Takto má piazzetta od podzimu vypadat.

Takto má piazzetta od podzimu vypadat. | foto: vizualizace AP Atelier Praha

Na návrat Sýkorova díla před lounské divadlo se vybralo už 1,4 milionu

  • 0
Ve veřejné sbírce na úpravu piazzetty Vrchlického divadla v Lounech, kterou vyhlásil spolek Sýkora 2020 loni v září, se vybralo už 1,4 milionu korun. Prostranství má ozdobit dílo zdejšího rodáka, malíře Zdeňka Sýkory, jež kdysi bylo na protipožární divadelní oponě. Odhaleno má být letos na podzim.

„Přispěly desítky lidí a firem z celé republiky. Posílaly se částky od stovek po stovky tisíc. Peníze jsou určeny jen na realizaci díla a předáme je městu Louny, které je investorem,“ uvedla předsedkyně spolku Jolana Planičková. 

Zdeněk Sýkora (1920 - 2011)

  • byl český malíř, jehož práce jsou zastoupeny v mnoha významných sbírkách moderního světového umění
  • patří ke světovým průkopníkům využití počítače při přípravě výtvarného díla
  • využití umělé inteligence v tvorbě bylo pro Sýkoru příležitostí, jak nově prozkoumat vlastnosti základních výtvarných prostředků, jako jsou barva a tvar
  • výsledkem jeho zkoumání byly struktury, jejichž rastr mu umožnil sledovat kombinatorické možnosti vzájemných poloh několika jím vybraných základních geometrických tvarů

Zdroj: Wikipedie

Celkové náklady na projekt jsou 5,75 milionu korun. Co bude po ukončení sbírky chybět, doplatí právě město.

Na piazzettě před divadlem se objeví černobílá geometrická kompozice stejná jako ta, kterou malíř v roce 1962 navrhl na protipožární oponu. Ta se však nedochovala, během rekonstrukce divadla zmizela neznámo kam. 

Návrat díla v podobě jeho reprodukce na piazzettě navrhl architekt Josef Pleskot a Sýkorova manželka Lenka. Mozaika nebude vyskládaná z dlaždic, ale namalovaná na betonový podklad, aby bylo zajištěno zcela přesné vyobrazení (více o tom zde).

Stavební práce začnou v průběhu června a potrvají do konce léta, slavnostní odhalení piazzetty se chystá na 3. listopadu.