Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Adamec, MAFRA

Úředník bral úplatky za registraci aut, detektivové navrhli obžalobu

  • 4
Detektivové Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality uzavřeli případ uplácení na odboru dopravy žatecké radnice. Okresnímu státnímu zastupitelství v Lounech podali návrh na obžalobu tamního úředníka a dvou dalších mužů.

Úředníka viní z toho, že bral úplatky za schvalování technické způsobilosti dovezených vozidel. Dva zbývající muži jsou dovozci aut, kteří úředníka upláceli.

"Dvojici obviněných je kladeno za vinu, že v minulých letech při podávání žádostí o schválení technické způsobilosti dovezených vozidel měli předávat různě vysoké finanční částky, aby jednak urychlili vyřízení svých žádostí a zároveň, aby úředník přehlédl nedostatky, které se objevily v jejich žádostech," uvedl mluvčí Policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Policie za to muže stíhá pro trestný čin podplácení a návod k trestnému činu zneužití pravomoci veřejného činitele.

Lidí, kteří úředníka upláceli, ale bylo víc. Detektivové vědí o čtyřech. Úředník od nich dohromady dostal přes 60 tisíc korun.

Úředník nebral jen peníze, ale i alkohol

"Kromě hotovosti mu žadatelé předávali jako pozornosti i láhve s alkoholem. Za toto jednání je úředník stíhán pro trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele a trestný čin přijímání úplatku," poznamenal Ibehej.

Na žatecké radnici se takto uplácelo nejméně od roku 2003 do roku 2009. Dovozci hotovost vždy vložil do žádosti a tu pak úředníkovi předali. Do druhého dne byla vyřízena (více zde).

Když policie získala indicie, že se v Žatci uplácí, spolupracovala na prověřování informací přes rok s vedením žatecké radnice. Dovozcům nyní hrozí šest let vězení, úředníkovi osm.