Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přírodní koupání v Lukově kazí cizopasník, způsobuje svědivou vyrážku

  15:48
Na internetových stránkách obce Lukov se před pár dny objevila informace o tom, že nedoporučuje koupání v tamních dvou Bělovodských rybnících, Horním ani Dolním. Na začátku prázdnin, kdy se tam jezdívalo koupat nejvíce lidí, tak ve vodě většinou nikdo není.

Obec umístila varování také přímo na místě. V rybnících se totiž objevuje parazit, který způsobuje cerkáriovou dermatitidu, lidově zvanou ptačí motolice. To není ve Zlínském kraji obvyklé, alespoň to vyplývá z oficiálních informací. V ostatních vodních nádržích je voda ke koupání zatím vhodná, byť někde kalná.

Pokud jde o parazita, nemůže člověka ohrozit na životě a vážně na zdraví, ale když se mu dostane od těla, způsobí mu vyrážku a velmi nepříjemné svědění na kůži.

„Není jednoduché se toho zbavit. Lidé se teď v rybníce moc nekoupou, protože si nechtějí způsobit vyrážku,“ popsal starosta Lukova Michal Teplý. „Dali jsme tam upozornění hlavně kvůli dětem, protože jejich pokožka je mnohem jemnější a parazit jí snáze pronikne,“ míní.

Koupání v přírodě zůstává zatím bez rizik. Změnit to mohou delší tropy

Starosta ví, o čem mluví, neboť i jeho pětiletá dcera byla napadená cerkárií. Trápilo ji svědění a dva týdny měla na těle pupínky. Pomohly jí fenistilové kapky. „Vypadá to skoro jako neštovice, je to ale reakce těla, když parazita zahubí. Naštěstí to dcera vydržela celkem v pohodě,“ přiblížil Teplý.

Nepamatuje si, že by někdy v minulosti parazité v rybnících takto trápili plavce. Za krátkou dobu se tam nakazilo asi dvacet lidí, většinou dětí, u zhruba poloviny z nich motolici potvrdil i kožní lékař. Dospělí potíže nemívají tak často.

„Když jsem se bavil s lidmi, kteří se tam stále chodí koupat, byli bez problémů. Možná, že když mají hrubší kůži, tak jí parazit nepronikne,“ uvažuje Teplý. Informace ale čerpal výhradně z internetu.

Majitelem lukovských rybníků je Moravský rybářský svaz, jehož zástupce starosta o výskytu cerkárie informoval.

„My proti tomu můžeme udělat hygienické opatření, ale to až v zimě, když jako dezinfekci vyvápníme rybníky. Používá se to tehdy, když jsou parazity napadené ryby. Většinou vysypeme mletý vápenec na led, a když se rozpustí, voda se vydezinfikuje,“ nastínil předseda zlínské pobočky Moravského rybářského svazu Michal Buntikošarovski. „Musíme se ještě poradit, jestli to uděláme.“

Parazit je vázaný na vodní mlže

Podle něho se parazit objevuje i v jiných přírodních nádržích s tím, že někdo je na něho citlivý, jiný zase ne. V minulých letech zaznamenal podobné reakce u některých lidí, kteří se koupali ve vodní nádrži Všemina.

„Ideální by bylo rybník vypustit a nechat vymrznout, ale Lukov je rybářský revír, takže to udělat nemůžeme,“ poznamenal hospodář spolku Vojtěch Bašátek.

Kam zajít v létě k vodě

Myslí si, že neexistuje jistota, že by vápenec zaúčinkoval právě na tohoto parazita. Ten žije v první fázi ve vodních mlžích, pak se přenese většinou na kachny a z nich do vody a následně třeba na člověka. Ten však není vhodným hostitelem, cerkárie nepronikají do krve a po několika dnech v lidské kůži hynou. Léčba je pouze symptomatická, podávají se antihistaminika.

Nakažení plži jsou infekční do konce života. Podle odborníků musí být řešení zaměřeno zejména na ně, nejlépe právě vyčistěním dna po vypuštění vody.

„Především u malých nádrží lze snížit riziko nákazy intenzivním sběrem mezihostitelských plžů,“ naznačil Petr Pumann z oddělení hygieny vody Státního zdravotnického ústavu (SZÚ) v Praze s tím, že situaci přímo v Lukově nezná. „U rybníků jsou možnosti na rychlou a účinnou akci v probíhající sezoně velmi omezené. Nákaza může někdy sama odeznít, zřejmě kvůli generační výměně plžů,“ nastínil.

Voda v kraji je zatím pro koupání vhodná

Hygienici naposledy zaznamenali výskyt parazita ve Zlínském kraji loni v malé vodní ploše ve Vlčkové, která sousedí s Lukovem. Žena se tam koupala se synem, oběma se potom na těle objevila vyrážka. Hygienici o aktuální situaci na Lukově nevěděli.

„Obec nám to mohla oznámit, ale postupovala dobře,“ konstatovala ředitelka odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice ve Zlíně Eva Javoříková. Nepamatuje si jiné případy cerkárií než v Lukově a ve Vlčkové. „Lidé by se tam neměli koupat a starosta by měl tuto věc oznámit, vyhlásit v rozhlase a dát to na webové stránky,“ zdůraznila.

Voda a vodní zdroje mají být zvlášť chráněné ústavou, přeje si vláda

Parazit se objevuje také v jiných městech republiky, zejména v Čechách, kde je více rybníků. „Dozvídáme se ročně o jednotkách lokalit, v teplejších letech okolo deseti. Lze předpokládat, že velká část případů nahlášena není,“ uvažuje Pumann.

Hygienici kontrolují stav vody v nádržích určených ke koupání, což je v Luhačovicích, v Otrokovicích či ve Všemině. Lukovské vodní plochy mezi nimi nejsou, protože jsou v režimu obecného využití vod. Podle Javoříkové se ale ani na koupacích místech výskyt parazita nesleduje, pokud na něho někdo neupozorní.

Voda je zatím na sledovaných místech vhodná ke koupání, sinice ji neznehodnocují, jen je někde zakalená nebo se v ní vyskytuje více chlorofylu. To se týká Pahrbku, Luhačovic či Bystřičky. „Zdravotní rizika jsou malá. Lidé by se ale po koupání měli osprchovat pitnou vodou,“ upozornila Javoříková.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Č. Budějovice - Slovácko 2:2, domácí neudrželi vedení a jsou poslední

28. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  19:48

Prohrávali, během deseti minut utkání otočili, ale nakonec brali pouze bod. Fotbalisté Českých...

Bylo to málo, někteří hráči nejdou přes hranu, láteřil zlínský kouč

28. dubna 2024  19:11

Všechno jim hrálo do karet. České Budějovice doma ztratily, Pardubice vyšly naprázdno. Stačilo před...

Zlín - Karviná 0:1, záchranářský souboj rozhodl hned v úvodu Regáli

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  18:50

Karvinští fotbalisté zvládli důležitý zápas ve Zlíně a po výhře 1:0 ve 30. kole Fortuna ligy...

Budějovice se samy poslaly na dno. Chyby dělají pořád stejní hráči, ví kouč

28. dubna 2024  18:09

Známý a už mnohokrát opakovaný scénář. Lehké chyby připravily českobudějovické fotbalisty o další...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...