Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vlčnovský král, žítkovská bohyně. Slavné panenky lidé přestali kupovat

  9:13
Po 85 letech končí v Uherském Brodě jediná ruční výroba krojovaných panenek v zemi. Nepřerušila ji válka a neublížil jí ani totalitní režim, doplatila však na klesající zájem zákazníků, na nedostatek materiálu i na covidovou pandemii.

Svého času nechyběla snad v žádné domácnosti minimálně v okolí Uherského Brodu. Panenka v tradičním kroji schovaná před prachem v průhledné plexisklové krabičce i dnes zdobí sekretáře u prarodičů.

Po 85 letech však společnost Lidová tvorba – družstvo umělecké výroby s tímto sortimentem končí. Teď už doprodává zásoby.

„Důvodů je víc,“ upozornil předseda družstva Jiří Adam, který je ve firmě tři desítky let. „Je to otázka turismu, který upadá. Lidé ze zahraničí už si panenky nekupují a domácí zákazníci spíše jen poznamenají, že je má babička pořád v almaře. Do toho vstoupil covid a zdražení elektřiny. My tady přitom elektřinou topíme. Ještě v roce 2000 tady pracovalo šedesát lidí a podívejte se dnes...“

Slávu nastrojených panenek připomíná výstava v uherskobrodském Muzeu Jana Amose Komenského. Na snímku je spoluautorka výstavy Veronika Provodovská.

Třípatrovou budovu, kterou podnik založený v roce 1936 postavil v 50. letech, využívá družstvo už jen zčásti. Velká šicí dílna s několika místnostmi je prázdná, v řadách za sebou zakryté šicí stroje potvrzují, že kdysi se tady pracovalo ve velkém, a u stolů sedí poslední tři zaměstnankyně.

Na malá tělíčka ručně šijí, sešívají a oblékají miniaturní skládané sukně, rukávce, pestré šátky, zdobené nohavice, vesty a kloboučky, obouvají botičky, na cifrovacím stroji vyšívají ornamenty a hotové panenky vkládají do průhledných oválných krabiček.

Výroba se soustřeďuje už jen na menší panenky a panáčky, jejichž tělíčka si ještě umějí udělat sami. Ve skladu jsou však pro zájemce k dispozici dříve vyrobené panenky ve velikosti od 12 do 45 centimetrů. Některé jsou mrkací, jiné ne a tělo mají buď z PVC nebo z porcelánu.

Chyběly látky i šikovné švadleny

Tradiční textilní výroba totiž v posledních letech narazila mimo jiné na nedostatek materiálu, začaly chybět látky i barevné stužky, protože jejich výroba v Česku skončila. A nedostatkovým „zbožím“ začaly být i švadleny, které by náročnou ruční práci zvládaly.

„Všechno se vším vede k tomu, že výroba zaniká,“ posteskl si Adam. „Nezastavila by se, kdyby byl odbyt. Je to škoda.“

Že mají panenky úspěch, bylo jasné hned na začátku výroby za první republiky. Líbily se na světové výstavě v Paříži, na výstavách v Bruselu, Montrealu, Ósace, Berlíně nebo Linci. Lidová tvorba v dobách největší slávy zaměstnávala až stovku lidí. Potřebovala je na výrobu jednotlivých částí těl z PVC, na přišívání vlasů, vysekávání dílů látek, oblékání panenek i na samotné šití mnoha druhů krojů, vyšívání ornamentů i přišívání barevných stužek.

Výroba začínala se třemi základními kroji – uherskobrodským, nivnickým a boršickým. Nešlo přitom jen o „nějaké“ pestrobarevné oblečení, ale o konkrétní lidový kroj, který co nejvíce odpovídal realitě dané etnografické oblasti.

Proto jsou panenky a panáčci označení podle místa, do kterého patří, například Hanačka, Valaška, Luhačovice-Zálesí, další přibližují i vzdálenější regiony, jako je Chodsko, Chebsko, Praha-Smíchov, Plzeň, Lanžhot, Podluží nebo slovenské oblasti Piešťany, Horná Súča, Ždiar a Myjava. Nechybí ani Žítkovská bohyně a Vlčnovský král s růží v ústech.

Na výrobě krojů spolupracovali etnografové

Dodnes má dílna k dispozici bohatý vzorník krojů, který vznikl někdy v 50. letech minulého století. Bylo jich kolem dvacítky.

Příležitost prohlédnout si nastrojené panenky mají zájemci na výstavě v Muzeu Jana Amose Komenského v Uherském Brodě nazvané Zveme vás na krojový bál, která potrvá do konce září. Ukazuje dohromady přes 500 panenek, větší polovina je právě z brodské Lidové tvorby, zbytek ze soukromých sbírek nebo muzejního depozitáře.

