Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Filharmonie přiveze do Zlína hvězdu z Jižní Afriky, chystá i hity muzikálů

  13:03
V nové sezoně se zlínská filharmonie představí spolu se světově oceňovanou jihoafrickou sopranistkou Pretty Yende. Posluchači se mohou těšit na Smetanovu Mou vlast či Mahlerovo Vzkříšení, ale i muzikálové písničky a hity kapely ABBA.
Sopranistka Pretty Yende na koncertě v Obecním domě

Sopranistka Pretty Yende na koncertě v Obecním domě | foto: Petr Dyrc

Její hlas už slyšeli posluchači na mnoha prestižních pódiích, mimo jiné v Londýně, Frankfurtu nad Mohanem, v newyorské Metropolitní opeře i Carnegie Hall.

Jihoafrická sopranistka Pretty Yende, nad jejímž talentem se rozplývají odborníci po celém světě, se představí také ve Zlíně. Stane se hlavní hvězdou koncertu na konci dubna 2021, jímž vyvrcholí oslavy 75. výročí založení Filharmonie Bohuslava Martinů.

„Tento koncert bude absolutním vrcholem nové sezony. Pretty Yende je fenomenální sopranistka světového formátu. Její hlas je naprosto mimořádný a patří k nejoceňovanějším pěvkyním. Kritika i publikum ji označují za diamant současného světa vážné hudby,“ uvedl ředitel filharmonie Josef Němý.

Yende, která vlétla na operní nebe jako kometa po vítězství v renomované soutěži Plácida Dominga Operalia v roce 2011, v minulosti třikrát vystoupila v pražském Obecním domě. V roce 2017 ji při recitálu doprovázela právě zlínská filharmonie s dirigentem Christopherem Franklinem.

Chytají i písničky z muzikálů a hity kapely ABBA

V nadcházející sezoně sestavila dramaturgie zlínského souboru program do osvědčeného konceptu pěti abonentních řad. Dohromady nabídnou takřka třicet koncertů, které doplní téměř dvacítka vystoupení zařazených do kategorie mimořádná.

„Cyklus A a B jsou pomyslnou vlajkovou lodí naší filharmonie. Představí se výrazní světoví interpreti, jako například polský houslista Jarosław Nadrzycki, rumunský violoncellista Andrei Ioniță či německo-ruská pianistka Olga Schepsová, ale i tuzemští umělci, namátkou klavíristé Martin Kasík a Karel Košárek,“ podotkl dramaturg orchestru Tomáš Koutný.

Zazní skladby Čajkovského, Griega, Ravela, Dvořáka, Bacha, Beethovena, Schuberta, Prokofjeva, Chopina a mnoha dalších autorů.

„Osobně se mimořádně těším jak na provedení úžasného díla Gustava Mahlera, jímž je Symfonie č. 2 c moll nazvaná Vzkříšení, tak skvostné Alpské symfonie Richarda Strausse, v jejichž případě to bude, pokud se nemýlím, zlínská premiéra,“ připomněl šéfdirigent orchestru Tomáš Brauner, který zlínské hudebníky povede třetím rokem.

Největší zájem už tradičně posluchači projevují o abonentní cyklus C, který dramaturgie ladí populárněji. Chybět v něm nebudou operní árie z děl Mozarta a Rossiniho v podání sopranistky Markéty Cukrové, písničky z muzikálů Fantom opery, Dracula, Mamma Mia, Chicago, My Fair Lady či Čaroděj ze země Oz.

Jeho součástí bude také promítání němého filmu s živým doprovodem orchestru, spojení symfonického orchestru a Cigánských Diablů či výběr z toho nejlepšího, co za svoji existenci vytvořila švédská skupina ABBA.

„Písničky od skupiny ABBA představíme v netradičních hudebních aranžích Michala Jániše, které nekopírují doslovně originální verzi, ale vnášejí do hudby vlastní originalitu. Posluchači se mohou těšit na hity, jako jsou Gimme Gimme Gimme, SOS, Money Money Money, Chiquitita a celou řadu dalších,“ zmínil Koutný.

Mezi mimořádnými koncerty pak návštěvníci najdou zahajovací a závěrečný koncert festivalu Harmonia Moraviae, který filharmonie každoročně pořádá. Na prvním z nich se představí houslový koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček, na druhém zazní slavnostní Smetanova Má vlast.

Filharmonie nezapomíná ani na děti. Jim je určen cyklus D, který obsahuje dva koncerty už v tradičních časech – před Vánocemi a na jaře.

Čtyři vystoupení nabídne komorní řada K. Pro zájemce je připraven například koncert odkazující k moravskému folkloru nebo recitál koncertního mistra zlínské filharmonie Pavla Mikesky a srbského klavíristy Milana Rabrenoviće.

Většinu zrušených vystoupení filharmonie nahradí

Nadcházející sezonu orchestru by nemělo poznamenat, že hudebníci kvůli opatřením proti šíření koronaviru nestihli odehrát všechny koncerty sezony, která právě končí. Zrušená vystoupení by rádi nahradili ještě do začátku nové sezony. Na programu budou zejména na konci června a v srpnu.

