Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Žloutenka se může přesunout mezi bezdomovce a narkomany, varují lékaři

  • 0
Tři nové pacienty se žloutenkou typu A evidují za poslední týden hygienici v Ústí nad Labem. Ve dvou případech jde o akutní formu u dospělých. Lékaři se obávají, aby se těžiště epidemie nepřesunulo mezi bezdomovce a narkomany. Dosud se nemoc téměř výhradně týkala sociálně slabých, především Romů.

Celkový počet onemocnění takzvanou nemocí špinavých rukou tak vzrostl v krajském městě na 409. Epidemie začala na konci loňského ledna a ze sociálně vyloučených lokalit se nemoc dostala téměř do celého města.

Jeden z aktuálních případů hygienici odhalili u předškolního dítěte na základě testů. „V okolí je už celá rodina i sourozenci po onemocnění. Dítě není školního věku, takže tam žádné nové kontakty nejsou,“ řekla ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Další dva případy se týkají dospělých mužů. „Jeden je invalidní důchodce a jeden nepracující,“ upřesnila Šimůnková. Žádná opatření u těchto skupin lidí hygienici zatím nechystají.

Proti šíření nemoci výrazně pomohlo v krajském městě očkování v okolí nemocných a také v kolektivech školáků a předškoláků. Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny zaplatily více než dva tisíce vakcín.

,