Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měli ho nechat, je to svědectví doby, mrzí lidi demolice mostu z Baťovy dálnice

  12:26
Když byl Tomáš Baťa starostou Zlína, domlouval se s vedením Luhačovic na tom, že by obě města spojila nová silnice, protože stávající byla ve špatném stavu. Měla sloužit i k tomu, aby zaměstnanci obuvnické firmy pohodlně jezdili za regenerací do lázeňského města. Lidově se jí říkalo Baťova dálnice.

Postavili z ní ale nakonec jen části. Například betonový most v Ludkovicích, který dnes začali silničáři bourat, protože byl ve špatném technickém stavu.

Když hydraulické kladivo bořilo boční části mostu a následně klenbu prostřihávaly velké nůžky s rozpětím 1,4 metru, postávala opodál parta kluků. „Měli to tady nechat, most se nám líbí,“ shodují se všichni. A nejsou jediní.

„Byla to dominanta Ludkovic. Byli bychom rádi, kdyby byla zachovaná. Ale když říkali, že se s tím nedá nic dělat a je to životu nebezpečné, tak se nedá nic dělat. Všechno jednou skončí,“ posteskla si důchodkyně Zdenka Žmolíková.

Nová cesta se začala stavět v roce 1939, most vyrostl o rok později a v roce 1942 se práce zastavily. Vzhledem k tomu, že most nebyl dokončený, scházela mu mostovka a izolace. Takže do něho zatékalo, voda mrzla a materiál se narušoval. „Dělali jsme pravidelné prohlídky mostu a poslední z roku 2021 ukázala, že poruchy jsou tak závažné, že je potřeba přejít k demolici,“ přiblížil šéf Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý. Městský úřad v Luhačovicích proto vydal rozhodnutí o odstranění stavby, což krajské zastupitelstvo stojí 7 milionů korun.

Zmizí pozůstatek nedostavěné Baťovy dálnice, 80 let starý podjezd zbourají

Most byl nepřehlédnutý paradoxně právě proto, že byla součástí cesty, která nebyla dokončená.

„Není to zase až tak velká památka na Baťu, spíše si to s ním lidé spojují,“ poznamenal Malý. „Lidově se tomu říká Baťova dálnice, ale měla to být silnice Zlín-Luhačovice, která by možná někde v Chřibech navázala na dálnici,“ doplnil. O tom, zda bourat, nebo ne, má jasno. „Nostalgie musí ustoupit reálnu,“ konstatuje Malý.

Faktem zůstává, že šlo o stavbu, která měla regionální přesah. Známý pražský designér Maxim Velčovský také nesouhlasí s jejím odstraněním. „...dle mého názoru patří k důležitým svědectvím doby, svědectvím o propojování průmyslové aglomerace s lázeňským městem, svědectvím o vizích baťovského impéria a svědectvím o československých stavbách, které nebyly nikdy dokončeny. Navíc je to fascinující objekt hodný zachování,“ uvedl Velčovský na své facebookové stránce.

Silničáři v Ludkovicích zbourali letité pozůstatky z nedokončené stavby Baťovy silnice ze Zlína do Luhačovic (srpen 2023)

A dále situaci glosoval následovně: „Z pamětihodnosti se stane štěrk. Místo 7 milionů za bourání se to mohlo zrekonstruovat a fungovat jako unikát.“

Podobný názor má zlínský architekt a znalec baťovské architektury Ivan Bergman. „Podle mě je to velká škoda zbourat, je to památník rozmachu Baťovy firmy. Měl by se zachovat,“ je přesvědčený. Říká, že by se most dal opravit, aby byl v lepším stavu. A cesta by ho mohla obejít, aby byla bezpečnější.

„Vždycky, když tudy projíždím, tak mi to skoro vyrazí dech, jak je to obrovské a zajímavé. Spíše by z toho měli udělat atraktivní záležitost, která by mohla přitáhnout lidi,“ uvažuje Bregmann. Připomněl, že když Otrokovice loni opravovaly koupaliště, které navrhl baťovský architekt Vladimír Karfík, přemístily skluzavku do nedalekého parku, kde je z ní sochařský objekt.

Stavbu se nedařilo rozjet

A jaký je skutečný historický význam silnice? Z archivních materiálů vyplývá, že města Zlín a Luhačovice nedokázala stavbu rozjet. Projekt byl vzkříšený až o pár roků později, když byl Tomáš Baťa po smrti a firmu řídil jeho bratr Jan Antonín.

Podle návrhu schváleného v roce 1937 měla být cesta dlouhá 18 kilometrů na trase ze Zlína přes Kudlov, Březůvky a Ludkovice do Luhačovic. „Počítalo se s tím, že se v budoucnu stane součástí dálkové silnice Přerov–Holešov–Zlín–Luhačovice s případným pokračováním na Slovensko,“ upřesnil zlínský archivář Pavel Šrámek.

Šlo o státní investici, kterou společnost Baťa podporovala, dnešními slovy za ni lobbovala. „Firma měla své zájmy,“ podotkl Šrámek.

Po Baťových dálnicích zůstaly jen mosty, práce ukončila válka

Po drobných úpravách projektu se v roce 1938 začalo stavět v okolí Kudlova a především mezi Ludkovicemi a Luhačovicemi. V roce 1942 práce skončily kvůli válce. „Po roce 1945 se opakovaně jednalo o dokončení alespoň této části silnice, ale bez úspěchu. Republika se vzpamatovávala z války,“ řekl Šrámek.

Zbytky snah o výstavbu silnice jsou patrné na více místech, například i ve Zlíně na Lesní čtvrti a Kudlově. V Ludkovicích zůstal ještě jeden mostní oblouk, který vede přes obecní cestu. K zemi by zatím jít neměl.

V pondělí zahájené bourací práce by měly skončit do tří dnů s tím, že se beton bude průběžně odvážet. Jde na recyklaci, aby se mohl znovu použít. Krajští silničáři ho prodali za 250 tisíc korun. Materiálu je asi 4 tisíce tun.

Cestáři pak opraví poškozenou cestu pod mostem a dostaví chodník, který před ním končil. Kvůli demolici má být na dva týdny uzavřená cesta do Luhačovic.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smoleňák vyhodil kameramana z kabiny, pak se omlouval. Vážím si práce ČT, řekl

22. dubna 2024  9:08

Ve stejný den, kdy se pardubický trenér Marek Zadina opřel do hokejové sekce České televize,...

Ředitelem školy se stal městský radní, komise přitom doporučila konkurenta

27. dubna 2024  9:45

Jmenování ředitele I. Základní školy (I. ZŠ) vzbudilo v Holešově vášně. Zařízení od července povede...

Nechceme uhrát jen bod, slibuje kouč Červenka. Rozhodčím věří i bez videa

27. dubna 2024  9:29

Jde do tuhého. A dobře to ví i trenér fotbalistů Zlína Bronislav Červenka. Nedělní vítězství v...

Velké zklamání sadařů. Mráz poničil květy i plody ovocných stromů

26. dubna 2024  15:47

Noční mrazíky v posledních dnech na mnoha místech nemilosrdně poničily ovocné stromy ve Zlínském...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...