„Jsme jednou z mála filharmonií v České republice, které jdou touto cestou, většina našich kolegů neodehrané koncerty zrušila,“ řekl ředitel zlínské filharmonie Josef Němý.

Filharmonie odehraje 11 ze 14 plánovaných koncertů, neuskuteční se výchovné koncerty pro školáky a zahajovací koncert festivalu Talentinum, na který měla na konci dubna přijet z Velké Británie sólistka Gabriela Demeterová.

První koncert v náhradním termínu se uskuteční zítra, 25. a 26. června pak jsou na programu koncerty Operní gala nabízející slavné operní árie. Ty se měly původně konat na začátku března.

Naplánovaná vystoupení chce filharmonie absolvovat i kvůli odpovědnosti k posluchačům, zanedbatelná není ani finanční stránka.

„Pokud bychom neodehráli všechny koncerty, ztráta by pro nás byla asi 900 tisíc korun. Při našem plánu se dostáváme na ztrátu 300 tisíc korun, což při našem rozpočtu přes 70 milionů korun bude určitě zvládnutelné,“ popsal Němý.

Filharmonie hodlá také vyjít vstříc dirigentům a sólistům, kteří jsou osoby samostatně výdělečně činné a kvůli koronavirové pandemii přišli o peníze.

Zlínští filharmonici zahráli v době nouzového stavu ze svých domovů Ódu na radost z domovů i na skleničky:

Autor:
  • Nejčtenější

V Luhačovicích se před barem popralo sedm lidí, jeden z nich na místě zemřel

Po potyčce sedmi mužů před barem v Luhačovicích na Zlínsku zemřel v sobotu ráno na místě jeden z nich. Přesnou příčinu jeho úmrtí určí až soudní pitva. Informaci zveřejněnou policií na sociální síti...

20. července 2024  19:35,  aktualizováno  21.7 14:53

Pacient přišel do nemocnice s milionem, bankovky i drobné si nesl v igelitkách

Kuriózní situaci řešili nedávno zdravotníci v nemocnici v Uherském Hradišti. Jeden z pacientů přišel na hospitalizaci s několika igelitovými taškami, ve kterých měl v různých bankovkách a mincích...

24. července 2024  10:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Slavia 0:0, mdlý výkon bez šancí, neprosadil se ani Chorý

Největší favorit na titul na úvod zaváhal. Slávističtí fotbalisté v prvním kole nového ročníku si na Slovácku nevytvořili ani pořádnou šanci, i proto remizovali 0:0. Poslední půlhodiny strávil na...

21. července 2024,  aktualizováno  19:02

Mobily ve školách? Zapomeňte. Vsetín je zakázal, strhla se diskuse

Radní ve Vsetíně minulý týden rozhodli o plošném zákazu mobilních telefonů ve všech šesti základních školách. Podle něj mají děti přístroje odevzdávat hned po příchodu do budovy. Novinka má platit od...

25. července 2024  15:36

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vjelo v Rožnově pod Radhoštěm před vlak, řidič srážku nepřežil

Ve středu odpoledne vjelo auto před projíždějící vlak v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Po nárazu řidič auta havárii nepřežil. Provoz na trati 281 je kvůli nehodě v úseku mezi Stříteží nad Bečvou...

24. července 2024  20:08

Chirurgové řeší stovku úrazů denně, na vině je opilost i „valašský žralok“

Sportovci, turisté a návštěvníci Beskyd o letních prázdninách zaměstnávají chirurgickou ambulanci soukromé nemocnice Agel ve Valašském Meziříčí. Týdně tady v těchto měsících ošetří stovky pacientů s...

26. července 2024  16:14

Veřejné toalety v centru Zlína zmizely. Oprava by byl nesmysl, zní z města

V rohu centrálního zlínského náměstí Míru už nestojí budova s veřejnými toaletami. Město ji na začátku léta odstranilo. Důvodem je fakt, že toalety nebyly příliš využívané a pár set metrů odsud stojí...

26. července 2024  12:36

Potkat tak v Paříži Phelpse. Plavec Knedla si plní dětský sen

Na jaře úspěšně odmaturoval na zlínském gymnáziu, v neděli čeká Miroslava Knedlu v Paříži dosavadní vrchol kariéry. Ponoří se do olympijského bazénu v závodě na sto metrů znak. „Těším se hodně. Jdu...

26. července 2024  9:45

Filmová škola oslaví padesát let s Fellinim a Lynchem, cenu dostane Jiří Suchý

Nový sál, více repríz i návrat slavných tvůrců. Jubilejní padesátá Letní filmová škola začíná v Uherském Hradišti dnes a také připomene svou historii ve třech výstavách. Dorazí významní světoví...

26. července 2024  9:08

Advantage Consulting, s.r.o.
CHIRURG L1 (55.-60.000Kč+PŘÍPLATKY+BONUS)

Advantage Consulting, s.r.o.
Zlínský kraj
nabízený plat: 55 000 - 60 000 Kč

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....