Ve Valašských Kloboukách uklízeli děti z dětského domova, školáci i další dobrovolníci. (duben 2023) | foto: Město Valašské Klobouky

Lidé ulevili přírodě od tun odpadků, našli nábytek, barel i kovové obaly

  • 2
Jarní úklidové akce zbavily přírodu ve Zlínském kraji tisíců tun odpadu. Na některých místech jej mírně ubylo a změnilo se také jeho složení. Pozitivní zprávou je, že přibývá lidí, kteří se do těchto akcí zapojují.

Například tradiční dubnový úklid v Otrokovicích absolvovalo šedesát dobrovolníků, což je o dvacet více než loni. Vysbírat se jim podařilo celkem 420 kilogramů smetí.

„Tradičně nejvíce bylo odpadu v blízkosti parkovacích ploch. Řidiči odhazovali plechovky, lahve skleněné i umělohmotné, krabičky od cigaret a jiný odpad,“ popsala mluvčí Otrokovic Lenka Vaculová.

Jako obvykle se objevily i kuriózní kousky – ložní povlečení, kovový barel, balík stavební zateplovací vaty či polámaná židlička.

„V blízkosti železných schodů u fotbalového hřiště jsme našli i půlku sjezdové lyže. Ležela tady už asi déle, protože byla z půlky zahrabaná v zemi,“ popsal jeden z dobrovolníků, Matěj Klimek, který pomáhal při úklidu v Kvítkovicích.

V rámci akcí Ukliďme svět a Ukliďme Česko lidé procházeli především parky, naučné stezky, lesy či výletiště. Každoročně takto například prohlédne okolí cyklostezky podél řeky Dřevnice mezi Zlínem a Otrokovicemi. „V lokalitě, kudy chodíme, je poházeného odpadu každý rok méně a méně. Staré černé skládky jsou uklizené a nové už tak rychle nevznikají,“ popsal Lukáš Fabián ze Zlínské radnice, který akci spoluorganizoval.

Lidé se zlepšili v třídění odpadu. Pořád to nestačí, radnice tlačí čas

Uklízelo se prakticky po celém Zlínském kraji. Například ve Valašských Kloboukách se do akce zapojily děti z dětského domova ve Smolině, třídy prvního stupně základní školy, Klub českých turistů, členky Českého červeného kříže a další dobrovolníci. Společně vynosili okolo 250 kilogramů odpadků. Skoro tunu odpadu uklidili lidé v Holešově, kde akci organizovali skauti a dobrovolní hasiči.

„Tahat traktor z rokle? To vám hlava nebere“

Bezmála dvě stě dobrovolníků se zapojilo do úklidu ve Vsetíně, z okolí Bečvy, Rokytenky a dalších lokalit vynosili 700 kilogramů odpadu. Všimli si, že se mění jeho spektrum. „Nápadně přibylo hliníkových a dalších kovových nápojových obalů,“ popsal v reportu z akce jeden z pořadatelů Tomáš Husa.

Do úklidů, které budou pokračovat i v následujících týdnech, se zapojují ochránci přírody, školy a školky i členové nejrůznějších spolků.

„Je dobře, že příroda není lidem lhostejná,“ zmínil ochránce Zdeněk Pavlík, který pomáhá uklízet v oblasti Hostýnských vrchů a Beskyd. „Stále ale žasneme nad neukázněností některých jedinců. Když musíte z rokle tahat kus zahradního traktoru, tak vám to hlava nebere,“ zmínil.

Přestože města všechny dobrovolníky chválí, zároveň je nabádají, aby se domlouvali s vlastníky pozemku na následné likvidaci odpadu.

„Velmi často dochází k žádostem, aby město nasbíraný odpad odvezlo. Náklady na odvoz a likvidaci odpadu ze soukromých ploch a objektů by ale nemělo financovat město,“ upozornila Vladimíra Pavlovová z odboru životního prostředí zlínského magistrátu.

24. července 2022