Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve Zlíně odhalili historický omyl. Baťovo letadlo mělo jinou vrtuli

  15:55
Část vrtule z letadla Junkers, v němž se 12. července 1932 zabil Tomáš Baťa, měla být novým historickým artefaktem v Památníku Tomáše Bati ve Zlíně. List vrtule měl viset ve speciální vitríně. Ovšem nová expozice se nakonec otevře bez něj. Nejde totiž o autentickou část stroje, v němž Baťa zemřel.

Vyplývá to z historické fotografie. Na ní je vidět, že vrtule je celá z kovu, zatímco její část, která měla být vystavena, je ze dřeva a kovem je pouze obalená.

„Letadlo vystavené v památníku ve třicátých letech mělo kovovou vrtuli, proto jsme chtěli ověřit, jak to vlastně bylo,“ nastínil Pavel Stojar, publicista a jeden z průvodců v Památníku Tomáše Bati. „Klíčový důkaz jsem našel v archivu na Klečůvce, kde byl mezi desítkami snímků dokumentujících havárii a její vyšetřování i jeden detailní záběr na rozbitou vrtuli. Byla jednoznačně kovová,“ ujistil.

Bylo to nemilé překvapení pro vedení města, památníku i pro Marka Šlapanského, který vrtuli k vystavení poskytl. Měl ji doma po dědečkovi, který ji údajně vzal z místa leteckého neštěstí v Otrokovicích, když mu bylo devět. Pak ji jako vzácnou věc doma ukládal.

„Pokud našli fotku z místa nehody, kde je prokazatelně kovová vrtule, tak to zřejmě není ona. Sice si to nedokážu vysvětlit, ale asi je to tak,“ podivil se Šlapanský.

Jeho dědeček Bronislav Hora měl i s kamarády utíkat ze sousedního Tlumačova k místu nehody, když se o ní dozvěděl. Vzhledem k tomu, že kluci věděli, kdo v letadle seděl, odnesli si na památku každý nějakou část letadla. Malý Bronislav kus vrtule, o jejímž původu pak jednou řekl vnukovi.

„Ale nemyslím si, že by děda lhal, nebo se nějak fatálně popletl,“ přemítá Šlapanský. „Říkal, že je to z letadla, ve kterém havaroval Baťa, neměl jsem nikdy důvod tomu nevěřit. Předpokládám, že když si to schovával celý život, tak to asi mělo nějaký význam. Kdyby to byl jenom nějaký krám, tak by ho vyhodil.“

Zlín zahalil velký smutek. Tomáše Baťu před 90 lety oplakávaly tisíce lidi

Město se Šlapanským v květnu uzavřelo na kus vrtule smlouvu o výpůjčce, aby ji památník mohl vystavit. Ten si ji pak začal prověřovat, aby měl jistotu, že jde o originál. „Postupně, jak jsme měli možnost si ji detailně prohlédnout, jsme však pojali určité pochybnosti,“ předestřela vedoucí Památníku Tomáše Bati Dana Macourková. „Na jejich základě jsme provedli bádání v archivních materiálech, zejména srovnání množství historických fotografií Baťova letadla a také jiných letadel tohoto typu, včetně stroje vystaveného v Technickém muzeu Huga Junkerse v Dessau.“

Na základě toho dospěli k závěru, že Baťův Junkers byl postupně osazen různými druhy vrtulí, dřevěnými i kovovými. Podle záznamů firmy Junkers bylo letadlo s výrobním číslem 2037 zaregistrováno v květnu 1929 německou filiálkou Baťa, proto mělo označení D-1608.

Vrtuli vystavili při otevření památníku

„Tehdejší fotografie dokládají, že mělo vrtuli dřevěnou,“ upozornil Stojar. „V roce 1931 došlo k modernizaci stroje a zřejmě i k výměně dřevěné vrtule za kovovou, která se objevuje na pozdějších snímcích, včetně těch z místa neštěstí,“ dodal.

„Ve světle těchto skutečností je autentičnost fragmentu vrtule, který máme k dispozici, velmi zpochybněná a v Památníku Tomáše Bati vystavena nebude,“ konstatovala Macourková.

Vrtule byla v Památníku dočasně vystavena už jednou, při jeho znovuotevření v roce 2018. Tehdy ji ale nikdo neprověřoval.

Šlapanský už dříve říkal, že se bude jen těžko zjišťovat její autentičnost, což se teď sice podařilo, ale s opačným výsledkem, než si všichni přáli. Město i památník už totiž informovaly veřejnost, že bude zajímavý předmět vystavený. A když se zpráva ocitla na sociálních sítích, objevily se reakce, které původnost vrtule zpochybnily.

Fakt, že město informaci nejdříve oznámilo mimo jiné i ve svém magazínu, a pak ji musí vzít zpět, rozladil primátora Jiřího Korce. „Šlo to mimo mne. Vůbec ale netuším, proč si předem neprověřili autentičnost vrtule a zjistili to až poté, co jsme zprávu pustili ven,“ reagoval Korec. „To jsou podle mě pochybení. Chováme se jako amatéři,“ zlobí se.

V Památníku vystaví hodinky Tomáše Bati zachráněné z trosek letadla

Nová expozice s hodinkami (ale bez vrtule) bude otevřena 12. července, na výročí 90. let od otevření památníku. Šlapanský by měl kus vrtule dostat zpět.

Tento příběh ale podle ředitele Státního okresního archivu ve Zlíně Klečůvce Davida Valůška nemusí vyznít jen negativně.

„Je vidět, že je potřeba vždycky pečlivě prověřit informace, které se říkají. Pak se může ukázat, že realita je trochu jiná,“ uvedl Valůšek. „Díky tomu stále zvyšujeme naše poznání. Jsou to sice detaily, ale teď se vyjasnilo, jak to bylo s originálem letadla, což je vlastně pozitivní.“

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  19:48

Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Bylo to málo, někteří hráči nejdou přes hranu, láteřil zlínský kouč

28. dubna 2024  19:11

Všechno jim hrálo do karet. České Budějovice doma ztratily, Pardubice vyšly naprázdno. Stačilo před...

Zlín - Karviná 0:1, záchranářský souboj rozhodl hned v úvodu Regáli

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  18:50

Karvinští fotbalisté zvládli důležitý zápas ve Zlíně a po výhře 1:0 ve 30. kole Fortuna ligy...

Budějovice se samy poslaly na dno. Chyby dělají pořád stejní hráči, ví kouč

28. dubna 2024  18:09

Známý a už mnohokrát opakovaný scénář. Lehké chyby připravily českobudějovické fotbalisty o další...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...