Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Baťovu nemocnici má zachránit šest miliard, starou prádelnu nahradí porodnice

Baťova nemocnice ve Zlíně zveřejnila nový plán modernizace svého areálu. Během následujících deseti let chce zrekonstruovat chirurgická lůžka, zateplit internu, modernizovat plicní pavilon, přesunout transfuzní i oční oddělení a především postavit porodnici a centrální pavilon urgentní medicíny.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Zajímavé, když se tu píše o 6 MLD na rekonstrukce, tak je to z říše snů. Ale nová nemocnice za 8 MLD je realita ;-D;-D;-D

1 2
možnosti
PD

P82e77t82r 64D90r51a26p12a14l

28. 2. 2023 11:45

U rekonstrukcí vždy vyplavou velké vicenaklady

3 0
možnosti
PD

Zlín se v tom být batovým pomníkem a skanzenem zároveň bude rochnat už navždycky. Domky, které sám Baťa plánoval na 30 let bude oprašovat ještě v 21. Století a kontrolovat, jestli si tam lidi náhodou nevyměnili kliku u dveri

8 0
možnosti
DK

Pokud by někdo projednal stavbu nové nemocnice se státem a stavěl tuto nemocnici s výhledem jako fakultní nemocnici, tak se již mohlo v Malenovicích stavět. Pražská UK má 5 lékařských fakult - 3 v Praze, další v Plzni a Hradci Králové. Na Moravě jsou 3 lékařské fakulty v Brně , Olomouci a Ostravě (ta má problémy s akreditací). Proč by nemohla být 4. fakulta ve Zlíně spadající pod brněnskou univerzitu? Vycházím z nedostatku zdravotnického personálu a i nedostatečným prostorem k výuce na fakultách, zároveň s demografickou křivkou bude v dalších 30 letech potřeba zdravotnictví posílit. Kvalitní zdravotnictví se neufinancuje lokálně, ale bude stále více koncentrováno do center. Vždyť i teď jezdíme s vážnými problémy do fakultních nemocnic v Olomouci a Brně. Myslím si, že by si Zlínský kraj fakultní nemocnici zasloužil. Do budoucna nelze mít v okresních nemocnicích vše, to je neufinancovatelné. Výhoda kraje je, že do Zlína je poměrně blízko ze všech částí kraje (do 50 km), je jasné, že z okrajových částí se bude jezdit jinam - např. z Koryčan je blíž do Brna, z Rožnova do Ostravy. Nemá smysl něco stavět v centru Zlína, kde je špatná dopravní dostupnost. Po dobudování dálnice na jih bude do Malenovic mnohem lepší dostupnost z Uherskohradišťska, již nyní je lepší dostupnost z Kroměřížska a z velké části okresu Zlín. Pouze ze Vsetínska je dostupnost lepší do stávající nemocnice. A i dojezd např. lékařů z Brna do Malenovic je do 1 h cesty autem mezi fakultní nemocnicí v Brně-Bohunicích a Malenovicemi. No a konečně by se mohl Zlín stát klasickým vysokoškolským městem, protože zatím tu chybí klasická univerzita s lékařskou fakultou, právnickou či pedagogickou fakultou, přírodovědeckou fakultou atd., což jsou školy, kde studuje největší podíl vysokoškoláků - viz Brno, Olomouc. Tak aspoň ta lékařská by tu mohla být.

8 0
možnosti
AS

Kde byste vzal kvalitni vyucujici pro FN ve Zline? Vzpamatujte se. Zlin je periferni provincni mestecko, ktere se stalo politickym rozhodnutim mestem krajskym. I tu tamni univerzitu zridili jen proto, aby mohli rict, ze maji vysokou skolu, ale podivejte se, jakou kvalitu plodi. Skola pro razitko a titul, nic vic. Jako politicky pomnicek asi dobre, ale kdo chce kvalitni skolu, tak nejde do Zlina - sorry.

0 4
možnosti
PA

Je to o tom, ze v CR obecne chybi odvaha na delani velkych projektu, kdyby se prosadila ta Cunkova varianta, tak sice by to nakonec zrejme stalo vic nez tu osmicku, ted by se stavelo a materialy se prodrazily oproti dobe, kdy to projektovali, na druhou stranu aspon by konecne vzniklo v kraji neco poradneho, co by stalo za to. Penize by se nekdy sehnali, neco by dali ze sveho, neco by vyskemrali v EU neco na statu, na neco by si vzali uver a ve vysledku by se to nejak ufinancovalo. Takto se tady vyprojektovala uplne nova varianta, ktera kdovi, jestli je uz definitivni nebo jeste dalsi dve varianty vzniknou, porad se projektuje ale porad se nestavi.

5 0
možnosti
JP

Tak oni de facto dali Čunkovi za pravdu. Už konečně opustili myšlenku nějaké interny místo prádelny a postaví monoblok akutních oborů vše pod jednou střechou. To že pár interních oborů jako plicní, LDN nebo onkologie a porodnice nebudou součástí monobloku, tak to nepovažuji až za takový problém. Důležité je, že uznali, že rekonstruovat jednopatrové pavilony je nesmysl jako stejně tak nalepit poslední barák ve východní části areálu a pak už nemít metr čtvereční rozvojové plochy. Ten monoblok akutních oboru je de facto 70% nové nemocnice.

7 0
možnosti
DP

Zádrhel je v tom, že z Čunkových 8 miliard by nakonec bylo (covid, válka, inflace...) nějakých 20, možná i víc...

2 7
možnosti
MU

Zato tady těch 6, to je směroplatný, tady už není inflace, neni válka.

7 0
možnosti
JC

Nechceme novou nemocnici za 8, chceme nekonečnou rekonstrukci za 6. Zlín v kostce...

9 1
možnosti
Foto

J50a13n 42Š18i64k

27. 2. 2023 15:57

Nová nemocnice by byla rychlejší a levnější a už mohla stát. Těch 6 mld. co odhadují je z říše snů, to může plácnout jenom někdo, kdo nemá absolutně žádnou představu o pohybu cen stavebních prací v čase. Baťovka je ideální pro domovy pro seniory, hlavně jde o ty pavilony. Pro nemocnici jsou z hlediska komfortu úplně k ničemu. Dneska se nedělají operace jak před sto lety. Teď jeden den operace a druhý den domů, který pacient si užije tu zeleň mezi pavilony fakt nevím...

7 0
možnosti
PB

P46e84t49r 65B93a83j61a37j95a

27. 2. 2023 15:26

Do těch 6 miliard určitě započítavají ty ostatní nutné peníze na údržbu toho zbývajícího. Nakonec to bude se věím víc, než b ybyla výstavba nového a v krátké době, Tady se 10 let bude budovat a pak se zase bude pravovat to co se nezrekonstruovalo. S dopravními komplikacemi, bez parkoviště pro klienty, zaměstnance atd. Škoda mluvit. Promarněná příležitost. A to nemluvím, že tady mohla být krásná obytná čtvrť, sociální služby a další.

10 0
možnosti

Tak se ukazuje, že Čunek měl svatou pravdu. Je jednodušší a méně nákladné postavit zbrusu novou nemocnici na zelené louce, než rekonstruovat staré pavilony. A těch 8 miliard už není proti těm současně planovaným 6 zase takový rozdíl.

Zasádní rozdíl ovšem je, že stavební práce v areálu špitálu za plného provozu budou rušit všechny okolo a vybrace způsobené stavbou mohou rušit i provoz citlivých přístrojů.

13 0
možnosti
MP

Porovnáváte 8 MLD z roku 2019 a 6 MLD z roku 2023.

Což je dle vývoje cen diametrální rozdíl.

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Kolem Zlína se může pohybovat medvěd. Strážníci vyzývají k opatrnosti

11. května 2024  14:37

Městská policie ve Zlíně vydala bezpečnostní upozornění kvůli medvědovi, kterého spatřil muž v...

V okolí Zlína se pohybuje medvěd, potvrdili policisté. Našly se jeho stopy

12. května 2024  11:06

Pohyb medvěda v okrajové části Zlína, který ohlásil v sobotu před polednem náhodný svědek,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli fraktuře lebky disciplinárka koná, viníkovi hrozí trest až na rok a půl

9. května 2024  17:25

Disciplinární komise zahájila řízení s kroměřížským fotbalistou Tomášem Matouškem, jenž v...

Plzeň - Slovácko 4:2, hosté drželi remízu, pak udeřil třígólový Šulc

11. května 2024  14:30,  aktualizováno  17:33

Aby si ještě udrželi naději na evropské poháry, potřebovali bodovat. Fotbalisté Slovácka ve druhém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlín čeká o letních prázdninách dopravní šílenství, klíčové cesty omezí

7. května 2024  8:38

Silničáři budou v létě v centru Zlína opravovat a částečně uzavírat klíčové silnice. Omezení se...

Mladá Boleslav - Slovácko 0:1, rychlý gól Jurošky, hosté oživili šanci na poháry

14. května 2024  16:39,  aktualizováno  18:57

Aktualizujeme Mladoboleslavští fotbalisté nepotvrdili víkendové vítězství v Ostravě, díky kterému se v ligové...

Kvůli erozi se mají řepa či kukuřice pěstovat na menší ploše. Ale až za rok

14. května 2024  16:13

Podle původních plánů se měly letos omezit plochy, kde je možné pěstovat některé plodiny. Je to...

Jdi do pr.... Za to ti snad zaplatili, měl říct Svědík sudímu. Letos asi dotrénoval

14. května 2024  15:47

I když má před sebou poslední tři, možná čtyři zápasy během svého šestiletého angažmá ve Slovácku,...

Do evropských voleb jde 24 kandidátů z kraje. Šanci mají zřejmě jen tři

14. května 2024  12:07

Ondřej Kovařík z Velkých Karlovic je na kandidátní listině ANO na sedmém místě a svoje křeslo v...