Čtvrtek 12. prosince 2019, svátek má Simona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 12. prosince 2019 Simona

Jehněčí s česnekem či kuře se špenátem. Začíná Grand Restaurant Festival

  12:22aktualizováno  12:22
Zaměřují se na vícechodové degustační večeře s ochutnávkou moravských vín. Rodinná restaurace Uno ve Zlíně na Nivách je jediná, která letos bude v prestižním Grand Restaurant Festivalu reprezentovat Zlínský kraj. Akce začíná v pátek a potrvá až do konce února.

Specialitou letošního Grand Restaurant Festivalu bude také pečené kuře se špenátem. | foto: archiv restaurace Uno ve Zlíně

„Loňský ročník byl pro nás první a z našeho pohledu velice úspěšný. Někteří hosté dnes patří k našim stálým zákazníkům,“ vysvětlil opakovanou účast hlavní kuchař restaurace Martin Riegel.

Fotogalerie

I tentokrát uvaří hostům tříchodové menu podle předem zadaných témat, která vymyslel propagátor dobrého jídla a pořadatel festivalu Pavel Maurer.

Těmi jsou nové chutě, tradiční recept a rovnováha s přírodou. Stejné zadání dostalo všech 93 restaurací ze čtyřiceti měst v Česku, která se letošního, už sedmého, ročníku zúčastní.

„Chceme dát lidem možnost ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu v klidných povánočních měsících. Proto každoročně vybíráme nejlepší a nejzajímavější restaurace v celé naší republice,“ prohlásil mluvčí festivalu Marko Baćević.

Ve zlínské restauraci si návštěvníci pochutnají například na vepřovém bůčku s jablečným křenem, pečeném kuřátku se špenátem nebo jehněčím mase s česnekem.

Používají se suroviny od místních dodavatelů

„Asi nejvíce práce zabere vepřový bok. Je 48 hodin marinovaný a poté 72 hodin na šedesát stupňů vařený ve vakuu. Díky tomu má maso a především tuk nezaměnitelnou strukturu,“ popsal proces přípravy Riegel.

Používané suroviny restaurace pořizuje většinou od místních pěstitelů. Hosté tak ochutnají jehněčí z farmy v Rudimově nebo vepřové maso z Valašských Klobouk.

Zatímco Riegel si zájem hostů v loňském ročníku pochvaluje, například v Lesním hotelu ve Zlíně tak spokojení nebyli.

„Zájem lidí byl čím dál menší a pro nás to žádný přínos nemělo. Jednorázovou akci jsme proto nahradili speciálním zdravým menu každý víkend, které po měsíci obměňujeme,“ vysvětlila manažerka Lesního hotelu Michaela Čermáková.

Systém rezervací je stejný jako loni. Milovníci dobrého jídla nebo ti, kdo by chtěli tímto způsobem obdarovat své blízké, si mohou konkrétní termín zamluvit prostřednictvím internetových stránek Grand Restaurant Festivalu. Za tříchodové menu zaplatí 600 korun, za dvouchodové 500 a za základní 250 korun za osobu.

Autor:
  • Nejčtenější

Podnikatel proměnil zámek v hotel i pivní lázně, záměrně nechtěl dotaci

Ve Slavičíně na Zlínsku po dvouleté rekonstrukci otevřeli Zámek Wichterle. Objekt koupil podnikatel Roman Machala a za...

První liga: Budějovice snadno vyhrály v Sokolově, Vsetín zdolal Porubu

Hokejisté lídra první ligy Motoru České Budějovice vyhráli ve 29. kole na ledě předposledního Sokolova vysoko 6:1 a...

Budějovice vyhrály úvodní část první hokejové ligy o dvacet bodů

Hokejisté Motoru České Budějovice deklasovali v 30. kole první ligy Prostějov 6:0 a první část soutěže vyhráli o 20...

ANKETA: Ve kterém kraji stojí nejkrásnější vánoční strom?

V centrech měst opět panuje adventní nálada a na náměstích se tyčí nazdobené vánoční stromy. Vyberte v tradiční anketě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Luhačovicích zemřel po pádu z kola cyklista. Vracel se z restaurace

Sedmapadesátiletý cyklista zemřel v pátek v noci v Luhačovicích na Zlínsku po pádu z kola. Jeho jízda skončila tragicky...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Zlín řeší změnu územního plánu kvůli nové nemocnici, část opozice je proti

Zlínští zastupitelé ve čtvrtek projednají změnu územního plánu, jež umožní, aby se naplnily představy lidoveckého...

Povodí Moravy opravuje a čistí přehrady, pomáhají při deštích i suchu

Pracovní ruch u vodárenských nádrží ve Zlínském kraji je letos čilejší než obvykle. Nedávno skončila oprava přehrady ve...

Ledňáček zlobil rybáře, dětem se ale líbil, vzpomíná oceněný vedoucí

Odmalička ho bavila příroda a svou náklonnost k ní se rozhodl předávat dětem. Jaroslav Hlinský vede přírodovědné...

Proměnu Velkého kina ve Zlíně navrhnou i architekti z Francie a Maďarska

Zlínská radnice vybrala šest architektonických studií. Navrhnou jí, jak přebudovat do moderní podoby památkově chráněné...

Najdete na iDNES.cz