(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Lukáš Procházka, MAFRA

Firmám ve Zlínském kraji se daří, lidé dostanou přidáno více než loni

  • 3
Výrobní podniky ve Zlínském kraji od letošního roku zvedají mzdy svým zaměstnancům, a v naprosté většině případů výrazněji než loni. Stojí za tím fungující ekonomika, dostatek zakázek pro firmy i jejich snaha udržet si lidi, kterých je na trhu práce nedostatek.

Otrokovická pneumatikárna Continental Barum, která je se 4 800 lidmi největším zaměstnavatelem ve Zlínském kraji, zvedá mzdy o 7 procent, což je sice stejně jako na přelomu roku 2016/17, ale přidává k tomu i další věci. Navyšuje například příplatky za odpolední a noční směny, za víkendy i za práci ve ztíženém pracovním prostředí.

„Spolu s růstem těchto příplatků může reálné navýšení mzdy činit především u výrobních pracovišť ve čtyřsměnném harmonogramu až téměř 12 procent,“ přiblížil jednatel společnosti Libor Láznička.

V konkurenční pneumatikárně Mitas ve Zlíně si 700 zaměstnanců zajistilo více peněz už loni, když většina z nich šla do stávky. Jejím výsledkem byla dohoda odborů s vedením na dalším růstu mezd, což se promítá i do letošního roku. Na začátku ledna 2018 se zvednou na 8 procent nad průměr v průmyslových podnicích na střední Moravě.

„To bude navýšení v řádu stovek korun. Větší se chystá od 1. července tohoto roku, kdy bychom se měli dostat na 20 procent nad uvedeným průměrem,“ nastínil šéf odborů Mitas Vladislav Jandásek.

Odbory ještě vyjednávají s vedením o tom, zda by se část výraznějšího navýšení nemohla odehrát už v lednu. Vedení firmy na dotaz MF DNES nereagovalo.

O zaměstnance je nouze

Výrobní podniky často zvyšují mzdy až o dvojciferná čísla, pokud jde o vyjádření v procentech, což zde dříve nebývalo. Mohou si to dovolit i proto, že mají dobré ekonomické výsledky.

„Je dobře, pokud firmy přidávají, když se jim daří, zaměstnanci odvádějí dobrou práci a zefektivňuje se výroba. Firmy mají o dobré pracovníky nouzi a snaží se udržet ty, které mají,“ okomentovala situaci ředitelka Krajské hospodářské komory ve Zlíně Iveta Táborská.

Někde ale zaměstnanci podnikům scházejí. Ve zlínském strojírenském podniku Tajmac-ZPS by do výroby potřebovali 50 zaměstnanců. I proto přidávají 10 procent.

„U výrobních a režijních dělníků půjde o kombinaci plošného růstu tarifů a individuálních opatření a u THP zaměstnanců jde o růst průměrné mzdy v této kategorii rovněž o 10 procent,“ upřesnil finanční ředitel Tajmac-ZPS Jan Kurinec.

Někde pomůžou lidé ze zemí mimo EU

Slovácké strojírny v Uherském Brodě lidem přidávají 12 procent s tím, že u každého zaměstnance to bude trochu jinak.

„Mzdy se zvedají více než obvykle, protože na trhu práce se firmy přetahují o zaměstnance,“ naznačil ředitel Slováckých strojíren Jiří Rosenfeld s tím, že podnik, v němž pracuje 1500 lidí, aktuálně potřebuje až dvě stě pracovních sil.

„V Česku je neseženeme. Spoléháme v roce 2018 na pracovníky ze zemí mimo Evropskou unii,“ doplnil.

Podobně jsou na tom i jinde. O 9 procent včetně benefitů stoupnou mzdy ve strojírenské firmě Toshulin, kde pracuje 375 lidí. „Udržet zaměstnance a přilákat nové je stále složitější,“ podotkl personální ředitel podniku Michal Jansa.

Některé výrobní podniky proto kladou stále větší důraz na benefity. Potravinářská firma Hamé, která ve Zlínském kraji dává práci necelé tisícovce obyvatel, zvedá mzdy ve výrobě o 8 procent.

„Od Nového roku rozjíždíme i nový systém benefitů, díky němuž si naši zaměstnanci mohou sami volit výhody podle svých potřeb a zájmů – z kultury, sportu, zdraví či cestování. Zavádíme také pro všechny naše pracovníky v Česku až pět dní volna navíc,“ vyjmenoval mluvčí Hamé Petr Kopáček.

Trend by podle odhadů mohl pokračovat ještě dva roky

Ve všech společnostech ale nejsou ještě jednání o navýšení mezd uzavřena. Vsetínský výrobce výbušných systémů Austin Detonator plánuje letos nabrat 60 lidí a chce přidat 8 procent dělníkům a THP pracovníkům 5 procent. Stále o tom jedná s odbory. Přes 900 zaměstnanců už má ale jistý nový benefit.

„Od ledna 2018 zavádíme příspěvek na dopravu do zaměstnání ve výši 40 procent cestovních nákladů,“ řekla Markéta Klímková, která má v Austin Detonator na starosti marketing.

Česká zbrojovka Uherský Brod, v níž pracují necelé dva tisíce lidí, chce přidávat 5 procent. Kolektivní smlouva z loňského roku platí do března 2018. Vyjednávání o nové smlouvě ještě nezačalo.

„Primárně odměňujeme za výkon. A loňský výkon celé firmy byl velmi dobrý,“ uvedl Josef Chovanec, který má v České zbrojovce na starosti řízení lidských zdrojů.

Podle Táborské by pozitivní ekonomický trend mohl pokračovat ještě zhruba dva roky.

„Pak půjde křivka dolů a mzdy se budou zvyšovat méně, firmám se nebude tak dařit. Ekonomové říkají, že ekonomika je ‚přehřátá‘. Záležet bude i na politickém vývoji u nás i ve světě,“ dodala Táborská.