Chlapec na koloběžce projíždí kolem provizorně uzavřeného česko-slovenského...

Chlapec na koloběžce projíždí kolem provizorně uzavřeného česko-slovenského hraničního přechodu Brumov-Bylnice/Horné Srnie (7. července 2021). | foto: ČTK

Slovensko otevřelo přechod ve Strání i Brumově, lidé už tudy projedou

  • 17
Česko-slovenský hraniční přechod Strání/Moravské Lieskové je od dnešního odpoledne znovu průjezdný. Uvedl to starosta Strání Antonín Popelka (Nestraníci). Večer se pak otevřela i hranice mezi Brumovem Bylnicí a Horné Srnie. Přechody byly uzavřeny kvůli rozhodnutí slovenské vlády od začátku týdne, průjezd až na výjimky znemožňovaly betonové zábrany.

Podobná situace byla i na dalších hraničních přechodech mezi Českou republikou a Slovenskem, kvůli obavám ze šíření koronaviru nechaly slovenské orgány otevřenou jen část z nich.

„Přechod už je otevřený, kolem 13. hodiny byly odstraněny betonové zátarasy. Průjezd je uvolněný, jsme za to rádi a doufejme, že už to bude fungovat tak, jak má. V téhle chvíli jsem tam neviděl žádné policejní kontroly, ale podle mých informací bude provoz monitorován a kontroly tam určitě budou,“ řekl ČTK starosta.

Uzavření přechodu na silnici první třídy komplikovalo podle Popelky stovkám lidí ze Strání a okolí cesty do práce nebo za rodinou.

Z centra Strání do středu Moravského Lieskového je to zhruba 12 kilometrů. Nejbližší otevřený hraniční přechod byl po několik dní Starý Hrozenkov/Drietoma, přes který měří cesta mezi oběma obcemi asi 65 kilometrů.

Neprůjezdný naopak zůstává hraniční přechod Brumov-Bylnice/Horné Srnie. „Vypadá to, že zátarasy odstraní dnes večer, ale není to oficiální informace,“ řekl během čtvrtečního odpoledne starosta Brumova-Bylnice Kamil Macek (KDU-ČSL).

A to se nakonec skutečně stalo. Pp 18. hodině starosta hlásil, že zátarasy jsou odstraněné. Předpokládám však, že tam slovenská strana nasadí policisty, kteří budou průjezd hlídat,“ doplnil pro ČTK Macek.

Zatímco běžně to mají lidé z centra Brumova-Bylnice do sousední slovenské obce Horné Srnie zhruba 15 kilometrů, při uzávěře museli využívat hraniční přechody Střelná/Lysá pod Makytou nebo Starý Hrozenkov/Drietoma, které zůstávají průjezdné. Znamenalo to cestu dlouhou zhruba 70 kilometrů.

Od pátku by pak mělo Slovensko znovu otevřít všechny menší silniční hraniční přechody se sousedními zeměmi, které zavřelo začátkem tohoto týdne. Od pátečního rána kvůli šíření nakažlivější mutace koronaviru zpřísní podmínky vstupu do země.

Do karantény nebudou muset cestující plně očkovaní proti nemoci covid-19. Výjimka z karantény se bude vztahovat kromě jiného na vybrané profese, stejně jako na tranzit přes Slovensko a po dobu přechodného období i na takzvané pendlery a lidi, kteří byli očkováni zatím jen první dávkou vakcíny proti covidu-19.

,