Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pětipatrová budova fakulty v centru Zlína půjde k zemi, má špatnou statiku

  16:31
Nejstarší univerzitní budova poblíž autobusového nádraží v centru Zlína, kde půl století sídlila technologická fakulta, je ve špatném stavu a je potřeba ji zbourat. Na jejím místě vyroste nová. Celkové náklady přesáhnou půl miliardy korun.

Ke Zlínu patří už devadesát let. V baťovském areálu nesla tato budova číslo 3. Podle archivních materiálů Krajské galerie výtvarného umění byla dostavěna v roce 1932 a sloužila jako firemní administrativní budova, protože dnešní 21. budova vznikla až v roce 1937. Starousedlíci si tento dům pamatují také jako sídlo Krajského národního výboru a od roku 1959 v ní sídlil Pedagogický institut v Gottwaldově.

Pětipodlažní budova v sousedství autobusového nádraží, která půl století sloužila ke vzdělávání budoucích technologů, letos zmizí a za tři roky ji nahradí nový dům.

„Zásadním problémem je statika budovy. Nejdříve jsme zvažovali rekonstrukci, to se však ukázalo jako skoro nemožné. Podle expertů z Kloknerova ústavu by to bylo technicky náročné a krajně nehospodárné,“ vysvětlil kvestor Univerzity Tomáše Bati (UTB) Alexander Černý. „Proto jsme se rozhodli budovu definitivně opustit a postavit novou,“ dodal.

Od 60. let patřila budova s označením U1 technologické fakultě a byla první v historii budoucí univerzity. Nacházelo se v ní třicet laboratoří, deset seminárních místností a dvě velké posluchárny. Právě tady se desítky let scházeli všichni studenti a zaměstnanci fakulty, až později vzniklo Centrum polymerních systémů, nové laboratorní centrum i nové ústavy, které dostaly prostor na jiných univerzitních budovách.

Teď už je fakulta vystěhovaná, na stěnách jsou jasně patrné praskliny, ale i vážnější deformace v podobě odtržení celých stěn od stropu a poklesu podlahy.

„Bylo potřeba přestěhovat plochu o rozloze kolem 7 500 m2, což zhruba odpovídá rozloze jednoho fotbalového hřiště, přičemž to pomyslné hřiště bylo plné laboratoří, učeben, kanceláří, tedy laboratorních přístrojů a vybavení, nábytku a spousty dalších věcí,“ popsala mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Zásah je nutný, demolici doporučují odborníci

Podle odborníků je razantní zásah nutný. Univerzita se na názor ptala expertů z Kloknerova ústavu, který je součástí Českého vysokého učení technického v Praze. Ti vyhodnotili všechny technické průzkumy a posudky statiky budovy, z nichž například vyplývá, že železobetonový nosný systém má velmi nízkou pevnost a nelze jej podle současných norem za železobeton ani považovat. Jejich závěr jednoznačně doporučil demolici a novou stavbu.

„Na straně jedné nás to trošičku mrzí, přeci jen mluvíme o budově, kterou svého času pravděpodobně navštěvoval i Jan Antonín Baťa a kde naše fakulta strávila více než padesát krásných let. Zároveň se ale velmi těšíme,“ podotkl děkan fakulty Roman Čermák. „Nová budova nabídne nové možnosti, a my tak budeme moci posunout úroveň vysokoškolského vzdělávání ve Zlíně zase o kus dál,“ dodal.

Univerzita aktuálně hledá firmu, která budovu citlivě zbourá, i s ohledem na sousední Dům kultury, a bude například umět znovu recyklovat rozebranou stavební hmotu. Práce by měly začít letos v říjnu a trvat asi čtyři měsíce. Povolení od památkářů i další nutné legislativní kroky už má univerzita za sebou.

Novostavba bude plná moderní techniky

Soutěž o nejvhodnější architektonický návrh novostavby univerzitu teprve čeká. Už teď má ale k dispozici předběžnou studii, z níž vyplývá, že nová budova vznikne přesně na místě té současné.

Měla by mít čtyři podlaží, z nichž první bude výrazně vyšší, než je běžné, aby se do něj výškově vešly všechny moderní stroje a zařízení potřebné pro výuku strojírenského programu. Součástí nové fakulty budou i laboratoře a potřebné zázemí pro zaměstnance a studenty.

„Po více než padesáti letech činnosti fakulty technologické tak budeme mít konečně prostory, které jsou projektovány pro výuku a výzkum v oblasti strojírenství, materiálů a technologií 4.0, tedy vysoké a prostorné halové laboratoře. A také mnohé další, odpovídající 21. století,“ upozornil rektor UTB Vladimír Sedlařík.

Celkové náklady na bourání, projekty a samotnou stavbu se pohybují kolem 540 milionů korun. Část by měla univerzita získat ze státního rozpočtu, část zaplatí ze svých prostředků. První studenti by do nové budovy měli vkročit s akademickým rokem 2025/26.

Autor:
  • Nejčtenější

Povalí zábrany a jedou. Kvůli neukázněným lidem zmizí kus cyklostezky u Moravy

30. května 2024  14:40

Rozebrat část oblíbené cyklostezky se rozhodli stavbaři u Napajedel na Zlínsku. Trasa cyklistické...

Z obchodního domu v centru Zlína spadl muž, zřejmě spáchal sebevraždu

31. května 2024  17:29,  aktualizováno  18:14

Policisté vyšetřují nešťastný incident v centru Zlína, kde ze třetího patra obchodního domu Zlaté...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dálnice neváznou kvůli nám, politici slibují nesplnitelné, míní šéf Dětí Země

4. června 2024

Premium Že je na základě rozsudku Nejvyššího správního soudu dálnice D49 z Hulína do Fryštáku bez...

Jedna místnost pro devět lidí. V Hluku ukazují domky, kde se zastavil čas

1. června 2024  5:35

Když tam člověk vkročí, navrátí se o spoustu let zpátky. Domky v ulici Rajčovňa v Hluku na Slovácku...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Záchranáři se přiblížili k dálnici, sanitky z Otrokovic míří do tří okresů

3. června 2024  15:55

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje má v Otrokovicích novou výjezdovou základnu. Po...

OBRAZEM: Plná kina, náměstí i parky. Filmový festival se loučí se Zlínem

5. června 2024  14:33

Týdenní filmový svátek je u konce. 64. ročník Zlín Film Festu přilákal milovníky dětského filmu...

Hledaná sedmnáctiletá dívka předala dvouměsíční dcerku, sama je stále na útěku

22. května 2024  16:10,  aktualizováno  5.6 11:51

Dva týdny pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové, která se v pátek 17....

Zájem o byty a domovy pro seniory raketově stoupá. Města postaví nové

5. června 2024  10:38

Radnice ve Zlínském kraji se pustí do výstavby nových bytových domů, které budou určeny pro seniory...

Šéf zlínských volejbalistů o veřejných penězích i americké posile

5. června 2024  7:09

Po dvou dekádách přenechal funkci předsedy Asociace volejbalových klubů Jakubu Novotnému z...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...