Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve Zlíně chceme příští rok zvítězit, plánuje krajský šéf ANO

  17:37
Hnutí ANO získalo v parlamentních volbách ve čtyřech největších městech Zlínského kraje zhruba o deset procent hlasů více než v komunálních volbách před třemi lety. Šéf ANO ve Zlínském kraji a nový poslanec Pavel Pustějovský říká, že za rok se hnutí pokusí opanovat i radnice, včetně krajského Zlína.

Poslanec a předseda hnutí ANO ve Zlínském kraji Pavel Pustějovský. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

„Každé volby jsou o někom a něčem jiném. Komunální volby jsou především o místních lídrech. Zásadní je osobnost, která dokáže oslovit voliče. Pokud se nám ji podaří najít ve Zlíně, tak můžeme uspět,“ věří Pavel Pustějovský.

Před posledními komunálními volbami mělo ANO ve Zlíně potíže se sestavením kandidátky a hlavně s obsazením jedničky, kterou se po pár změnách nakonec stal Patrik Kamas (více zde). Počítáte s ním jako s lídrem i příští rok, nebo budete chtít najít někoho jiného?
Před třemi lety to nebylo jednoduché a nechceme, aby se to opakovalo. Máme už vytipované lidi, z nichž bychom chtěli udělat lídry v jednotlivých městech pro volby v příštím roce. Ve Zlíně pracujeme se třemi čtyřmi jmény. Říkat je zatím nebudu. Pan Kamas není členem ANO a ani nevím, jestli má zájem pokračovat. Budu s ním o tom mluvit, ale máme i jiné lidi, na nichž chceme stavět.

Volby 2017

Můžete uspět v komunálních volbách jako v těch parlamentních?
Zopakovat se to dá a může to být i trošku lepší. Ve Zlíně jsme měli v komunálních volbách slabší výsledek (13 procent hlasů, pozn. red.), tam chceme posílit a nejlépe zvítězit. Když jsme šli do voleb před třemi lety, neměli jsme žádné komunální politiky. Teď máme starosty, místostarosty i radní, kteří měli šanci ukázat, že něco umí. O to lépe by se nám mělo dařit vést kampaň.

Může nastat hegemonie ANO?
Myslím si, že voliči to tak nevidí. Jsme kraj, kde je zakořeněné křesťanství, a lidovci tady mají velmi silnou pozici. V komunálních volbách to bývá vidět. V menších vesnicích budou silní, podobně jako STAN.

Lidovce jste teď porazili i na „jejich“ Slovácku a Vsetínsku, kde vždy dominoval hejtman a bývalý starosta Vsetína Jiří Čunek. Ten v parlamentních volbách nekandidoval, hrálo to roli?
Pan Čunek je osobnost. Je otázka, zda jako hejtman bude v komunální kampani podporovat Vsetín. Výsledek v parlamentních volbách by lidovce na Zlínsku zvedl a polepšili by si celorepublikově.

Hodně se mluví o tom, že hnutí ANO přispělo k úspěchu i to, že se jiné strany příliš vymezovaly vůči jeho předsedovi Andreji Babišovi, který je obviněný kvůli kauze Čapí hnízdo. Může se to přenést i do komunálních voleb?
Do té doby to musí jít stranou. Myslím si, že kampaň „Antibabiš“ odpadne, protože nefungovala. Důležité pro ANO bude, zda sestaví vládu a jaké ta bude mít za rok výsledky. Pokud za ní bude něco vidět, tak nám to pomůže. V komunálních volbách bude záležet i na celostátní politice.

Předseda hnutí Babiš navštívil v kampani některá místa a akce ve Zlínském kraji, které nejsou tak zásadní, například domov důchodců v Otrokovicích. Mohlo mu to pomoci?
Určitě. Náš předseda dával najevo, že politika se dělá v regionech a pro lidi. Osobní kampaní strhával i ostatní členy hnutí. Mělo velký efekt, že byl v každém kraji.

Cítil jste od jeho voličů podporu, i když se všude řešilo Čapí hnízdo?
Byla tam. Ale hlavní je, že jsme právní stát, kde musí platit presumpce neviny. Obviněný může být každý, ale pořád se na něho musí pohlížet jako na nevinného. Věra Jourová byla dokonce ve vazbě, pak ale dostala odškodnění a dnes je eurokomisařkou. (Jourová z hnutí ANO byla obviněná kvůli údajné korupci, ale pak byla očištěna kvůli nedostatku důkazů, pozn. red). Takže to, co tvrdí někteří kritici, že se s takovým premiérem v Evropě nebude nikdo bavit, je prachsprostá lež. Hnusná spekulace.

Ale obviněný premiér, to nezní nejlépe...
To je pravda, kauza Čapí hnízdo byla ale načasovaná na volby a stále není dořešená. Vítěz voleb má lídra, který by měl sestavit vládu. Jestli bude odsouzen, či ne, je věc druhá.

Nebylo by lepší, kdyby Babiš rezignoval na sestavování vlády a do doby, než by byl třeba očištěn, by ho nahradil někdo jiný z ANO?
A co presumpce neviny? To, co říkáte, mi připadá velmi komplikované. Jde o to, jestli by to nebylo jenom gesto. On si odpracoval kampaň a lidé ho zvolili.

Myslíte si, že Babiše volili i jeho zaměstnanci, například ve Fatře v Napajedlích či v Deze ve Valašském Meziříčí, kde pracujete i vy?
V místech, kde působí jeho firmy, mělo ANO o tři čtyři procenta lepší výsledek. Vliv to mohlo mít. Lidé negativně vnímají, když se v médiích píše, že Agrofert je špatný zaměstnavatel, který dává lidem minimální mzdu. Na nekvalifikovaných místech se platí méně, ale na odborných pozicích lidé dostávají víc. Když jsou zaměstnanci spokojení, tak to mohou dát najevo.

Co by měly udělat tradiční strany, které v parlamentních volbách propadly, pro to, aby si vůči ANO v komunálních volbách polepšily?
Musely by začít dělat politickou kampaň, ne antipolitickou. Vše bylo zaměřené proti Babišovi. Kdyby měli vlastní program jako třeba SPD Tomia Okamury z hlediska přímé demokracie, tak by dostaly více hlasů. Jakou myšlenku měla kromě zrušení EET ODS? Jakou myšlenku měla ČSSD? Když budou jenom napadat druhé, tak se nikam neposunou.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Velké zklamání sadařů. Mráz poničil květy i plody ovocných stromů

26. dubna 2024  15:47

Noční mrazíky v posledních dnech na mnoha místech nemilosrdně poničily ovocné stromy ve Zlínském...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Přemnožené nutrie ve Zlíně děsí místní lidi, jedna stáhla pod vodu psa

26. dubna 2024  10:37

Vypadají jako neškodná roztomilá zvířata, lidem žijícím v Bartošově čtvrti ve Zlíně však působí...

Místo plánované nemocnice může v Malenovicích vyrůst nová čtvrť či sportoviště

26. dubna 2024  6:34

Zlínský kraj má plány, jak využít pozemky ve zlínské části Malenovice, kde chtělo minulé vedení...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...