Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otrávila Bečvu, potrestat nelze, rozhodl soud o firmě Energoaqua. Šéfa zprostil

  7:42aktualizováno  16:14
Okresní soud ve Vsetíně zprostil obžaloby ředitele firmy Energoaqua Oldřicha Havelku viněného z otravy řeky Bečvy ze září 2020. Společnost Energoaqua podle soudu havárii způsobila, ale není v tomto případě trestně odpovědná. Soudkyně věc předá České inspekci životního prostředí. Žalobce s verdiktem nesouhlasí, odvolá se proti zprošťujícímu rozsudku a podá stížnost proti usnesení ve věci firmy Energoaqua.

Velmi podrobné zdůvodnění rozsudku, kterému se soudkyně s přestávkami věnovala devět hodin, státní zástupce Jiří Sachr uvítal. Uvedl však, že podá stížnost proti usnesení, kterým soud rozhodl o obžalobě proti společnosti Energoaqua.

Zástupce firmy s verdiktem spokojený není. „Těžko se poslouchá, že jsme to způsobili. Technologie čištění je v pořádku, není zkrátka možné, aby kyanidy unikly od nás. Jestli soud argumentuje překročením limitů pro kyanidy ve vypouštěných vodách, pak to bylo překročení zcela minimální,“ komentoval rozhodnutí soudu zástupce společnosti Energoaqua Vladimír Kurka.

„Soud dospěl k tomu, že společnost Energoaqua způsobila havárii na řece Bečvě,“ uvedla v odůvodnění rozsudku soudkyně Ludmila Gerlová. Nepodařilo se však podle ní zjistit, co přesně se v podniku před otravou řeky stalo.

„Nevím, jak to mám komentovat. Byl jsem docela překvapen, protože celou dobu tvrdím, že nevím, jak by to firma udělala. Nedostal jsem jediný důkaz, že by to udělali. A jestliže paní soudkyně má nějaké důkazy, které o tom svědčí, tak já je neznám, a nebo jsem je špatně pochopil,“ prohlásil po vynesení rozsudku Havelka.

Za zásadní důkazy, že ryby v Bečvě otrávily kyanidy, považuje soud znalecké posudky, videa, fotografie, odborná vyjádření nebo výpovědi svědků. Soud se nezabýval jednáním jednotlivých orgánů při zvládání havárie.

„Viníka není možné určit vylučovací metodou a z důvodu nedostatečného vzorkování neexistuje přímý důkaz. Proti společnosti nicméně svědčí řada skutečností, z nichž žádná by sama o sobě neobstála. Při jejich kumulaci ale lze učinit závěr, že havárii způsobila,“ vysvětlila soudkyně po polední přestávce.

Podle ní bylo opakovanými testy prokázáno, že firma vypouštěla vody s postupně se snižujícím obsahem kyanidu. Svědci popisovali, že voda vytékající z výpusti „chemicky“ zapáchala. V dalších dnech odborníci zjistili kyanidy ve značném množství, tedy kyanidy v čisticím procesu nebyly dostatečně likvidovány.

„V kalu odtokového žlabu čistírny odpadních vod zjistila laboratoř kyanidy. Ty byly prokazatelně z firmy Energoaqua. To soud vede k tomu, že v čistírně firmy nebyly kyanidy dostatečně odstraňovány a dostaly se do řeky,“ zdůraznila Gerlová.

Chvilku se mi bude dobře spát, řekl Havelka

V případě ředitele Havelky soud rozhodl, že žalovaná věc není trestným činem. „Mně se bude chvilku, aspoň doufám, dobře spát. Co jiného k tomu říct, když dva roky vás někdo nahání a potom rok chodíte k soudu.“

„Ředitel Havelka měl podle obžaloby rozhodnout o odpojení lagun a schválit nějaké jiné změny v rámci čistírny. Nicméně pokud jde o odpojení lagun a zpracování odpadu, jde o činnosti posvěcené státními orgány. Podle soudu nelze takové jednání kriminalizovat,“ konstatovala v odůvodnění rozsudku soudkyně.

„Bylo znát, že zaměstnanci se snaží stavět firmu do lepšího světla, nepřipouštěli odpovědnost firmy, přestože tam byly nedostatky. Některé svědky soud vyhodnotil jako nevěrohodné, jejich výpovědi se lišily s těmi v přípravném řízení,“ doplnila.

Za otravu Bečvy chce žalobce pro firmu pokutu 21 milionů, pro ředitele podmínku

Podle závěrečného návrhu chtěl žalobce pro Havelku podmíněný trest a povinnost uhradit pokutu jeden milion korun. Obhájce žádal zprošťující verdikt.

„Můj postoj zůstává po celou dobu řízení neměnný, důkazy tvoří uzavřený řetězec,“ uvedl v minulém týdnu státní zástupce Jiří Sachr.„Jedná se o mimořádně složitou věc po právní i skutkové stránce, jaká se během kariéry vyskytne výjimečně nebo vůbec. Zasahuje i do oborů, s nimiž nemáme zkušenosti,“ podotkl.

Obžaloba Havelkovi mimo jiné kladla za vinu, že jeho přičiněním firma neoprávněně nakládala s kyanidy jako s odpadními vodami, a nikoliv jako s odpady. Podle státního zástupce též neoprávněně rozhodl o změně využívání lagun ve firmě Energoaqua. Jejich takzvané obtokování mělo podle obžaloby za následek, že laguny nemohly zastavit případný únik nedostatečně vyčištěných vod do řeky.

