci

Vánoční strom na náměstí Svobody letos městu Mohelnice darovala Marie Balcárková z Třeštiny. Do výšky jedenácti metrů rostl od roku 1997, kdy jej s manželem vysadili. Tradiční používané ozdoby na něm letos doplnilo nových patnáct svítících hvězd.

„Zpřísněná epidemiologická nařízení určitě neuberou nic z kouzelné vánoční atmosféry, která bude stejně jako v minulém roce umocněna slaměným betlémem v životní velikosti. Své vánoční sny a přání můžete v dopise Ježíškovi hodit do schránky, která bude opět instalována na náměstí,“ zve město na Facebooku.

Tradičně na svůj vánoční strom čekalo jako na překvapení a oslovilo dárce, kteří Mohelnici smrk nebo jedli darují. 

„Kdo je ochotný vhodný strom ze svého pozemku pro tento účel darovat nebo o podobném stromu ví, kontaktujte nás,“ vyzvala případné dárce už v říjnu Eva Pirklová z mohelnické radnice.

Mezi požadavky vždy je, aby měl strom reprezentativní vzhled, „Smrk pichlavý, ztepilý nebo jedle, výška přibližně 8 až 10 metrů, vizuálně zdravý, nepoškozený,“ popsala Pirklová.

Zdobily i děti

Letos poprvé se ve městě zapojily do vánoční výzdoby také děti. Základní škola Mohelnice Mlýnská 1 má své vlastní vánoční stromky. 

„V letošním roce využili naši žáci nabídky Městského úřadu Mohelnice vyzdobit si vlastní stromeček na prostranství Kostelního náměstí,” popsali zástupci města na Facebooku.

„Dělo se to ve znamení kreativní tvorby ozdob z přírodních materiálů, textilu i papíru, kterými děti samy stromy ozdobily,“ doplnili.

Vánoční výzdobu lze ve městě pozorovat téměř všude. „Autobusové nádraží na Olomoucké ulici oživí nové světelné řetězy a třímetrové baňky umístěné v betonovém květináči,“ informovali zástupci města.