Jehněčí s česnekem či kuře se špenátem. Začíná Grand Restaurant Festival

  12:22aktualizováno  12:22
Zaměřují se na vícechodové degustační večeře s ochutnávkou moravských vín. Rodinná restaurace Uno ve Zlíně na Nivách je jediná, která letos bude v prestižním Grand Restaurant Festivalu reprezentovat Zlínský kraj. Akce začíná v pátek a potrvá až do konce února.

Specialitou letošního Grand Restaurant Festivalu bude také pečené kuře se špenátem. | foto: archiv restaurace Uno ve Zlíně

„Loňský ročník byl pro nás první a z našeho pohledu velice úspěšný. Někteří hosté dnes patří k našim stálým zákazníkům,“ vysvětlil opakovanou účast hlavní kuchař restaurace Martin Riegel.

Fotogalerie

I tentokrát uvaří hostům tříchodové menu podle předem zadaných témat, která vymyslel propagátor dobrého jídla a pořadatel festivalu Pavel Maurer.

Těmi jsou nové chutě, tradiční recept a rovnováha s přírodou. Stejné zadání dostalo všech 93 restaurací ze čtyřiceti měst v Česku, která se letošního, už sedmého, ročníku zúčastní.

„Chceme dát lidem možnost ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu v klidných povánočních měsících. Proto každoročně vybíráme nejlepší a nejzajímavější restaurace v celé naší republice,“ prohlásil mluvčí festivalu Marko Baćević.

Ve zlínské restauraci si návštěvníci pochutnají například na vepřovém bůčku s jablečným křenem, pečeném kuřátku se špenátem nebo jehněčím mase s česnekem.

Používají se suroviny od místních dodavatelů

„Asi nejvíce práce zabere vepřový bok. Je 48 hodin marinovaný a poté 72 hodin na šedesát stupňů vařený ve vakuu. Díky tomu má maso a především tuk nezaměnitelnou strukturu,“ popsal proces přípravy Riegel.

Používané suroviny restaurace pořizuje většinou od místních pěstitelů. Hosté tak ochutnají jehněčí z farmy v Rudimově nebo vepřové maso z Valašských Klobouk.

Zatímco Riegel si zájem hostů v loňském ročníku pochvaluje, například v Lesním hotelu ve Zlíně tak spokojení nebyli.

„Zájem lidí byl čím dál menší a pro nás to žádný přínos nemělo. Jednorázovou akci jsme proto nahradili speciálním zdravým menu každý víkend, které po měsíci obměňujeme,“ vysvětlila manažerka Lesního hotelu Michaela Čermáková.

Systém rezervací je stejný jako loni. Milovníci dobrého jídla nebo ti, kdo by chtěli tímto způsobem obdarovat své blízké, si mohou konkrétní termín zamluvit prostřednictvím internetových stránek Grand Restaurant Festivalu. Za tříchodové menu zaplatí 600 korun, za dvouchodové 500 a za základní 250 korun za osobu.

Autor:

Nejčtenější

Útočníci na Feriho možná kvůli rozhodnutí žalobce uniknou trestu

Byl jsem šokovaný, motala se mi hlava, řekl poslanec Feri ke svému napadení

Dva muži podezřelí z útoku na poslance Dominika Feriho při koštu vín v Boršicích na Uherskohradišťsku se možná vyhnou...

Kilometr dálnice stavíte rok, káral Babiš silničáře v Otrokovicích

Premiér Andrej Babiš se seznámil s tím, jak pokračuje stavba obchvatu Otrokovic.

Premiér Andrej Babiš zavítal v rámci své pracovní cesty po Moravě do Otrokovic, aby se podíval, jak pokračuje dostavba...

Csaplár převzal Zlín s elánem. Nepřišel jsem udělat pakárnu, říká

Josef Csaplár na tréninku Zlína.

Do pondělního večera seděl s realizačním týmem, který zdědil po svém předchůdci. Ráno pak trenér Josef Csaplár poprvé...

Křižovatku sleduje čtrnáct kamer, evidují počet aut, rychlost i kolonu

Kamery sledují provoz na křižovatce ve zlínské části Louky.

Provoz na jedné z křižovatek ve Zlíně začalo sledovat čtrnáct kamer. Monitorují, jak je doprava hustá, kam auta jezdí,...

Čunek novou nemocnici ve Zlíně za 8 miliard neprosadil ani napodruhé

Jednání zastupitelstva Zlínského kraje týkající se výstavby nové nemocnice ve...

Jen na dalším odkladu se dohodli zastupitelé Zlínského kraje, kteří jednají o vzniku nové zlínské nemocnice. Ta má v...

Další z rubriky

Ve vsetínské pobočce Pražské mincovny razí unikátní pamětní medaile

V provozovně Pražské mincovny ve Vsetíně razili pamětní medaili s podobiznou...

Vsetínskou razírnu medailí a mincí si prohlédl papežský nuncius Charles Daniel Balvo. Vyrazil v ní vůbec první...

Odměna pro starostku Chropyně nebyla porušením zákona, rozhodl soud

Starostka Chropyně Věra Sigmundová (uprostřed) a dva tajemníci městského úřadu...

Zprošťující rozsudek vynesl kroměřížský soud v prvním ze dvou případů starostky Chropyně Věry Sigmundové. Obžalovaná...

VIDEO: Stoleté parní stříkačky závodily v Otrokovicích. Vytvořily rekord

V Otrokovicích se uskutečnilo celorepublikové setkání a soutěž parních...

Parní stříkačky udržuje po celé České republice stále několik hasičských sborů. Raritní kousky s nevyčíslitelnou...

Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček
Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček

Státní ústav pro kontrolu léčiv schválil v nedávné době zcela novou metodu mrazení vajíček. Měla by eliminovat riziko poškození vajíčka při rozmrazení a dát tak ženám, které podstupují umělé oplodnění, větší šanci na úspěch.

Najdete na iDNES.cz