Středa 12. května 2021, svátek má Pankrác
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 12. května 2021 Pankrác

Začíná festival dobrého jídla, nabízí hovězí pupek či jehněčí polévku

  17:03
Tři restaurace ve Zlínském kraji se zapojily do prestižního Grand Restaurant Festivalu, který pořádá známý propagátor kvalitního jídla Pavel Maurer. Lákají na nové chutě i tradiční recepty. Akce odstartovala ve čtvrtek a potrvá do konce února.

Kuchař restaurantu Sušil v Bystřici pod Hostýnem Tomáš Vojvodík. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Českým gurmánům právě začal festival jídla, při kterém vyhlášené restaurace servírují gastrospeciality od těch nejlepších kuchařů.

Ani ve Zlínském kraji letos nechybí Grand Restaurant Festival s heslem „Nejezte, nepijte a nežijte blbě!“. Prestižní akce pořádaná propagátorem kvalitního jídla Pavlem Maurerem dává opakovaně možnost ochutnat delikatesy, které se běžně nevaří.

Fotogalerie

„Loni mi děti nadělily k narozeninám dárek v podobě poukazu na menu. S manželem jsme byli spokojení, podobné jídlo si doma asi neuvaříte,“ popsala dvaašedesátiletá Lenka Zajícová ze Zlína.

Milovníci dobrého jídla mohou vybírat z 32 měst a 85 restaurací. Ve Zlínském kraji jde celkem o tři podniky. A podle zkušeností kuchařů si cestu na východ Moravy najdou i gurmáni z míst vzdálených stovky kilometrů. „Češi se pomalu stávají gastronauty a jsou ochotni cestovat za jídlem přes půl republiky,“ potvrdil Maurer.

Nabízená menu

Restaurace Sušil, Bystřice pod Hostýnem

  • grilovaná telecí ledvinka na brandy, jeruzalémské artyčoky na česneku, telecí škvarečky
  • bramborové taštičky s domácími povidly, ořechovým grilážem a trnkové želé z pálenky
  • Na řapíku pomalu dušený hovězí pupek - qualivo, glazovaná zelenina, polenta, sušená rajčata

Lesní hotel, Zlín

  • skotská jehněčí polévka s pečeným domácím chlebem a kousky jehněčího masa
  • pečená hovězí žebra, šťouchaný brambor, marinovaná šalotka s růžovým pepřem
  • glazované uzené maso, bramborovo-hrachový pudink, vařená zelenina, hořčice

Penzion Uno, Zlín

  • kotletka z mléčného selátka na šalvěji se špenátovými špeclemi a zelím
  • hovězí jazyk s jablečnými křížalami, hrachovou kaší, křenovou pěnou a cibulkou na sádle
  • ravioly z pečené bio řepy plněné pěnou z farmářského kozího sýra s ořechy

Cena menu

  • jednochodové 250 Kč
  • dvouchodové 500 Kč
  • tříchodové 600 Kč

Více na webu festivalu

Vařit budou ve zlínském Lesním hotelu, v restaurantu Sušil v Bystřici pod Hostýnem a penzionu Uno ve Zlíně. Všechny kuchyně prošly přísným výběrem.

Dlouhé čekání na jídlo nehrozí

Každá restaurace nabízí jiné menu. Složené je vždy ze tří chodů zařazených do tří letošních témat. Podle nich budou kuchaři připravovat jídla nových chutí, z tradičních receptů a ty, které jsou v rovnováze s přírodou.

Lesní hotel nabídne například skotskou jehněčí polévku s domácím chlebem, penzion Uno připraví ravioly z pečené bio řepy plněné pěnou z farmářského kozího sýra s ořechy a v Bystřici pod Hostýnem budou hosté ochutnávat bramborové taštičky s domácími povidly a trnkové želé z pálenky.

„Snažil jsem se vybírat čerstvé sezonní suroviny, to je vždycky lepší,“ vysvětlil kuchař Martin Riegel z penzionu Uno.

Na festivalová jídla si u něj zákazníci počkají stejně dlouho, jak jsou běžně zvyklí. „Ani mimo festival neděláme nic tak, že to hodíme na pánvičku a za pár minut je hotovo,“ zdůraznil Riegel.

Kuchaři ale uklidňují, že hodinové zdržení žádného z hostů nečeká. Díky objednávkám si totiž přípravu jídla mohou časově naplánovat. Volných míst je ve všech restauracích v kraji stále ještě dost. A do konce festivalu, tedy do 28. února, zbývá ještě hodně času.

Termíny si objednejte předem přes web

Je ale potřeba si termíny předem objednat přes webové stránky festivalu. Restauratéři díky tomu budou přesně vědět, pro kolik hostů, který den a na kterou hodinu budou vařit. Návštěvníci naopak získají jistotu, že jídlo se na ně dostane a bude čerstvě připravené.

