Neděle 23. února 2020, svátek má Svatopluk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. února 2020 Svatopluk

Začíná festival dobrého jídla, nabízí hovězí pupek či jehněčí polévku

  17:03aktualizováno  17:03
Tři restaurace ve Zlínském kraji se zapojily do prestižního Grand Restaurant Festivalu, který pořádá známý propagátor kvalitního jídla Pavel Maurer. Lákají na nové chutě i tradiční recepty. Akce odstartovala ve čtvrtek a potrvá do konce února.

Kuchař restaurantu Sušil v Bystřici pod Hostýnem Tomáš Vojvodík. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Českým gurmánům právě začal festival jídla, při kterém vyhlášené restaurace servírují gastrospeciality od těch nejlepších kuchařů.

Ani ve Zlínském kraji letos nechybí Grand Restaurant Festival s heslem „Nejezte, nepijte a nežijte blbě!“. Prestižní akce pořádaná propagátorem kvalitního jídla Pavlem Maurerem dává opakovaně možnost ochutnat delikatesy, které se běžně nevaří.

Fotogalerie

„Loni mi děti nadělily k narozeninám dárek v podobě poukazu na menu. S manželem jsme byli spokojení, podobné jídlo si doma asi neuvaříte,“ popsala dvaašedesátiletá Lenka Zajícová ze Zlína.

Milovníci dobrého jídla mohou vybírat z 32 měst a 85 restaurací. Ve Zlínském kraji jde celkem o tři podniky. A podle zkušeností kuchařů si cestu na východ Moravy najdou i gurmáni z míst vzdálených stovky kilometrů. „Češi se pomalu stávají gastronauty a jsou ochotni cestovat za jídlem přes půl republiky,“ potvrdil Maurer.

Nabízená menu

Restaurace Sušil, Bystřice pod Hostýnem

  • grilovaná telecí ledvinka na brandy, jeruzalémské artyčoky na česneku, telecí škvarečky
  • bramborové taštičky s domácími povidly, ořechovým grilážem a trnkové želé z pálenky
  • Na řapíku pomalu dušený hovězí pupek - qualivo, glazovaná zelenina, polenta, sušená rajčata

Lesní hotel, Zlín

  • skotská jehněčí polévka s pečeným domácím chlebem a kousky jehněčího masa
  • pečená hovězí žebra, šťouchaný brambor, marinovaná šalotka s růžovým pepřem
  • glazované uzené maso, bramborovo-hrachový pudink, vařená zelenina, hořčice

Penzion Uno, Zlín

  • kotletka z mléčného selátka na šalvěji se špenátovými špeclemi a zelím
  • hovězí jazyk s jablečnými křížalami, hrachovou kaší, křenovou pěnou a cibulkou na sádle
  • ravioly z pečené bio řepy plněné pěnou z farmářského kozího sýra s ořechy

Cena menu

  • jednochodové 250 Kč
  • dvouchodové 500 Kč
  • tříchodové 600 Kč

Více na webu festivalu

Vařit budou ve zlínském Lesním hotelu, v restaurantu Sušil v Bystřici pod Hostýnem a penzionu Uno ve Zlíně. Všechny kuchyně prošly přísným výběrem.

Dlouhé čekání na jídlo nehrozí

Každá restaurace nabízí jiné menu. Složené je vždy ze tří chodů zařazených do tří letošních témat. Podle nich budou kuchaři připravovat jídla nových chutí, z tradičních receptů a ty, které jsou v rovnováze s přírodou.

Lesní hotel nabídne například skotskou jehněčí polévku s domácím chlebem, penzion Uno připraví ravioly z pečené bio řepy plněné pěnou z farmářského kozího sýra s ořechy a v Bystřici pod Hostýnem budou hosté ochutnávat bramborové taštičky s domácími povidly a trnkové želé z pálenky.

„Snažil jsem se vybírat čerstvé sezonní suroviny, to je vždycky lepší,“ vysvětlil kuchař Martin Riegel z penzionu Uno.

Na festivalová jídla si u něj zákazníci počkají stejně dlouho, jak jsou běžně zvyklí. „Ani mimo festival neděláme nic tak, že to hodíme na pánvičku a za pár minut je hotovo,“ zdůraznil Riegel.

