Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jeden týden praktikem na zkoušku. Zlínsko láká mediky na stáž do ordinací

  12:17
Pravděpodobně během letních měsíců se někteří pacienti mohou u svého lékaře ve Zlínském kraji setkat s mladým medikem. Může je vyšetřit, poslechnout, provést odběr krve nebo třeba ultrazvuk. Kraj je chce přilákat, protože ti současní stárnou. Až čtyřicet procent praktiků v regionu je starších šedesáti let.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Polívka, MF DNES

Během nabízené stáže si studenti na jeden týden zkusí, co dnešní praktický lékař všechno dělá, jaké má možnosti, jaké má k dispozici přístroje a že i na vesnici je potřebná kvalitní medicína.

„Chceme, aby si to osahali, zažili a viděli na vlastní oči. Aby k oboru všeobecné praktické lékařství získali pozitivní vztah,“ vysvětlil zlínský praktický lékař a předseda okresního Sdružení praktických lékařů Lubomír Nečas, který bude jedním z deseti školících lékařů.

Kampaň Praktikem na zkoušku spouští Zlínský kraj právě teď. Deset lékařů nabídne zhruba dvaceti studentům pátého ročníku různých lékařských fakult týdenní stáž, během které poznají chod ordinace na vlastní kůži. Pro zapojené lékaře má kraj připravených 250 tisíc korun jako odměnu.

„Utvrdilo mě to v tom, že právě praktické lékařství je to, co chci dělat,“ konstatoval například jeden ze studentů, který podobným projektem prošel před dvěma lety v Královéhradeckém kraji.

Dva lékaři v jedné ordinaci. Sdílení pomáhá snížit nedostatek praktiků

Zlínský kraj je tedy druhým v republice, který chce tímto způsobem zpomalit nepříznivou věkovou strukturu praktických lékařů. Aktuálně je v kraji mezi nimi čtyřicet procent ve věku nad šedesát let.

„Například v okolí Bystřice pod Hostýnem jsou dvě třetiny lékařů v pokročilém věku a jsou mezi nimi i osmdesátníci. Jednali jsme se zdravotními pojišťovnami i na úrovni státu, ale ukázalo se, že pokud chceme zlepšení, musíme s tím přicházet my,“ zdůvodnila spuštění kampaně krajská náměstkyně za zdravotnictví Olga Sehnalová.

Lékaře se mnohde nedaří nahradit

V posledních letech se často stává, že lékaře odcházejícího do důchodu nemá kdo nahradit. Řada obcí má zkušenost s tím, že nepomáhá ani nabídka bydlení zdarma, bezplatného pronájmu ordinace, nákup přístrojů nebo zaplacení mzdy sestry.

„Jednorázové finanční dotace pro nové lékaře se ukázaly také jako nedostatečně efektivní, stejně tak situaci nezachrání stipendia na lékařských fakultách. Je prostě potřeba mladé lékaře pro venkov postupně vychovávat,“ zdůraznila lékařka Milena Blahová ze Zubří, která se také do kampaně zapojila.

Studenti na fakultách se totiž k této praxi většinou nedostanou. Stáž u praktika je nepovinná a příliš neláká. Mladí lidé tak nemají možnost zjistit, jak se tato pozice během let změnila.

Zlínský kraj doplácí na pohotovost desítky milionů, sehnat lékaře je problém

„Moderní venkovský lékař už dávno není jen člověk s fonendoskopem na krku a zrcátkem na čele. Během týdne u nás navíc studenti, na rozdíl od běžných stáží v rámci výuky, zažijí praxi v maloměstském prostředí, tedy mnohdy bez okamžité dostupnosti nemocnice a specializovaného pracoviště,“ prohlásila Blahová.

Jaký bude mít kampaň ohlas, nelze odhadnout. Kraj chce nabídku zveřejnit na všech lékařských fakultách v zemi. Například v nejbližší Olomouci studuje 1 295 mediků v programu Všeobecné lékařství, přičemž 168 studentů je v pátém ročníku.

„Z rozhovorů se studenty posledního ročníku vyplývá, že zájem o práci v primární péči má do deseti procent z nich. Relativně často plánují nejprve absolvovat základní interní kmen a teprve pak se rozhodují, zda budou pokračovat v oboru všeobecného praktického lékařství,“ přiblížil mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Egon Havrlant.

V jiném kraji měly stáže úspěch

V Královéhradeckém kraji měl nicméně projekt Staň se praktikem velký ohlas. Jeho systém byl ale trochu odlišný. Tam ho pořádaly lékařské odborné společnosti i královéhradecká univerzita, které uspořádaly na fakultě semináře pro všechny studenty pátého ročníku a teprve poté se mohli studenti hlásit.

„Zájem byl veliký, oficiálně se zaplnilo všech patnáct míst u vybraných školitelů a také jsem neoficiálně několika studentům pomáhala najít další školitele,“ potvrdila praktická lékařka z Nového Města nad Metují Kateřina Javorská, která byla také koordinátorkou projektu.

Stejně jako ona se tímto projektem zabývá pět let také lékař David Halata v Hošťálkové. Teď už ví, za jakých podmínek bude mít tato nabídka efekt.

„Zjistili jsme, že důležité je například proškolení praktického lékaře. Zdá se to jako drobnost, ale osobnost a schopnost lékaře nadchnout studenta jsou klíčové,“ upozornil Halata. „Z našich zkušeností také vyplývá, že u studentů z tohoto kraje je dvakrát až třikrát vyšší šance, že si zde otevřou ordinaci, než u těch, kteří se zde nenarodili. Takže i když rodáci studují až v Praze, je u nich stejně největší šance, že v kraji začnou i pracovat,“ doplnil.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Ředitelem školy se stal městský radní, komise přitom doporučila konkurenta

27. dubna 2024  9:45

Jmenování ředitele I. Základní školy (I. ZŠ) vzbudilo v Holešově vášně. Zařízení od července povede...

Nechceme uhrát jen bod, slibuje kouč Červenka. Rozhodčím věří i bez videa

27. dubna 2024  9:29

Jde do tuhého. A dobře to ví i trenér fotbalistů Zlína Bronislav Červenka. Nedělní vítězství v...

Velké zklamání sadařů. Mráz poničil květy i plody ovocných stromů

26. dubna 2024  15:47

Noční mrazíky v posledních dnech na mnoha místech nemilosrdně poničily ovocné stromy ve Zlínském...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...