„Zájem konzumentů dramaticky překročil možnosti výroby v tomto novém pivovaru. Proto kapacitu rozšíříme tak, abychom výstav zvýšili na deset tisíc hektolitrů ročně,“ sdělil ředitel pivovaru Miroslav Harašta.
V Jarošově se zatím vyrábí polovina tohoto objemu, tedy pět tisíc hektolitrů ročně. Zákazníci ale žádají víc. Největší odbyt má pivovar na Uherskohradišťsku, kde dodává pivo do místních restaurací. Nabízejí ho ale i podniky v Olomouci, Brně či Skalici.
Další lidé si nakupují PET lahve v regionálních pivotékách nebo v prodejně přímo v pivovaru.
První várka nových ležáckých tanků do výrobny nedaleko historického areálu jarošovského pivovaru dorazila před pár dny. Druhou část technologického zařízení dopraví dodavatel na konci září.
Po rozšíření výroby chystají každý měsíc nový speciál
Místní sládci při výrobě dodržují tradiční postupy a používají regionální suroviny. I to může být příčinou toho, že pivo z Jarošova lidem v okolí chutná.
„Nejžádanější je naše jedenáctka Jarošovský Jura,“ řekla marketingová ředitelka Gabriela Uherková.
Pivovar stojí jen pár stovek metrů od původního velkého pivovaru. Vaří také desetistupňové, dvanáctistupňové i čtrnáctistupňové pivo. Každý měsíc po rozšíření výroby nabídne nový speciál. V září to bude šestnáctistupňové pivo na počest svatého Rocha a svatého Václava, patrona českého piva.
Tradice vaření piva v Jarošově začala na konci 17. století a s přestávkami trvala do roku 1997. Od roku 1869 patřil pivovar majiteli realit Salomonu Braunovi. Po válce zachránili výrobu zaměstnanci a podnik fungoval dál.
Po roce 1989 se stal součástí firmy Pivovary a sodovkárny Brno, v 90. letech se ale dostal do vysoké ztráty a na konci roku 1997 ho firma Heineken uzavřela. Chátrající areál teď vlastní místní podnikatel Radislav Vymyslický.
V Jarošově po letech obnovili vaření piva (9. 2. 2017)
10. února 2017 |