Výroba tradičních krojovaných panenek ve společnosti Lidová tvorba – družstvo...

„Kroje, které mají panenky oblečené, nejsou jen stylizací naoko, pro turisty. Návrháři vždycky spolupracovali s etnografy dané lokality, nebo se alespoň drželi odborné literatury,“ upozornila jedna z autorek výstavy Veronika Provodovská.

„Jsou panenky, na nichž se dochoval kroj popsaný etnografy začátkem 50. let a v dané lokalitě už se tato krojová varianta nedochovala, nebo se na ni téměř zapomnělo,“ doplnila autorka výstavy.

„Šičky ve výrobě se vždy spojovaly s etnografy, když tvořily panenky v krojích, které úplně neznaly, třeba z jiných regionů, ze Slovenska nebo zahraničí. Vždy vytvořily panenku na zkoušku a tu představily.“

Vyrábělo se i půl milionu panenek ročně

Lidová tvorba v Brodě začala v roce 1936 jako společenství lidových výrobců, kteří panenky šili doma a ve druhé polovině třicátých let se zformovali do družstva. Nejdříve vyráběli panenky s textilními a dřevěnými tělíčky, až později se začaly dovážet z tehdejší NDR části z PVC. Posléze si těla podnik vyráběl sám.

Po únoru 1948 se družstvo proměnilo a přičlenilo pod sebe i další provozy, jako byla výroba keramiky z Tupes, výroba hřebenů v Brodě a v tehdejším Gottwaldově, výroba razítek v Gottwaldově, později se přidala výroba dřevěného nábytku a hraček.

Výroba tradičních krojovaných panenek ve společnosti Lidová tvorba – družstvo...

V 50. letech vznikla nová budova ve Vazové ulici v Brodě. O krojované panenky byl stále velký zájem a vyrobilo se až půl milionu kusů ročně. Řada podniků je dávala jako dárky svým zaměstnancům třeba k Mezinárodnímu dni žen nebo na Mikuláše.

„Do zahraničí se ale nikdy ve velkém nevyvážely,“ podotkl Adam. „To se kdysi tradovalo. Pravdou ale je, že díky zahraničním turistům i výstavám se panenky dostaly do celého světa.“

Panenky si zahrály i ve filmu, který vznikl ve zlínských ateliérech. Krátký snímek Hermíny Týrlové Ukolébavka je zapsaný v dějinách světové animace a získal hlavní Zlatou cenu jako nejlepší dětský film na filmovém festivalu v Benátkách v roce 1948.

Autor:
  • Nejčtenější

Obce se zlobí na ekology, na hotovou dálnici auta hned tak nevyjedou

24. května 2024  13:01

Představitelé měst podél dálnice D49 pravděpodobné zastavení prací na důležité cestě nechápou....

Řidič se řítil po dálnici rychlostí 226 km/h, bez papírů může být i rok a půl

27. května 2024  15:13

Rychlostní 226 kilometrů v hodině se po dálnici D55 u Tlumačova na Zlínsku řítil řidič audi....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. Z...

Otrava cuketou z Česka zaujala v zahraničí. Taky jsme ji asi měli, řekli lékaři

23. května 2024  15:04

Zlínská lékařka uspěla na celosvětovém kurzu internistů v polském Krakově. Za přednášku o mimořádně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Obrat. Zlín couvl a po odporu obyvatel chce snížit daň z nemovitosti

23. května 2024  17:24

Vedení Zlína chce snížit daň o 16 procent. Lidé zaplatí méně o několik set i pár tisíc korun. Změna...

Hokej na písku? Barvík hraje za Kuvajt, v Česku boří stereotypy

29. května 2024

Premium V mládežnické kabině Zimního stadionu Luďka Čajky ve Zlíně potkal hvězdu New Yorku Rangers Filipa...

KOMENTÁŘ: Zlín sestoupil z první ligy zaslouženě. Pro záchranu neudělal maximum

28. května 2024  17:27

Jako obrovské zklamání a selhání označoval trenér Bronislav Červenka sestup zlínských fotbalistů...

Opilý koloběžkář si jel koupit další alkohol, po vjezdu do řeky havaroval

28. května 2024  14:45

Policisté o víkendu ve Vizovicích na Zlínsku pronásledovali dva řidiče. Oba předtím ve „městě...

Pohádka beka Ščotky. Z tribuny šel do finále, v Praze mu fandila celá rodina

28. května 2024  10:57

V neděli v jednu hodinu odpoledne se projížděli na kolech Vsetínskými vrchy, v neděli večer už...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...