Sachr se opíral především o názory expertů státních orgánů, znalců, výzkumných ústavů a vysokoškolských vědeckých pracovišť. Jeden ze stěžejních posudků pro policii například vypracovával znalec Jiří Klicpera. Za hlavní příčiny otravy řeky označil zanedbání personálních otázek a kvalifikace zaměstnanců a dále zrušení původní funkce dvou lagun ze strany managementu firmy.

Kauza otrávené Bečvy spěje ke konci, rozsudek může padnout už v říjnu

„U znalce Klicpery soud nezjistil skutečnosti, které by svědčily o jeho podjatosti, ale posudek nelze hodnotit jako celek. Některé skutečnosti nezjistil správně. Chybně znalec vycházel z toho, že se nepoužívaly usazovací nádrže. Bylo prokázáno výpovědí svědků, že usazovací nádrže v provozu byly a používaly se,“ upozornila Gerlová.

„Znalec taky chybně uváděl, že měl službu velínář, který měl tři dvanáctihodinové směny za sebou a usnul. Ale to nebyla pravda, měl dvě dvanáctky, a že by usnul se neprokázalo. Také vycházel z chybných jednotek, což ovlivnilo výsledné hodnoty,“ upřesnila.

K rozsudku se dnes vyjádřil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Uvedl, že lituje, že soud v případě otravy řeky Bečvy nedokázal najít viníka a uložit patřičný trest. Verdikt však respektuje. Podle něj je podstatné, aby se podobné události na českých řekách neopakovaly.

Podle bývalého ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je zásadní, že soud dospěl k názoru, že viníkem otravy řeky Bečvy je společnost Energoaqua.

„Celá ta debata, která tady byla tři roky a kde se doslova pořádal hon na mě, na pana Babiše, na ANO jako takové, že to určitě udělal někdo jiný a že se tam něco zakrývalo, tak já jsem přesvědčen, tady bylo jasně řečeno, že soud dospěl k názoru, že to udělala společnost Energoaqua,“ prohlásil Brabec.

Z rozsudku jsem na rozpacích, řekl rybář

Rybář Stanislav Pernický, předseda místní organizace Českého rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku, který po otravě spolu s kolegy odklízel mrtvé ryby z řeky, je z dnešního rozsudku na rozpacích. Považuje za nemožné, aby ryby začaly hynout až 3,5 kilometru od výusti společnosti Energoaqua.

„Je tam celá řada nepřesností a já jsem z toho na rozpacích, přiznávám upřímně. Myslel jsem, že zvítězí na plné čáře spravedlnost a že se pravda ukáže, ale nejsem o tom přesvědčen,“ řekl Pernický.

Firma Energoaqua spravuje tovární areál bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, kde zajišťuje i čištění odpadních vod. Z areálu vytékají přes 13 kilometrů dlouhým kanálem, který ve Valašském Meziříčí-Juřince ústí do Bečvy.

Podle obžaloby se znečištění do řeky dostalo právě tímto kanálem. Zástupci firmy to odmítli a Pernický s nimi souhlasí. „Logicky podle mě není možné, aby chemikálie vnikly do řeky na Juřince a ryby 3,5 kilometru žily a pak spáchaly harakiri. To prostě rybáři odmítají,“ řekl Pernický.

Blíže místu výskytu prvních uhynulých ryb je například valašskomeziříčská chemička Deza z holdingu Agrofert. Soud ji však jako možného původce havárie vyloučil, opírá se při tom o znalecké posudky.

Barva žaber ryb z Bečvy nenasvědčovala otravě kyanidem, řekl soudu rybář

Obhájce Jiří Obluk dříve konstatoval, že celé vyšetřování směřovalo k tomu dohledat či „vymyslet“ důvody pro to, aby policie mohla označit viníka.

„Oba obžalovaní jsou nevinní. Nebyl a ani nemůže být předložen jediný přímý důkaz o jejich vině, protože neexistuje a policie nepředložila ani nepřímé důkazy, které by bez pochybností prokázaly vinu obžalovaných,“ doplnil Obluk.

Podle státního zástupce způsobila Energoaqua znečištění Bečvy jedovatými kyanidy a šestimocným chromem nejméně na 37 kilometrech řeky. Obžaloba uvádí, že to mělo za důsledek masivní úhyn více než 39 tun ryb. Otrava zasáhla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov.

19. července 2023

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Ředitelem školy se stal městský radní, komise přitom doporučila konkurenta

27. dubna 2024  9:45

Jmenování ředitele I. Základní školy (I. ZŠ) vzbudilo v Holešově vášně. Zařízení od července povede...

Nechceme uhrát jen bod, slibuje kouč Červenka. Rozhodčím věří i bez videa

27. dubna 2024  9:29

Jde do tuhého. A dobře to ví i trenér fotbalistů Zlína Bronislav Červenka. Nedělní vítězství v...

Velké zklamání sadařů. Mráz poničil květy i plody ovocných stromů

26. dubna 2024  15:47

Noční mrazíky v posledních dnech na mnoha místech nemilosrdně poničily ovocné stromy ve Zlínském...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...