Na zahradě Čiperovy vily jsou včelí úly, dění je možné sledovat online

  • 0
Na zahradě vily Dominika Čipery ve Zlíně se pomalu, ale jistě rodí nová včelstva. Zatím to ve třech žlutých úlech nehučí, ale už příští rok by se zde mohl stáčet i med. Z pohledu včelařů jde o zajímavé místo, přestože je ve městě.

„Když vezmeme okruh tří kilometrů, máme tady přirozený les, zahrádkářskou kolonii, čtvrť Podvesná i Zálešná, přičemž Zlín je docela zelené město. Pro včely se tady nabízí slušná různorodost,“ upozornil Jiří Kalenda z Českého svazu včelařů Zlínského kraje, který se o včelstva stará.

Úly tady nechal umístit Zlínský kraj. Plán je, že včely budou opylovávat okolní krajinu a med se pak stane novým propagačním předmětem. K tomu bude možné život včel sledovat od jara do podzimu v přímém přenosu každý den, a to díky nainstalovaným kamerám. Živý přenos z úlů bude dostupný na stránkách Zlínského kraje v části Včelařství.

„Zájemci a školy se svými žáky se budou moci přes webové stránky kraje podívat do útrob úlu a sledovat online život nejdůležitějšího opylovače v naší krajině,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, která má oblast životního prostředí na starosti.

„Najdou tam také další informace o chovu včel, výrobě včelích produktů či chystaných přednáškách.“

Teď se na Burešově nová včelstva teprve rodí. V každém úlu je jeden oddělek, který tvoří mladá matka, dělnice, plod a zásoby. Dvakrát týdně se musí dokrmovat. „Je to nutné proto, aby matka kladla a vytvořila dostatečné sedisko na zimu. Proto se musí zakrmovat,“ vysvětlil zkušený dlouholetý včelař Kalenda, který první ocenění v tomto oboru získal před více než padesáti lety.

Královna, otrokyně i sobecký gen. Co všechno se může člověk naučit od včel

Postupem času včely zesílí a vytvoří plnohodnotné včelstvo. Pokud se všechno podaří, mohl by se první med stáčet příští rok. Mezitím se zájemci budou moci s životem včel seznámit prostřednictvím online přenosu.

„To považuji za nejdůležitější, že tímto způsobem přiblížíme život včel laické veřejnosti,“ konstatoval Kalenda.

Ve Zlínském kraji podle svazu včelařů funguje 4 430 chovatelů včel, kteří se dohromady starají o více než 45 tisíc včelstev. Finančně je podporuje i Zlínský kraj, který od roku 2017 podpořil 863 projektů v hodnotě 8,5 milionu korun. Letos kraj rozdělí mezi včelaře 1,2 milionu.