Vlk pohybující se v Českosaském Švýcarsku. | foto: šelmy.cz

Vlčí smečky se ve Šluknovském výběžku zabydlují na stále větším území

  • 1
Čtyři vlčí smečky zaznamenali v Ústeckém kraji odborníci při posledním terénním monitoringu. Tři se pohybovaly v rámci Šluknovského výběžku, jedna pak v Krušných horách. Jsou to sice stejné oblasti jako při předchozích pozorováních, avšak ve výběžku se vlci pohybují na daleko větším území než minule.

„Z rozložení teritorií je evidentní, že vlci osídlují hlavně odlehlejší oblasti českého pohraničí. Zejména v hornatých a lesnatých oblastech lze očekávat vznik dalších teritorií i v příštích letech,“ řekl Aleš Vorel z České zemědělské univerzity a vedoucí česko-saského projektu OWAD, který sleduje přizpůsobování vlků životu v příhraniční krajině pozměněné člověkem.

„Dominantním zdrojem dalších vlků bude stále středoevropská nížinná populace, ze Saska a Polska se tak budou šířit další jedinci na naše území. Vzhledem k vysoké mobilitě tohoto velkého savce a většímu počtu jedinců na našem území lze očekávat také více případů pozorování jednotlivých migrujících zvířat nebo případů kolizí s vozidly,“ dodal Vorel.

Údaje o vlcích, jež vědci sbírali, se vztahují k tzv. vlčímu roku, což pro poslední pozorování zahrnuje období od května 2018 do konce dubna 2019, které odpovídá rozmnožovacímu cyklu vlků, vlčata se totiž většinou rodí v dubnu.

Výskyt vlků dokládají prokázanými případy rozmnožování vlka, údaji z fotopastí či genetickou analýzou, případně z opakovaných věrohodných nálezů otisků stop šelmy a trusu, z nichž bylo možné přítomnost teritoria potvrdit.

Na základě nálezů pobytových stop vlků pozorovali odborníci pohyb krušnohorské vlčí smečky na čtyřech územích, takzvaných kvadrátech, každý o rozloze pět krát pět kilometrů, v okolí Vejprt na Chomutovsku a okolí Flájské přehrady na Mostecku.

30. dubna 2019

Na hranicích Ústeckého a Karlovarského kraje pak vědci zaregistrovali i teritorium osamoceného jedince. Na Šluknovsku se již pravidelně vyskytují tři vlčí smečky. Jejich stopy zaznamenali vědci dokonce na 28 stejně velkých kvadrátech.

Při srovnání s předchozím monitorovacím obdobím, které proběhlo od května 2017 do dubna 2018, došlo v Krušných horách k nárůstu o jediný kvadrát, zatímco na Šluknovsku nově přibyly známky výskytu vlků v celkem deseti kvadrátech.

Postupné rozšiřování psovité šelmy do naší krajiny očekával Vorel již po minulém pozorování.

„Dle dosavadních výsledků a znalostí ekologie vlka a nadcházejících letech očekávám na území Česka vznik dalších teritorií, spíše v odlehlých venkovských pohraničních oblastech,“ předpovídal.

Vlk dokáže díky své vysoké mobilitě přeběhnout celou naši zem za několik nocí, na jejich pobytové stopy je tak možné narazit prakticky kdekoliv v Česku.

Předloni na podzim zachytila fotopast u Máchova jezera celou vlčí rodinku:

1. října 2018