Lidé nastupují do autobusu u teplického vlakového nádraží.

Lidé nastupují do autobusu u teplického vlakového nádraží. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Autobusy na Teplicku už jezdí podle řádů, kraj uloží dopravci další pokutu

  • 3
Autobusy společnosti ČSAD Slaný, která na Teplicku zajišťuje meziměstskou dopravu a v posledních týdnech rušila spoje kvůli nedostatku řidičů, konečně jezdí podle jízdních řádů. Na svém webu o tom informoval Ústecký kraj, který zveřejňoval seznam odřeknutých spojů.

„Je to tak, všechny spoje už jezdí. Situace jsme vyřešili dalším, opakovaným náborem řidičů,“ potvrdila také Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva společnosti ICOM Transport, pod kterou ČSAD Slaný spadá.

Dopravce v minulých týdnech nabral zhruba desítku nových šoférů a další se do práce vrátí po nemoci v tomto týdnu.

„Potýkali jsme se s vysokou nemocností. Návrat těchto řidičů nám situaci znovu o kus ulehčí,“ podotkla Kratochvílová s tím, že společnost udělala vše pro to, aby se dopravní situace na Teplicku stabilizovala.

„Zároveň se budeme snažit, aby se podobná věc neopakovala. Je ovšem těžké v dnešní době něco garantovat. Setkáváme se totiž se situacemi, které nedokážeme ovlivnit,“ připomněla Kratochvílová problémy z předchozích měsíců.

Společnost ČSAD Slaný měla totiž problémy s nedostatkem řidičů prakticky od chvíle, kdy nahradila bývalého dopravce Arriva City a kdy s krajem podepsala desetiletou smlouvu. Šoféři jí nejprve chyběli kvůli pandemii covidu a následně údajně i kvůli konfliktu na Ukrajině. Firma totiž udělala velkou náborovou akci na Ukrajině, řidiči však kvůli válce nemohli opustit svou zemi.

Kvůli neplnění závazků dostal dopravce od kraje již několik pokut v souhrnné výši přes 2,8 milionu korun. Nejprve v prosinci ve výši 1,2 milionu korun, následně v únoru dalších 972 tisíc a naposledy na začátku dubna ještě 650 tisíc korun.

„Zatím jsme jim vystavovali sankce za každé porušení smlouvy. Určitě se jim bude vyúčtovávat i pokuta za neodjeté spoje v dubnu,“ dodal hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO).