Účastníky a účastnice výzkumu během oné doby monitorovala pěti vyšetřeními. Poprvé to bylo, když měli po padesátce, naposledy autory práce navštívili, když dosáhli věku sedmdesáti až devadesáti let. Autory studie, která vyšla v magazínu eBioMedicine, zajímalo na patnáct biomarkerů, které vypovídaly o fungování jejich kardiovaskulárního, dýchacího, metabolického, imunního systému, funkci ledvin.
Kromě toho vědci sledovali hladiny sodíku. Platí přitom, že čím vyšší jsou, tím víc svědčí o nedostatečném příjmu tekutin. Množství sodíku tedy vypovídalo o tom, jak dobře dbali respondenti na hydrataci.
Autorský tým poté sledoval, zda a jak hladiny sodíku, a tedy dostatečný nebo nedostatečný příjem tekutin, vypovídaly o zdravotní kondici.
Málo vody, spousta rizika
Míra sodíku se ukázala jako důležitá a ilustrativní. Účastníci, kteří měli v organismu větší množství sodíku než normální, které představuje 135 až 146 mEq/L, tedy miliekvivalentů na litr, měli vyšší riziko známek rychlejšího biologického stárnutí. Vědci přitom vycházeli z indikátorů, jako je funkce plic, zánětlivost, kardiovaskulární kondice. A nešlo o nepatrná rizika.
Například hladina sodíku nad 142 mEq/L znamenala o deset až patnáct procent vyšší riziko vyššího biologického věku, než byl věk daný jejich rokem narození, ve srovnání s těmi, kdo se chlubili hladinou mezi 137 a 142 mEq/L. Pokud účastník dosáhl hladiny nad 144 mEq/K, bylo riziko vyšší o padesát procent.
Hladiny nad 142 mEq/L souvisely s o čtyřiašedesát procent vyšším rizikem rozvoje chronických onemocnění, jako je mrtvice, fibrilace síní, infarkt, chronická ischemická choroba dolních končetin, chronická choroba plic, cukrovka, demence. Naopak nejnižší riziko měli muži a ženy s hladinou sodíku mezi 138 a 140 mEq/L, píše tisková zpráva amerického National Heart, Lung and Blood Institute.
„Výsledky naznačují, že dostatečná hydratace může zpomalovat stárnutí a prodlužovat život bez nemocí,“ cituje vedoucí studie Natalii Dmitrievu server Science Alert. Doporučená denní dávka vody je 40 mililitrů na kilogram hmotnosti.
Dmitrievy práce pečlivě poznamenává, že zapotřebí jsou další šetření a výzkumy. Její poslední práce však již doložila zjištění její předchozí studie, která spojila vysoké hladiny sodíku s vyšším rizikem srdečního selhání.
S významem dostatečného příjmu tekutin souhlasí i Asher Rosinger z Pensylvánské státní univerzity, který studii okomentoval pro NBC News. Dostatek tekutin totiž zajišťuje dobrou funkci ledvin a zamezuje stresu. Nedostatek vody vede podle jeho slov k riziku kognitivních potíží, močových infekcí, ledvinových kamenů. Některá slova autorů práce by však formuloval jinak. Je podle něj pravděpodobnější, že chronicky špatná hydratace zrychluje biologické stárnutí, než že by dostatek vody stárnutí zpomaloval.