Zvýhodněné festivalové ceny jsou stejné jako každý rok. Za jednochodové menu zájemce zaplatí 250 korun, za dvouchodové 500 a za všechny tři ochutnávky 600 korun.

„Už několik let se snažíme o stejné ceny, abychom přiblížili vysokou gastronomii všem,“ prohlásila mluvčí festivalu Barbora Vojtová.

Akce poprvé přilákala 7 500 lidí, loni už skoro 30 tisíc.

Autor:
  • Nejčtenější

VIDEO: Policisté jeli po dálnici D55 v protisměru, GIBS hledá svědky

Generální inspekce bezpečnostních sborů hledá svědky riskantní jízdy policistů, kteří jeli po dálnici D55 v protisměru....

V Otrokovicích chytil rybář 188 centimetrů dlouhého sumce. Vrátil ho do vody

Trofejního sumce albína vytáhl ve čtvrtek ze Štěrkoviště v Otrokovicích rybář David Kruml. Ryba, která měří 188...

Devatenáctiletý řidič vletěl ze silnice na parkoviště, své auto málem rozpůlil

Vážná nehoda se odpoledne stala na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně. Devatenáctiletý řidič tam nejspíš nezvládl řízení a s...

Medvědi se zatoulali do lesů na Zlínsku, v Beskydech po nich nejsou stopy

Fotopasti umístěné v lesích nad Zlínem a v Mistřicích na Uherskohradišťsku zachytily na začátku a konci minulého týdne...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve Zlíně vzniká Oko, přestavěná moderní budova nabídne obchody a ordinace

Šestipatrová stavba v centru Zlína a její přístavba, v níž mnoho let sídlila firma S-projekt, se začala měnit....

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Procházku vypnu, slibuje Rakić. Uznávaný sudí analyzuje: Dokázal by to, ale...

Premium Z Jiřího Procházky se mezi konkurenty polotěžké váhy UFC (93 kg) stává žádané zboží. O novou dvojku divize si hlasitě...

Nejproočkovanější země světa zavádí tvrdá opatření. Covid mají i očkovaní

Premium Na Seychelách vyskočil součet všech případů za více než rok pandemie v posledních třech dnech o třináctinu. Problém je...

  • Další z rubriky

Špitály v kraji si mají pomáhat, ne konkurovat, říká jejich bývalý šéf

Radomír Maráček promluvil pro MF DNES o svém působení v čele nemocnic Zlínského kraje. Nastupoval v roce 2017 jako...

Lidé ubránili historickou budovu nádraží v Holešově, bourat se nebude

Velký rozruch vzbudil v posledních dnech plán Správy železnic zbourat podstatnou část budovy vlakového nádraží v...

Modernizaci tratě do Zlína rozdělí, díky tomu mohou začít za dva roky

Správa železnic rozdělí plánovanou modernizaci železniční tratě z Otrokovic do Zlína a Vizovic na dvě části. Chce se...

Na dopravu ve Zlínském kraji bude stačit jedna karta, jedná se i o MHD

Pouze šest tisíc lidí si dosud koupilo kartu Zetku, na niž mají lidé v budoucnu cestovat ve Zlínském kraji všemi druhy...

Věděli jste, že můžete ovlivnit riziko vzniku alergie vašeho děťátka?
Věděli jste, že můžete ovlivnit riziko vzniku alergie vašeho děťátka?

Alergie je nemoc dnešní doby. V České republice je až 25 % alergických dětí a tento počet pořád stoupá. Lze nějak vzniku alergie předejít?

Výchova šokem: policie vytáhla čumila z auta, aby si prohlédl mrtvolu

Na německé dálnici A3 v Hesensku v neděli zahynuli při dopravní nehodě dva mladí lidé, muž ve věku 35 let na místě,...

Své důchodové konto si nehlídal. Dostane tak od státu nižší penzi

Kontrolujete si pravidelně své důchodové konto, které vede Česká správa sociálního zabezpečení. Hlídejte si také, zda...

Havlové je po očkování špatně. Nerada jsem se podřídila celku, napsala

Dagmar Havlová (68) se fanouškům na sociálních sítích svěřila s tím, že jí momentálně není dobře. Po první dávce...

Udělal chybu, bude pykat, říká moderátorka Křížková o manželově trestu vězení

Modelka a moderátorka Lucie Křížková (36), rozená Váchová, se na Instagramu svěřila s překvapivou novinkou z osobního...

Dům sestavili na pozemku za den. Na 56 metrů čtverečních se vešlo vše

Jednašedesátka, tedy obytný dům s pořadovým číslem Freedomky No. 061, byl na pozemku sestaven, k překvapení sousedů,...