Vítězné Jiráskovy sady v Litoměřicích.

Vítězné Jiráskovy sady v Litoměřicích. | foto: Alexander Dobrovodský (archiv nadace)

Investice do litoměřických sadů se vyplatila, staly se Parkem roku

  • 0
Jiráskovy sady v Litoměřicích získaly titul Park roku 2017. Porotu zaujala nejen obnova areálu, ale i program v parku. Pořádají se v něm totiž výstavy a různá setkání. Litoměřické sady v soutěži porazily dalších dvanáct parků z celé České republiky.

Úprava největšího litoměřického parku stála 50 milionů korun, polovinu nákladů radnice získala z grantu nadace Proměny. 

„Své místo pro odpočinek i volný čas v parku našly všechny věkové kategorie. Několikrát do roka se zde pořádají společenské události, park je i místem výstav,“ uvedl tajemník litoměřické radnice Milan Čigáš.

Projekt proměny parku založeného v polovině 19. století vzešel z architektonické soutěže a své připomínky mohli předkládat místní obyvatelé.

Po červeném asfaltu

Parkem o rozloze 5,3 hektaru vedou dvě páteřní linie z červeného asfaltu, na které navazují menší dlážděné cesty.

Třináct parků, které se ucházely o letošní titul, je nejvíc v historii odborné soutěže, kterou pořádá profesní sdružení Svaz zakládání a údržby zeleně od roku 2003. Odborná porota navštívila všechny přihlášené parky v září.

Proměna Jiráskových sadů se už objevila například v ročence Česká architektura 2015-2016. Dostala se také do užší nominace soutěžní přehlídky Česká cena za architekturu 2016 či na mezinárodní výstavu reprezentující krajinářskou architekturu visegrádských zemí.