Advokát Michael Mann (vpravo) u teplického soudu s klientem Vítězslavem Kroupou.

Advokát Michael Mann (vpravo) u teplického soudu s klientem Vítězslavem Kroupou. | foto: Monika Gordíková, MF DNES

Advokát označil nenávistný komentář za černý humor, dostal napomenutí

  • 55
Česká advokátní komora uložila napomenutí advokátovi Michaelu Mannovi za výroky, které pronesl v rámci obhajoby Vítězslava Kroupy odsouzeného za nenávistný komentář pod fotkou teplických prvňáčků. Rozhodnutí není pravomocné, Mann se proti němu hned odvolal.

Mannův klient Kroupa stanul před soudem poté, co podle obžaloby v roce 2017 na Facebooku komentoval fotografii třídy teplických prvňáčků s romskými či arabskými dětmi slovy: „Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej, že tě to nenapadlo!!!“

Na internetu navíc podle státního zástupce zveřejňoval i statusy s nacistickou tématikou.

Mann poté mimo jiné pro iRozhlas.cz uvedl, že komentář bral jako černý humor a sám se mu zasmál. Předseda kontrolní rady České advokátní komory na něj proto letos v lednu podal kárnou žalobu.

„Kárné řízení skončilo konstatováním kárné vinny advokáta a bylo mu uloženo napomenutí,“ sdělila mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

„Podle kárného senátu ČAK advokát ve svých veřejných a mediálních výstupech prezentoval nikoliv klientův, ale i svůj vlastní postoj k vtipu, který je (bez ohledu na to, zda byl myšlen „jen“ jako černý humor či nikoliv) zavrženíhodný. Veřejné přihlášení se advokáta k tomu, že výrok naznačující zplynování dětí v analogii hrůz 2. sv. války mu připadá vtipný, překračuje podle kárného senátu mez střízlivého, věcného a důstojného jednání příslušníka advokátního stavu,“ uvedla mluvčí.

Verdikt není pravomocný, protože Mann se hned odvolal. „Odvolal jsem se samozřejmě hned na místě,“ řekl ČTK. S napomenutím nesouhlasí. „Snad můžu obhajovat svého klienta, ne?“ dodal.

Napomenutí je nejmírnější možný trest. Vedle něj Mannovi hrozila také pokuta, dočasný zákaz výkonu advokacie, ale i vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

Pokud by se neztotožnil ani s výrokem odvolacího kárného senátu, může se ještě obrátit se správní žalobou k soudu.

Jeho klient Vítězslav Kroupa za skutek dostal již pravomocný šestnáctiměsíční trest odnětí svobody podmíněně odložený na zkušební dobu tří let.