ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Čidla pohlídají, jestli lidé v Rožnově pod Radhoštěm umí správně topit

  • 0
Devět senzorů na měření prachových částic hlídá od začátku topné sezony kvalitu ovzduší v Rožnově pod Radhoštěm. Radnice je ve městě, které leží na území chráněné krajinné oblasti Beskydy, nechala nainstalovat v různých lokalitách.

„Už nyní máme potvrzeno, že hlavní zátěž, větší než doprava, představují lokální topeniště,“ řekl starosta Jan Kučera.

Rožnov nepatří k nejvíce znečištěným městům v zemi, přesto zažívá smogové situace.

Naposledy naměřily stanice zvýšenou hladinu prachových částic 20. prosince, předtím 26. listopadu. Při porovnání údajů z měřicí stanice u hlavní křižovatky, kterou projíždí tranzitní doprava na Slovensko, s těmi v místních částech, se předpoklad potvrdil. Komíny rodinných domů jako znečišťovatelé vedou.

„Díky měření prachových částí v jednotlivých lokalitách města budeme moci srovnávat data v prostoru a čase a provádět cílené vzdělávací aktivity zaměřené na správný způsob topení,“ uvedla referentka projektu Ochrana ovzduší Lucie Ohryzková.

Obyvatelé Rožnova byli v posledních letech aktivní v žádostech o dotace na výměnu kotlů a situace se díky tomu zlepšila. Teď ji chtějí posunout ještě dál. „Ukazuje se, že lidé netopí zcela správně, žádná z městských částí ale výrazně nevybočuje,“ dodal Kučera.

Rožnovské nádraží je jako nové. Město chce změnit k lepšímu také okolí

Teplárny, které zajišťují teplo do bytových domů, využívají plyn, v rodinných domech se topí převážně plynem či dřevem. Podíl kotlů na uhlí klesl, stále se ale v části domů využívají. Město může iniciovat také kontroly, na které případně navážou sankce. „Vždycky je ovšem lepší pozitivní motivace,“ věří Kučera.

Rožnov na čidla za půl milionu korun zajistil dotaci z Norských fondů a součástí projektu byl i nákup měřicích přístrojů. Ty dokážou zjistit vlhkost palivového dříví či tepelné úniky budov.

13. června 2023