Kuchaři ale uklidňují, že hodinové zdržení žádného z hostů nečeká. Díky objednávkám si totiž přípravu jídla mohou časově naplánovat. Volných míst je ve všech restauracích v kraji stále ještě dost. A do konce festivalu, tedy do 28. února, zbývá ještě hodně času.

Termíny si objednejte předem přes web

Je ale potřeba si termíny předem objednat přes webové stránky festivalu. Restauratéři díky tomu budou přesně vědět, pro kolik hostů, který den a na kterou hodinu budou vařit. Návštěvníci naopak získají jistotu, že jídlo se na ně dostane a bude čerstvě připravené.

Zvýhodněné festivalové ceny jsou stejné jako každý rok. Za jednochodové menu zájemce zaplatí 250 korun, za dvouchodové 500 a za všechny tři ochutnávky 600 korun.

„Už několik let se snažíme o stejné ceny, abychom přiblížili vysokou gastronomii všem,“ prohlásila mluvčí festivalu Barbora Vojtová.

Akce poprvé přilákala 7 500 lidí, loni už skoro 30 tisíc.

Autor:
  • Nejčtenější
Premium

Koukalová měnila biatlon a Fourcade si bere bez ptaní. Fotograf o hvězdách

Petr Slavík byl především fotografem horských kol. Po průlomu Moravce, Soukalové a spol. na hrách v Soči 2014 mu však...

Kometa poprvé v sezoně porazila Zlín a upevnila si šesté místo v tabulce

Až na čtvrtý pokus se hokejistům Komety Brno podařilo v této sezoně vyhrát nad Zlínem. V dohrávce 47. kola Tipsport...

Budějovice nadělovaly v Porubě a mají rekord, Vsetín i Slavia bez bodů

Hokejisté vedoucího Motoru České Budějovice vyhráli ve 21. kole nadstavby první hokejové ligy v Ostravě nad Porubou...

U Slavkova zemřel po nehodě muž, tah na Slovensko byl od Brna neprůjezdný

Po nehodě nákladního auta s osobním ráno zemřel u Slavkova u Brna starší muž. Další tři muži jsou těžce zranění. Hlavní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlín - Budějovice 2:3, domácí jen dotahovali, dva góly vítězů dal Mršič

České Budějovice i v druhém jarním utkání daly tři góly, v 22. kole Fortuna ligy vyhrály ve Zlíně 3:2 a posunuly se už...

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

  • Další z rubriky

Zlínská studentka stvořila animovaný film o námořníkovi, míří na Berlinale

Animátorka Aliona Baranova natočila animovaný film Lístek. Snímek, který vznikl jako její magisterská práce na Fakultě...

Vědci ve Zlíně vyvíjejí plastové misky, které budou šetrné k přírodě

Vědci ze zlínského Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati nyní intenzivně vyvíjejí nové vylepšené plastové...

Významné valašské trasy získají spojnici, cykloturistiku víc podpoří i kraj

Zlínský kraj čeká další cykloturistický boom. V jihovýchodní části regionu vznikne řada úseků, z nichž některé mají...

Sněhu je zoufale málo. Ve Zlínském kraji bude scházet voda z tání

Mimořádně malé zásoby sněhu na horách ve Zlínském kraji nevěstí nic dobrého směrem k letošnímu létu. Voda z tajícího...

Prodáváte rasistické zákusky, tvrdí zákazníci. Tradiční, brání se výrobce

Čokoládová pusinka, zákusek populární hlavně během německých únorových karnevalů, narazila na odpor kvůli svému...

Všichni jste krásní, říká modelka. Předávání cen moderovala zcela nahá

Modelka Ibi Støvingová (45), která moderuje dánskou verzi americké show Naked Attraction, vyvolala pozdvižení...

Výrobce největšího mobilního propadáku definitivně zavírá krám

Po třech letech od uvedení prvního neúspěšného pokusu prorazit na smartphonový trh značka Essential od spoluzakladatele...

PRVNÍ DOJMY: Co až tvé nahé fotky uvidí mamka? I herečky V síti pláčou

Vít Klusák zažívá věk zralosti. Zatímco v debutu Český sen ubližovala mystifikace neškodným zástupům toužícím po...

Vždycky jsem byla obdařenější prsatice, směje se Lucie Benešová

Chtěla domek na Sicílii, ale nakonec si pořídila hezké místo pro stavbu v Jizerských horách. „Mám plno plánů, pořád...